Στο Ωνάσειο για τοποθέτηση βηματοδότη ο Ιερώνυμος
Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι πρόκειται για μία προγραμματισμένη τοποθέτηση βηματοδότη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος εισάγεται σήμερα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για προγραμματισμένη τοποθέτηση βηματοδότη, μετά από σύσταση των θεραπόντων ιατρών. Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι πρόκειται για μία προγραμματισμένη τοποθέτηση βηματοδότη.
Μία ημέρα πριν την εισαγωγή του στο Ωνάσειο, από τον Μητροπολιτικό ναό Αθηνών, όπου τέλεσε την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε πρωτόγνωρες τις εικόνες με τους έρημους δρόμους και τις κλειστές Εκκλησίες.
Ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε πως είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, όχι γιατί φοβόμαστε, αλλά γιατί αγαπάμε. «Μου έρχεται στη σκέψη αυτή η γραφική έκφραση, η προτροπή «Και εσύ είσελθε εις το ταμείον σου». Ποιο είναι, όμως, αυτό το ταμείον; Την παλιά εποχή ήταν ένα κομμάτι του σπιτιού, χώρος προσευχής και συγκέντρωσης πολύτιμων πραγμάτων της οικογένειας.
Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι το ταμείο είναι ο εσωτερικός μας κόσμος, το εσωτερικό μας «εγώ». Τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να ψάξουμε μέσα μας και να κάνουμε την κριτική του εαυτού μας, της σχέσης μας με τον άλλο και της πορείας της ζωής μας. Αυτές οι σκέψεις ανήκουν στο παρελθόν, αγκαλιάζουν το μέλλον, ασχολούνται με το παρόν. Το παρελθόν πέρασε και έχει κλείσει μέσα του αναμνήσεις, πρόσωπα, επιτυχίες, αποτυχίες, αλλά δεν ξαναγυρίζει. Είναι στο απραγματοποίητο» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε πως «το μέλλον, ο χρόνος που θα έρθει, έχει και αυτός οράματα, όνειρα, σκέψεις, αλλά και αυτό είναι απραγματοποίητο, διότι δεν ξέρουμε αν θα το ζήσουμε.
Και ερχόμαστε στο τώρα, που είναι το πιο ουσιαστικό. Πού φτάσαμε; Γιατί φτάσαμε; Τι θα φέρει το αύριο; Για μας αυτή η ατμόσφαιρα η εκκλησιαστική είναι πόνος, είναι δάκρυ να μη μπορούμε να χαρούμε, να ζήσουμε αυτό που διάλεξε η ψυχή μας και η ζωή μας, να είμαστε στο θυσιαστήριο, να κοινωνούμε και να μεταδίδουμε την Θεία Κοινωνία, αλλά και οι άλλοι πονάνε και αυτοί που όρισαν τα μέτρα τα σκληρά δεν το κάνουν με χαρά, αλλά είναι ανάγκη. Πρέπει να γίνει για να μην έχουμε κάτι χειρότερο. Είναι η ώρα που μας απασχολούν αυτά τα ερωτήματα. Το κλείσιμο των ιερών ναών και η Θεία κοινωνία.
Μπροστά μας είναι δύο μεγάλα κεφάλαια. Είναι το θέμα της Θείας Κοινωνίας, της Θείας Ευχαριστίας και της συνάθροισης. Στο πρώτο για εμάς, για την Εκκλησία δεν χωράει έκπτωση, γιατί η Εκκλησία είναι η Θεία Ευχαριστία. Και η συνάθροιση είναι αναγκαία για να ζήσουμε. Το πρώτο είναι έργο της Εκκλησίας, αλλά στο δεύτερο έχει λόγο και η Πολιτεία, γιατί έχει πάρει την εντολή από τον λαό να τον προστατεύει».
Σε άλλο σημείο, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε πως η Εκκλησία έχει δύο έννοιες, δύο τρόπους που πορεύεται στη ζωή της, την ακρίβεια και την Οικονομία. «Η Ακρίβεια είναι ο τρόπος που οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν την Αλήθεια όπως είναι, ενώ η οικονομία βλέπει τις αδυναμίες και λυγίζει γιατί θέλει να βοηθήσει τον άνθρωπο. Έτσι και αυτό που γίνεται σήμερα είναι μία οικονομία και μέσα στην οικονομία αυτή πρέπει να δούμε και τον εαυτό μας. Πόσες φορές, που πήγαμε στο μυστήριο της Θείας εξομολογήσεως, είδαμε ότι φταίμε και θέλουμε από τον Θεό και Πατέρα μας να οικονομήσει τα πράγματα, να μας συγχωρέσει και να μας καταλάβει. Αυτό συμβαίνει και σήμερα, η Οικονομία θα μας βοηθήσει να βγούμε από τις δυσκολίες. Δεν κλείνουμε επίτηδες τις Εκκλησίες, αλλά για να μην γίνουν χειρότερα τα πράγματα.
Έχει συμβεί, άλλωστε, κι άλλες φορές στη ζωή της Εκκλησίας. Για παράδειγμα, το 1854 τα νησιά Σύρος και Τήνος υπέφεραν από μια επιδημία που τα σάρωσε και ήταν Μεγάλη Εβδομάδα και οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τηρήσουν τη νηστεία. Τότε με εγκύκλιο ο Επίσκοπος, κάλεσε τους πιστούς να φάνε ελεύθερα επειδή κινδύνευαν από την επιδημία και αυτό δεν το έκανε με χαρά, άλλα για λόγους οικονομίας».
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «αυτή είναι η οικονομία. Πρέπει να ζήσουν οι άνθρωποι. Αυτός είναι ο σκοπός της Εκκλησίας. Αυτό που περνάμε είναι πρόσκαιρο, αλλά χρειάζεται οικονομία»
Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ακόμη ότι οι άνθρωποι, που πριν λίγο καιρό έπλεκαν το εγκώμιο της Εκκλησίας για την σημαντική της προσφορά την περίοδο της κρίσης, σήμερα αναρωτιούνται πού είναι και τι κάνει η Εκκλησία και επανέλαβε ότι η Εκκλησία ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε στο πλευρό αυτού του λαού. Έκανε γνωστό, άλλωστε, ότι η ΔΙΣ, που συνήλθε πριν λίγες μέρες, αποφάσισε και έθεσε όλες τις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας στη διάθεση της Πολιτείας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες, ενώ κάλεσε όλους τους συνεργάτες και εθελοντές να θέσουν τον εαυτό τους στη διάθεση όσων έχουν ανάγκη.
Ευχαρίστησε, ακόμη, για την προσπάθειά τους τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τους κρατικούς λειτουργούς.
«Όλοι θέλουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα, πρέπει, όμως, να πειθαρχήσουμε» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και ευχήθηκε να «πειθαρχήσουμε σε αυτά που λένε οι ειδικοί επιστήμονες και επιτάσσει το κράτος και να έχουμε κουράγιο. Και αυτό θα περάσει. Καλή δύναμη και θα νικήσουμε».
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr