Κορονοϊός: Συνολικά 202 κρούσματα σε πρόσφυγες και μετανάστες
Τα 195 εντοπίζονται σε 3 από τις 93 δομές, κανένα κρούσμα στα νησιά. Αναλυτική ενημέρωση Μηταράκη προς την επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τι λέει για τα κλειστά κέντρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Συνολικά 202 είναι τα μέχρι σήμερα καταγεγραμμένα κρούσματα COVID-19 σε πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στην Ελλάδα. Τα 195 απ΄αυτά εντοπίζονται σε 3 από τις συνολικά 93 δομές φιλοξενίας, όλες στην ενδοχώρα (Κρανίδι, Ριτσώνα και Μαλακάσα), καθώς και 7 μεμονωμένες περιπτώσεις εκτός δομών, ενώ δεν υπάρχει ως σήμερα επιβεβαιωμένο κρούσμα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Τα παραπάνω κάνει γνωστά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε απαντητική του επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE), Juan Fernando Lopez Aguilar, σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τα μέλη της στις 2 Απριλίου.
Απαντώντας τα ζητήματα που έθεσαν τα μέλη της Επιτροπής σχετικά με τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID 19 στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ο κ. Μηταράκης αναφέρει πως τα έως τώρα καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού σε αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα είναι:
- 150 στο Kranidi Hotel - Υπεύθυνος για τη διαχείριση είναι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM)
- 33 στο Ritsona Camp - Υπεύθυνος για τη διαχείριση είναι ο ΔΟΜ
- 12 στο στρατόπεδο Malakasa - Υπεύθυνη για τη διαχείριση είναι ο ΔΟΜ
- 7 περιπτώσεις σε άλλες τοποθεσίες.
Ο υπουργός αναφέρει πως δεν έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά, τα οποία διαχειρίζεται το Υπουργείο Μετανάστευσης & Άσυλου. «Έχουμε ιατρικό προσωπικό στους χώρους αυτούς και περνά από πλήρη ιατρικό έλεγχο όποιος έχει κάποιο σχετικό σύμπτωμα», σημειώνει.
«Ολοκληρώνουμε τα σχέδια για τα ΚΥΤ πολλαπλών χρήσεων»
Αναφερόμενος στα ΚΥΤ των νησιών, ο κ.Μηταράκης κάνει γνωστό πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ολοκληρώνει τα σχέδια για να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην δημιουργία νέων ΚΥΤ πολλαπλών σκοπών στα νησιά, τα οποία θα αντικαταστήσουν όλες τις υπάρχουσες δομές στα νησιά. Τα νέα κέντρα, όπως αναφέρει, θα βελτιώσουν ουσιαστικά τις συνθήκες διαβίωσης και ασφάλειας.
«Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές αρχές για να διασφαλίσουμε την υποστήριξη για αυτό το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει σαφώς το κλείσιμο υπαρχόντων καταυλισμών και τη σημαντική μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σήμερα στα νησιά», σημειώνει
«Να αρθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί»
Ο υπουργός Μετανάστευσης επισημαίνει πως η Κοινή Δήλωση ΕΕ / Τουρκίας, ενώ βοήθησε στη μείωση της ροής το 2016, οδήγησε σε υπερπληθυσμό στα νησιά και χαρακτηρίζει ως υψίστης σημασίας ζήτημα την άρση των γεωγραφικών περιορισμών, «ώστε να μην καταλήξουμε σε όλες τις αιτήσεις ασύλου στα νησιά για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε εκείνους που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία».
Επίσης, ζητά να διασφαλιστεί ο δίκαιος καταμερισμός των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης με αναλογικό και υποχρεωτικό τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του κανονισμού για τη μετανάστευση.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ, καθώς αναθεωρεί τον κανονισμό για τη μετανάστευση, βελτιώνει ουσιαστικά την αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής με τρόπο που όλοι να μοιραστούμε τον αντίκτυπο της μεταναστευτικής κρίσης με αναλογικό και υποχρεωτικό τρόπο», τονίζει.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr