Σχολεία: Μέρα παρά μέρα οι μαθητές στα θρανία - Το σχέδιο της κυβέρνησης
Αυτή την ώρα μιλούν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία αναμένεται να δώσει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως στη συνέντευξη Τύπου με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτκής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά που είναι προγραμματισμένη για τις 18:00. Σύμφωνα με άτυπη ανακοίνωση του υπουργείου, η κυρία Κεραμέως θα ανακοινώσει τα εξειδικευμένα μέτρα που αφορούν στη σταδιακή επαναλειτουργία δομών του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο διάγγελμά του το απόγευμα της Τρίτης, τα μαθήματα της Γ' Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. «Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε χαρακτηριστικά τα σχολεία, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. «Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όσον αφορά στα φροντιστήρια, αυτά αναμένεται να ανοίξουν για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών με ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση. Για τους μαθητές της Α’ και της Β’ Λυκείου, όπως για τους μαθητές των Γυμνασίων, τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών θα λειτουργούν από τις 18 Μαΐου.
Από την πλευρά τους οι διευθυντές των σχολείων θα κληθούν να καταγράψουν πόσοι μαθητές θα επιστρέψουν και με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρώσουν θα κάνουν και την κατανομή ώστε ο αριθμός των ατόμων ανά αίθουσα να μην ξεπερνά τους 15.
Πιθανή θα πρέπει να θεωρείται και η εκ περιτροπής προσέλευση των μαθητών στα σχολεία ανά ημέρες. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, οι μισοί μαθητές θα προσέρχονται στα σχολεία Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και οι υπόλοιποι μισοί Τρίτη και Πέμπτη. Το σύστημα αυτό θα λειτουργεί αντίστροφα για κάθε ομάδα την επόμενη εβδομάδα.
Με βάση τα παραπάνω πάντως εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να λαμβάνονται οι απουσίες μαθητών χωρίς όμως να προσμετρώνται.
Ιδιαίτερα στον κόσμο των εκπαιδευτικών υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και υπονοούμενα από τους καθηγητές και δασκάλους ότι «δεν κατανοούμε εάν η απόφαση είναι πολιτική ή επιστημονική». Μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών επισημαίνει ότι «όλα γίνονται για τα ιδιωτικά σχολεία, διότι αν δεν ανοίξουν οι ιδιοκτήτες θα πληγούν οικονομικά και πως αυτοί είναι που πίεσαν για το άνοιγμα όλων των σχολικών μονάδων».
Τα SOS της επιστροφής στα θρανία
Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί στους γονείς ενώ ειδικοί δίνουν απαντήσεις στις απορίες για την νέα σχολική πραγματικότητα μέσω της κάμερας του OPEN TV:
Πώς θα προφυλάσσονται τα παιδιά μέσα στις τάξεις αλλά και τα διαλείμματα
Θα πρέπει να υπάρχει μειωμένη πυκνότητα αναφέρει χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκινης, ενώ τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν τις προστατευτικές μάσκες. Παράλληλα θα πρέπει να τηρούν και τις αποστάσεις ασφαλείας οι οποίες είναι 1,5 μέτρα ανά άτομο.
Θα φορούν οι μαθητές μάσκες στα σχολεία
Σε κλειστούς χώρους όπου δεν θα υπάρχει δυνατότητα να κρατηθούν οι αποστάσεις, θα γίνεται η χρήση μάσκας, αναφέρει ο καθηγητής Θεοκής Ζαουτης
Πώς θα διαμορφωθούν οι αίθουσες προκειμένου να υπάρξουν οι σωστές αποστάσεις
Η λογική είναι να μειωθεί η πυκνότητα όσο το δυνατόν περισσότερο.
Πώς θα γίνεται η μεταφορά με τα σχολικά
Με τον μισό αριθμό μαθητών, φορώντας μάσκες και ο οδηγός έχοντας φροντίσει να υπάρχει επαρκείς αερισμός.
Τι θα γίνει αν υπάρξει κρούσμα σε σχολείο
Οι ειδικοί απαντούν ότι σε πρώτη φάση θα υπάρξει ιχνηλάτηση και μπορεί να χρειαστεί να κλείσει η τάξη αλλά και το σχολείο
Οι πανελλαδικές εξετάσεις
Πάντως, σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Παιδείας θα δώσει βαρύτητα στην «ήρεμη» διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν στα μέσα του Ιουνίου και ήδη ξεκίνησαν όλα οι ενέργειες ώστε οι διαγωνισμοί να γίνουν χωρίς προβλήματα και με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα .
Στο πλαίσιο αυτό ήδη κλήθηκαν οι οι εκπαιδευτικοί να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην Κεντρική Επιτροπή των Πανελλαδικών Εξετάσεων ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων έτους 2020. Ειδικότερα οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν και να υπογράψουν την αντίστοιχη συνημμένη Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση και στη συνέχεια να την αποστείλουν ηλεκτρονικά σε μορφή pdf στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή την Διεύθυνση Δ.Ε. αντίστοιχα όπου ανήκουν, αποκλειστικά έως 4 Μαΐου 2020.
Για να πραγματοποιηθούν φέτος οι Πανελλήνιες υπό αυτές τις ειδικές συνθήκες θα χρησιμοποιηθεί υπερδιπλάσιος αριθμός αιθουσών με στόχο ο αριθμός των υποψηφίων να μην υπερβαίνει τους 10 ανά αίθουσα. Για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το σχέδιο ίσως χρειαστεί να επιστρατευτούν αίθουσες από τα γυμνάσια, ενώ οι επιτηρητές θα είναι 2 ανά δέκα υποψηφίους ή ένας ανά πέντε και οι μαθητές θα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των πέντε μέτρων.
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr