Νηπιαγωγεία: Σπριντ για να καλυφθούν 79 αίθουσες - Σε ποιες περιοχές υπάρχουν κενά
Ο Δήµος Αθηναίων ξεκινά επείγουσα διαδικασία για να µισθώσει κτίρια και να λύσει το πρόβληµα της έλλειψης χώρων µέχρι τα τέλη Μαΐου, ώστε να µπορέσει να εφαρµοστεί το µέτρο της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Σαν να μην έφθανε η αβεβαιότητα χιλιάδων γονέων που δεν ξέρουν µε ποιους όρους θα ανοίξουν τα σχολεία τον ερχόµενο Σεπτέµβριο λόγω κορονοϊού, όσοι έχουν παιδιά στην ηλικία των 4 ετών και ειδικά οι κάτοικοι στην Αθήνα αντιµετωπίζουν το πρόσθετο πρόβληµα της έλλειψης αιθουσών για νηπιαγωγεία. Ο ∆ήµος Αθηναίων ξεκινά τώρα επείγουσα διαδικασία για να µισθώσει 79 αίθουσες που λείπουν προκειµένου να εφαρµόσει τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, µε τη µεγαλύτερη έλλειψη να εµφανίζεται στις περιοχές Κυψέλης, Κολωνού και Πατησίων.
Αντίστοιχα προβλήµατα αντιµετωπίζονται σε περίπου 50 ακόµη δήµους, οι περισσότεροι σε αστικές περιοχές, στους οποίους εµφανίζεται έλλειψη ελεύθερων οικοπέδων για ανέγερση νέων κτιρίων, ενώ οι προδιαγραφές είναι πολύ ειδικές και δεν επιτρέπουν την ανεύρεση χώρων για εκµίσθωση. Εως το 2017, τα παιδιά των 4 ετών µπορούσαν να φοιτούν ως προνήπια στους δηµοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθµούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παρέµεναν σε αυτούς και τα νήπια των 5 ετών. Τότε, θεσπίστηκε η Υποχρεωτική Εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία του υπουργείου Παιδείας, τα οποία όµως δεν ήταν αρκετά. Οι δήµαρχοι διαµαρτυρήθηκαν, αλλά το µέτρο ξεκίνησε να εφαρµόζεται σταδιακά σε µερικούς δήµους κάθε χρόνο. Για το έτος 2020, έµειναν να το εφαρµόσουν ακόµη 49 δήµοι, µεταξύ των οποίων Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλλιθέα, Μαρούσι, Καλαµαριά, Κέρκυρα κ.ά.
Τις νέες δοµές θα πρέπει να στελεχώσει µε προσωπικό το υπουργείο Παιδείας, αλλά τα κτίρια παραµένουν στην αρµοδιότητα των δήµων, οι οποίοι σε ορισµένες περιπτώσεις καταφεύγουν στη λύση των αιθουσών προκάτ. Με τον νόµο 4674/2020 δόθηκε η δυνατότητα να µισθώσουν οι δήµοι κτίρια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες έως το 2022, και µάλιστα «απευθείας και χωρίς δηµοπρασία κατόπιν δηµόσιας πρόσκλησης, ύστερα από απόφαση του οικείου δηµοτικού συµβουλίου και θετική εισήγηση της Οικονοµικής Επιτροπής και της αρµόδιας Επιτροπής Καταλληλότητας». ΤΑ ΚΕΝΑ Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο της Αθήνας καλείται την ερχόµενη ∆ευτέρα να αποφασίσει για την αναζήτηση αυτών των κτιρίων που θα καλύψουν το κενό των 79 αιθουσών. Συνολικά, οι πρόσθετες ανάγκες λόγω της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης είναι για 102 αίθουσες, αλλά οι 23 µπορούν να στεγασθούν σε υπάρχουσες δοµές του ∆ήµου Αθηναίων.
Τα κενά κατανέµονται σε διάφορες περιοχές:
- 21 αίθουσες στην 6η ∆ηµοτική Κοινότητα, δηλαδή σε Κυψέλη, Ανω Κυψέλη, πλατεία Αµερικής, Αττική και Γκύζη.
- 15 αίθουσες στην 4η ∆ηµοτική Κοινότητα, δηλαδή σε Κολωνό, Σεπόλια, Αγιο Νικόλαο, Ακαδηµία Πλάτωνος.
- 14 αίθουσες στην 5η ∆ηµοτική Κοινότητα, δηλαδή σε Ανω Πατήσια, Λαµπρινή, Ριζούπολη, Γκράβα, πλατεία Κολιάτσου.
- 11 αίθουσες στην 7η ∆ηµοτική Κοινότητα, δηλαδή σε Αµπελόκηπους, Γουδή, Ερυθρό Σταυρό, Γκύζη και Πολύγωνο.
- 9 αίθουσες στην 1η ∆ηµοτική Κοινότητα, δηλαδή σε πλατεία Βάθη, Ιλίσια-Λυκαβηττό, Κουκάκι και Εξάρχεια.
- 6 αίθουσες στην 3η ∆ηµοτική Κοινότητα, δηλαδή σε Ανω και Κάτω Πετράλωνα, Θησείο, Ψυρρή, Μεταξουργείο και Γκάζι.
- 3 αίθουσες στη 2η ∆ηµοτική Κοινότητα, δηλαδή σε Παγκράτι και Νέο Κόσµο.
Στις 9 Μαρτίου 2020, λίγο πριν ξεσπάσει η υγειονοµική κρίση και στην Ελλάδα, το θέµα της έλλειψης σχολικών αιθουσών για νηπιαγωγεία τέθηκε και πάλι στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Σοφιανός, ζήτησε στοιχεία από τον αρµόδιο αντιδήµαρχο Μανώλη Καλαµπόκα, διερωτώµενος χαρακτηριστικά αν έχει ταχυδακτυλουργικές ικανότητες για να βρει 100-130 αίθουσες που λείπουν. Ο κ. Καλαµπόκας δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι «είµαστε νέα διοίκηση», ενώ επέρριψε ευθύνες στη δηµαρχία Καµίνη. «Η αλήθεια είναι ότι από την προηγούµενη δηµοτική Αρχή δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Εχουν φτάσει στα αυτιά µου ότι πίστευαν πως ποτέ ο νόµος δεν θα εφαρµοστεί και όλα είχαν παγώσει» υποστήριξε ο αντιδήµαρχος. Προσέθεσε ότι κάνει τις απαραίτητες ενέργειες από τη στιγµή που ανέλαβε τον Νοέµβριο (είχε προηγηθεί η βραχύχρονη θητεία άλλης αντιδηµάρχου που παραιτήθηκε) και ανέφερε ότι χρειάστηκαν συνεννοήσεις µε στελέχη της Εκπαίδευσης για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν διαθέσιµοι χώροι. Σε επόµενη συνεδρίαση µέσω τηλεδιάσκεψης, στις 27 Απριλίου, ο κ. Καλαµπόκας επικαλέστηκε την απουσία υπαλλήλων λόγω κορονοϊού και υποσχέθηκε επιτάχυνση διαδικασιών.
«ΠΟΛΥ ∆ΥΣΚΟΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ»
Παράλληλα, ο γενικός γραµµατέας του δήµου, Αλέξανδρος Τσιατσιάµης, χαρακτήρισε την προσπάθεια πολύ δύσκολη, λέγοντας ότι «οι προδιαγραφές είναι σχεδόν απαγορευτικές» και κατέληξε: «Θα προχωρήσουµε άµεσα, αφού έχουµε κάνει έρευνα αγοράς, και σε µία προκήρυξη, αλλά και θα ζητήσουµε αυτούς τους χώρους που απαιτούνται». Αυτή η διαδικασία ξεκινά µε την απόφαση που καλείται να λάβει την ερχόµενη ∆ευτέρα το ∆ηµοτικό Συµβούλιο.
Στις προδιαγραφές περιλαµβάνονται ενδεικτικά:
- Κτίρια για να στεγάσουν από 22 έως 110 παιδιά, δηλαδή να διαθέτουν 1 έως 5 αίθουσες.
- Αντίστοιχα, τα κτίρια πρέπει να είναι ισόγεια, µε συνολική ωφέλιµη επιφάνεια από τουλάχιστον 169 τετραγωνικά µέτρα το µικρότερο συν 44 τ.µ. αυλής, έως τουλάχιστον 662,5 τ.µ. το µεγαλύτερο µαζί µε τουλάχιστον 220 τ.µ. αυλής.
- Τα µίσθια πρέπει να διαθέτουν ή να διαρρυθµίζονται για να προκύπτουν αίθουσες διδασκαλίας, γραφείο, χώροι υγιεινής νηπίων και δασκάλων, χώροι υποδοχής, τραπεζαρία, κουζίνα και οι βοηθητικοί χώροι που προβλέπονται για τη στέγαση και λειτουργία ολοήµερου νηπιαγωγείου, να πληρούν τις προϋποθέσεις καταλληλότητας (επαρκούς φωτισµού, θέρµανσης, αποχέτευσης, κανόνες υγιεινής, πυρασφάλειας, ασφάλειας, αερισµού, κλιµατισµού, πρόσβασης ατόµων µε ειδικές ανάγκες), να είναι κατάλληλα για τη φοίτηση ατόµων µε αναπηρία και να διαθέτουν θέσεις στάθµευσης (µία εξ αυτών για ΑµεΑ.
- Κάθε αίθουσα πρέπει να διαθέτει νιπτήρα, παροχές ηλεκτρικού ρεύµατος για χρήση οπτικοακουστικών µέσων, καθώς και γραµµή τηλεφώνου. Οι ποδιές των παραθύρων να βρίσκονται στα 90 εκατοστά από το διαµορφωµένο δάπεδο, ώστε να επιτρέπουν στα παιδιά να βλέπουν έξω.
- Στους χώρους υγιεινής να περιλαµβάνονται τουλάχιστον τέσσερις τουαλέτες νηπίων, µία τουαλέτα προσωπικού και επισκεπτών και µία τουαλέτα ΑµεΑ. Τα είδη υγιεινής να ανταποκρίνονται στο µέγεθος των νηπίων (λεκάνες, νιπτήρες κ. λπ).
- Να διατίθεται πολυδύναµος χώρος µε σκηνή για τις εορταστικές εκδηλώσεις καθώς και για τις καθηµερινές ψυχοκινητικές δραστηριότητες των παιδιών, βιβλιοθήκη και χώρος ανάπαυσης.
- Στον αύλειο χώρο να επικρατεί το πράσινο και ένα τµήµα του να είναι στεγασµένο, ώστε να επιτρέπει τα παιχνίδια µε όλες τις καιρικές συνθήκες
Εάν, πάντως, δεν εξασφαλισθούν οι απαραίτητοι χώροι, το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει οι γονείς να αναζητήσουν λύσεις στους δηµοτικούς-ιδιωτικούς παιδικούς σταθµούς που θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Για να επιδιώξουν όµως τη δωρεάν φιλοξενία µέσω του πετυχηµένου προγράµµατος «Εναρµόνιση Οικογενειακής Ζωής» (έχουν εξασφαλιστεί ήδη κονδύλια 270 εκατ. ευρώ), θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση. Οι αιτήσεις αυτές κατατίθενται συνήθως από τα τέλη Μαΐου, συνεπώς θα πρέπει έως τότε ο ∆ήµος Αθηναίων να έχει καταλήξει στο αν έχει κτίρια και πόσα...
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr