Σχολεία: Πώς θα γίνουν τα μαθήματα ανά τμήμα - Οι εξηγήσεις Κεραμέως
Ποια ήταν η απάντηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, για τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στα σχολεία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Στις ενστάσεις που επιδεικνύει μερίδα γονέων αλλά και η αντιπολίτευση αναφορικά με τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη και τα τμήματα με 25 ή και περισσότερα παιδιά, στα σχολεία αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Συγκεκριμένα, η κυρία Κεραμέως, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφερόμενη στη νέα πραγματικότητα που φέρνει ο κορονοϊός στις ζωές μαθητών και εκπαιδευτικών τόνισε ότι «υπήρξε ομόφωνη εισήγηση των ειδικών, για όλο το πλέγμα των μέτρων που θα ισχύσουν στα σχολεία, από τις μάσκες μέχρι όλα τα υπόλοιπα».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έγινε αρκετός λόγος για τον αριθμό των 17 μαθητών κατά μέσο όρο. Αυτό ισχύει εάν αφαιρέσουμε τα ειδικά σχολεία. Κατά μέσο όρο ανά την Ελλάδα ο αριθμός είναι αυτός για τους μαθητές στις τάξεις. Η εισήγηση της επιτροπής είναι η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα. Πολλές χώρες πάνε σε άνοιγμα των σχολείων σε πλήρη σύνθεση, διότι τα σχολεία πρέπει να επιστρέψουν στην κανονικότητα και τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία, με τους εκπαιδευτικούς, με τους συμμαθητές του και με όλες τις δραστηριότητες που έκαναν στην καθημερινότητά τους».
Ακόμη, η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι «αναγνωρίζεται από όλους η ιδιαιτερότητα της περιόδου και πάντοτε με γνώμονα την δημόσια υγεία, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η παροχή του εκπαιδευτικού έργου». Επιπλέον, έδωσε απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι «επί κυβερνήσεως του, ο ΣΥΡΙΖΑ έψαξε αίθουσες μόνο για μια τάξη και κατάφερε να βρει μόνο σε μερικές δεκάδες από τους Δήμους τα χώρας, δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο».
Επιπρόσθετα προέτρεψε τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο, καθώς «πέραν των άλλων αποτρέπει τον συγχρωτισμό των παιδιών με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους».
Για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε στον ΑΝΤ1 και η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου. «Δεν υπάρχει ένας μαγικός αριθμός. Μην περιμένετε να ακούσετε έναν αριθμό. Οι επιδημιολόγοι που μας συμβουλεύουν, μελετούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στις διάφορες περιοχές της χώρας με τους διαφορετικούς πληθυσμούς. Άρα δεν υπάρχει ένα νούμερο για όλη την Ελλάδα. Η κάθε Περιφέρεια έχει διαφορετικό πληθυσμό. Άρα ο "μαγικός" αριθμός που θα προκύψει θα είναι διαφορετικός και όπως είπαμε δεν είναι ένας. Είναι η τάση».
Ακόμη αναφερόμενη στο ενδεχόμενο οι επιστήμονες να εισηγηθούν τον εμβολιασμό στα σχολεία με φόντο τον ιό της γρίπης υποστήριξε ότι «η επιτροπή των εμβολιασμών δεν έχει εισαγάγει το εμβόλιο της γρίπης στα υγιή παιδιά. Οι ενδείξεις εμβολιασμού στην παιδική ηλικία αφορά τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Θεωρητικά θα μπορούσαμε να συζητήσουμε κάτι τέτοιο, ωστόσο μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν προτεραιότητες στους εμβολιασμούς. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η προτεραιότητα δίνεται σε ασθενείς οι οποίοι κινδυνεύουν να πεθάνουν από τη γρίπη. Συνεπώς δεν θέλουμε να βλέπουμε ένα εξάχρονο υγιές παιδί να εμβολιάζεται και να πεθαίνει ο παππούς του από γρίπη γιατί δεν εμβολιάστηκε».
Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο στο σπίτι
Από την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας σχολίασε τη χρήση μάσκας στα σχολεία καθώς και την ανοσία. Συγκεκριμένα μιλώντας στο Mega τόνισε ότι η χρήση της μάσκας εντός των σχολικών αιθουσών προκρίθηκε επειδή δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.
«Μέσα σε μια τάξη δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Γι’ αυτό προκρίνεται η χρήση μάσκας ως μέτρο πρόληψης. Η μάσκα επαρκεί», επεσήμανε ο κ. Σύψας. Συνεχίζοντας είπε ότι βάσει των επιστημονικών δεδομένων θα ληφθεί η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 7 ή 14 του Σεπτέμβρη. Ωστόσο υπογράμμισε ότι τα σχολεία δεν πρόκειται να κλείσουν, όποια και αν είναι η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα.
«Πρώτα θα κλείσουμε όλα τα υπόλοιπα και στο τέλος τα σχολεία. Θα παραμείνουν ανοιχτά πάση θυσία» υποστήριξε. Μάλιστα σημείωσε ότι υπάρχει στο τραπέζι σενάριο για άνοιγμα των σχολείων σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιφέρεια, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση της εκάστοτε περιοχής.
«Υπάρχουν περιοχές που είναι βεβαρημένες και περιοχές που δεν έχουν σχεδόν κανένα κρούσμα, επομένως θα έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση σε κάθε περίπτωση. Αν χρειαστεί να κάνουμε κάποιο τοπικό lockdown θα αφορά μόνο τα σχολεία μιας περιοχής και όχι όλης της Ελλάδας» τόνισε ακόμη.
Μάλιστα πρόσθεσε πως σύμφωνα με μελέτες «τα παιδιά κινδυνεύουν πιο πολύ στο σπίτι παρά στο σχολείο». Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι στην ανοσία στον κορονοϊό «δεν κρατάει για πάντα».
Πέτσας: Θα υπάρξουν μέτρα για τους μαθητές που δεν θα φορούν μάσκα
Από την άλλη πλευρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ μίλησε για τα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση που κάποιοι μαθητές αποφασίσουν να μην φορέσουν μάσκες στα σχολεία. Συγκεκριμένα προειδοποίησε για λήψη μέτρων σε βάρος των μαθητών που δεν φορούν μάσκα μέσα στην τάξη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ρεπορτάζ του ethnos.gr, αναφορικά με τις κυρώσεις για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση που αρνηθούν να φορέσουν μάσκα τονίζοντας, ότι «εάν δεν φορά κάποιος μάσκα, δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμμαθητές του στην τάξη».
Παράλληλα σημείωσε ότι «δεν πρέπει να τιμωρείται το παιδί για την ανευθυνότητα ενός γονέα. Θα πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι. Να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών». Ακόμη πρόσθεσε πως το πλέγμα των μέτρων για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων -που φυσικά θα υπάρχει- θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
«Όπως λέχθηκε τη Δευτέρα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, ούτε όσον αφορά την προσοχή του μαθητή στο μάθημα με τη χρήση της μάσκας, ούτε όσον αφορά την υγεία του. Επομένως, το βασικό ζήτημα είναι να πειστούν οι γονείς και οι μαθητές, ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας, ότι είναι για την υγεία τους η χρήση της μάσκας», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Αλλά σε μεγάλο βαθμό, μην κρυβόμαστε, εξαρτάται από το κάθε σχολείο, από τον εκπαιδευτικό και γι’ αυτό τους θέλουμε όλους συμμάχους και πρεσβευτές όλων αυτών των πολιτικών που εφαρμόζουμε, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας», κατέληξε.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr