Δίκη Χρυσής Αυγής: Εφτασε η ώρα για τις ποινές - Ειδικό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τις συλλήψεις
Την Παρασκευή η συνέχεια της δικαστικής διαδικασίας - Ολο το ρεπορτάζ του Open Tv για την πολύκροτη δίκη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
«Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση…». Ήταν η ημέρα μιας ιστορικής απόφασης που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο, αλλά και εκατομμύρια Έλληνες που παρακολουθούσαν την ανακοίνωση της ετυμηγορίας των δικαστών για τη Χρυσή Αυγή.
Τις επευφημίες και τα αντιφασιστικά μηνύματα όμως έχει διαδεχθεί η αγωνία για τις ποινές που θα επιβληθούν στους κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής, ενώ οι συνήγοροί τους ζητούν ελαφρυντικά επιστρατεύοντας κάθε πιθανό κι απίθανο επιχείρημα. Ενδεικτικά: ο ένας ήταν ζωόφιλος, ο άλλος σταθερός χαρακτήρας γιατί παντρεύτηκε την ίδια γυναίκα δύο φορές, ο τρίτος θέλει μειωμένη ποινή γιατί ήταν… εθελοντής αιμοδότης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, οι συνήγοροι των καταδικασθέντων, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν μικρότερες ποινές για τους πελάτες τους, επικαλέστηκαν εκτός του σύννομου βίου και άλλα επιχειρήματα, έωλα έως και εκτός πραγματικότητας.
Σύμφωνα λοιπόν με την υπεράσπιση Μιχαλολιάκου, ο γ.γ του μορφώματος «έχει παράξει έργο», ενώ σύμφωνα με τον συνήγορο του Ηλία Κασιδιάρη, ο τελευταίος «λοιδωρήθηκε». Παράλληλα τόσο ο Νίκος Μιχαλολιάκος, όσο και οι Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Γιώργος Γερμενής, Αντώνης Γρέγος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ηλίας Παναγιώταρος, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος ζήτησαν να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.
Ακόμη τέσσερα ελαφρυντικά ζητάει ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Μίχου, ενώ ο συνήγορος του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση τόνισε ότι ο πελάτης του «δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων». Μάλιστα οι προαναφερθέντες αλλά και ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης ζήτησαν ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Το συγκεκριμένο ελαφρυντικό δεν ζήτησαν ο Νίκος Μίχος και ο Μιχάλης Αρβανίτης. Για τον Ηλία Κασιδιάρη, οι υπερασπιστές του υποστήριξαν πως λοιδορήθηκε όσο κανένας, στοχοποιήθηκε άδικα και είναι παρεξηγημένο πρόσωπο. Η Ελένη Ζαρούλια βρίσκεται σε αυτή τη θέση επειδή απλά είναι σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, ενώ ο Νίκος Μίχος διεκδικεί το ελαφρυντικό του «δις εξαμαρτείν», αφού παντρεύτηκε δύο φορές την ίδια γυναίκα και είναι φιλόζωος. Επίσης φιλόζωος και χριστιανός Ορθόδοξος δηλώνει ο Γιάννης Λαγός, αλλά και ότι προάγει τα συμφέροντα της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο λόγω της ιδιότητας του. Ο Γιώργος Γερμενής κατά τους υπερασπιστές του είναι μεροκαματιάρης, έχει άριστη διαγωγή και ήταν αφοσιωμένος νυχθημερόν στο κοινοβουλευτικό του έργο.
Σε κάθε περίπτωση, η ώρα της απόφασης πλησιάζει. Οι ποινές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι είναι τα ισόβια για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά και έως 15 χρόνια οι πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Kλεισμένος στο σπίτι του ο Μιχαλολιάκος
Διακριτική είναι η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στο σπίτι του καταδικασθέντα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο γ.γ της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με το Open TV βρίσκεται ταμπουρωμένος μέσα στο σπίτι του στην Πεύκη μαζί με τη σύζυγό του Ελένη Ζαρούλια και την κόρη τους Ουρανία.
Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούνται όλες οι κινήσεις του αρχηγού του ακροδεξιού μορφώματος ενόψει της τελικής απόφασης του δικαστηρίου. Μάλιστα από το 2015 όταν και αποφυλακίστηκε μέχρι και σήμερα τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Παράλληλα δεν μπορούσε να βγει εκτός χώρας και έπρεπε να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα της Πεύκης τρεις φορές το μήνα.
Την Παρασκευή η συνέχεια της δίκης
Επειτα από πολλές ώρες της δικαστικής διαδικασίας για την απόφαση των ποινών των χρυσαυγιτών, το δικαστήριο τελικά δεν έβγαλε απόφαση την Πέμπτη. Λίγο πριν από τις 19:00 η έδρα της δίκης της Χρυσής Αυγής διέκοψε τη συνεδρίαση για το πρωί της Παρασκευής. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 11:00 το πρωί της ίδιας ημέρας, με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.
Μέχρι τη διακοπή βρίσκονταν σε εξέλιξη οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά στους πελάτες τους. Οι αγορεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν για το σύνολο των ενόχων και από αυτό το σημείο θα αρχίσει η διαδικασία το πρωί της Παρασκευής.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το Open, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο ποινής και άρα μπορεί να απομακρύνει από το ενδεχόμενο της φυλάκισης. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, θα πρέπει η απόφαση να εκτελεστεί και οι κατηγορούμενοι να είναι παρόντες και να συλληφθούν, ακόμη και αν λίγα λεπτά αργότερα το δικαστήριο αναστείλει την εκτέλεση της ποινής. Πολλοί είναι οι δικηγόροι που έχουν ζητήσει από τους κατηγορούμενους εντολείς τους να είναι παρόντες την Παρασκευή στο δικαστήριο.
Yπενθυμίζεται ότι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει πέντε έως 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση προβλέπονται 5-10 χρόνια. Με την αναγνώριση των ελαφρυντικών το ύψος των ποινών μειώνεται στην πρώτη περίπτωση από 2 έως 8 έτη και στη δεύτερη από 1 έως 5 χρόνια. Κάτι τέτοιο θα παίξει στη συνέχεια και συγκεκριμένα και για το αίτημα των κατηγορουμένων επί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής. Αυτό αναμένεται να ζητηθεί γιατί κανένας εξ αυτών δεν θέλει να οδηγηθεί στις φυλακές.
Η εισαγγελέας ζήτησε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά
Όσον αφορά τα ελαφρυντικά, αυτά είναι το «επίμαχο» σημείο στη δίκη. Στη δεύτερη αγόρευσή της, η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του άρθρου 187 παρ 6 για όσους κατηγορούνται μόνο για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και δεν έχουν άλλη κακουργηματική κατηγορία. Μάλιστα διευκρίνισε ότι από τους 7 κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν μπορεί να λάβει κανείς το συγκεκριμένο ελαφρυντικό, προτείνοντας δηλαδή την απόρριψη για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τους άλλους πρώην 6 βουλευτές που καταδικάστηκαν χθες ως διευθυντές της οργάνωσης.
Παράλληλα η εισαγγελέας είχε προτείνει την χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού μόνο για τους Δημήτρη Κουκούτση,Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, αλλά στη συνέχεια επανήλθε με την παραπάνω πρόταση αναγνώρισης. Σχετικά με τα υπόλοιπα ελαφρυντικά που είχαν αιτηθεί οι κατηγορούμενοι, σχολίασε: «Τι ελαφρυντικά να προτείνω όταν τους κρίνατε εγκληματική οργάνωση; Πως να δώσω ελαφρυντικό όταν κριθεί ένοχοι για εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα; Είμαι αναγκασμένη να προτείνω συλλήβδην την απόρριψη των ελαφρυντικών». Σημειώνεται ότι το 187 του παλαιού ΠΚ παράγραφος 6 προβλέπει ότι «η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση».
Τα εγκλήματα αυτά είναι μεταξύ άλλων: ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή και βιασμός.
Ειδικό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τις συλλήψεις
Σύμφωνα με την αστυνομική συντάκτρια του Open TV Μίνα Καραμήτρου η Ελληνική Αστυνομία δεν περιμένει να δει για ποιους θα υπάρξουν ελαφρυντικά και για ποιους συλλήψεις. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται ήδη εν αναμονή μιας αστυνομικής επιχείρησης. Εάν δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά και αν πρέπει να υπάρξουν εκ νέου συλλήψεις η ΕΛ.ΑΣ έχει ξεκινήσει ήδη και γνωρίζει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αν ανακοινωθεί ότι δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η ποινή τους, δεν θα έκανε εντύπωση στις Αρχές να ετοιμάσουν κάποιο «σόου» οι χρυσαυγίτες.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και στα σπίτια των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται να υπάρξουν μικρές ομάδες συλλήψεων στα μέρη όπου βρίσκονται τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν κάτω από διακριτική παρακολούθηση. Όταν το δικαστήριο καταλήξει στο ότι πρέπει να συλληφθούν τότε το τμήμα Αναζητήσεων της ασφάλειας Αττικής θα πρέπει να αναλάβει δράση σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr