«Δεν βγήκαμε ποτέ από το δεύτερο κύμα» - 3 ειδικοί μιλούν για τον κορονοϊό
Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας από τη συνεχιζόμενη αύξηση των νέων κρουσμάτων - Τι αναφέρουν οι ειδικοί για εμβόλια και μεταλλάξεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Την ανάγκη να γίνονται περισσότερα τεστ για τον κορονοϊό ανά δήμο και ανά περιφέρεια τόνισε, μιλώντας στο Open η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Όπως σημείωσε, οι διαθέσιμες κλίνες στα νοσοκομεία τις χώρας μειώνονται καθώς αυξάνονται συνεχώς τα νέα κρούσματα κορονοϊού, και υπάρχει ενδεχόμενο ένα 10% να διασωληνωθούν. Όσον αφορά τα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας και εκεί υπάρχει μία σημαντική αύξηση, αν και ακόμη υπάρχουν κενές κλίνες. Όπως είπε η Ματίνα Παγώνη «στην Αττική υπάρχει κάλυψη κρεβατιών γύρω στο 65% και στην υπόλοιπη Ελλάδα γύρω στο 57%».
«Όλη τη βδομάδα αυτή θα αξιολογήσουμε τις παραμέτρους, θα δούμε πως θα πάνε τα πράγματα. Αυτό που έχει σημασία και στο οποίο εμείς έχουμε τώρα εστιάσει είναι τα εμβόλια. Στις 12 του μηνός έρχεται το εμβόλιο της Αstrazeneca και ξεκινούν οι εμβολιασμοί. Εδώ λέμε για ηλικίες μέχρι 64 ετών, αυτές είναι οι απόψεις της δικής μας επιτροπής εμβολιασμού, τους 65 και πάνω όχι -το διαχωρίζουμε για να το ξέρει και ο κόσμος γιατί υπάρχει ένας προβληματισμός πάνω σε αυτό. Η μελέτη για τους άνω των 65 ήταν με πολύ λίγα άτομα, αυτός ήταν ο λόγος, ότι όχι ότι υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Από κει και πέρα θα ξεκινήσουμε και τα εμβόλια της Moderna και αυτό που είναι ελπιδοφόρο και πιστεύουμε είναι το ρωσικό Sputnik- V το οποίο κατέθεσε φάκελο στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην επιτροπή, που σημαίνει προχωρούν τα πράγματα και της Johnson & Johnson έχει περάσει τώρα τη δεύτερη φάση πάει στην τρίτη, σε μία δύσκολη φάση, όπου εκεί βλέπεις και τις παρενέργειες του εμβολίου. Νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Οπότε αν έχουμε τις ποσότητες των εμβολίων, θα πρέπει να το τρέξουμε για να πούμε ότι στόχος μας είναι τέλος Ιουνίου το 60% να έχει εμβολιαστεί για να έχουμε σχετική ανοσία, διαφορετικά τα πράγματα θα δυσκολέψουν». Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca η κ. Παγώνη ανέφερε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν ότι δεν καλύπτει την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο AstraZeneca: Ξανά στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ - Ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του
Σύμφωνα με την κυρία Παγώνη αναγκαίο είναι να αυξηθούν τα τεστ, αφού όπως τόνισε «πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα όπως έχουμε πει, να προσέξουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το κυριότερο από όλα να γίνονται παραπάνω τεστ, πάρα πολλά τεστ και στα σχολείο και στις επιχειρήσεις. Έχουν γίνει προτάσεις να γίνονται και από τους δήμους πολλά τεστ και ανά δήμο ή ένα περιφέρεια Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ, υπάρχουν αυτές οι προτάσεις και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε. Νομίζω ότι το να κλείσουν όλα αυτή την εποχή μετά από ένα χρόνο, δεν το αντέχει κανείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα και εμείς που βλέπουμε τον κόσμο κάθε μέρα, να ξέρετε δεν το αντέχει. Κανείς δεν μπορεί κανένας πλέον μετά από ένα χρόνο να το πεις να κλειστεί στο σπίτι του και να μείνει εκεί για να περιμένει να δει τι θα γίνει» είπε.
Αναμενόμενες οι μεταλλάξεις και ευπρόσδεκτες γιατί οδηγούν στον «θάνατο» του ιού
Αυξημένος αριθμός εισαγωγών τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία της Αττικής, και όπως τονίζουν οι γιατροί δεν υπάρχουν κρεβάτια.
Σε ό,τι αφορά στο Noσοκομείο Σωτηρία, ο πνευμονολόγος Γιώργος Χειλάς μιλώντας στο Open τόνισε ότι πλησιάζουν την πληρότητα. «Δεν θεωρώ ότι βγήκαμε ποτέ από το δεύτερο κύμα, αφού μετά από τρεις μήνες lockdown σχεδόν μετράμε πάνω από 1.000 κρούσματα την ημέρα και σε αυτή τη φάση θα πρέπει να αντέξουμε αυτή την τελευταία ανάκαμψη. Mαζί με τα εμβόλια πουείνια Θέλουμε τη βοήθεια του πολίτη. Η πολιτεία να επιτηρήσει τα μέτρα και αν χρειαστεί να πάρει και άλλα να τα πάρει». Αυτή τη στιγμή καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους, όπως είχε αναφέρει η πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα.
Σύμφωνα με τον κ. Χειλά, οι μεταλλάξεις δεν θα πρέπει να ανησυχούν τον κόσμο αφού στην ουσία οδηγούν στην εξαφάνιση του ιού. «Είμαστε σε οριακή κατάσταση. Δεν πρέπει να περιμένουμε να βλέπουμε εκθετικές αυξήσεις εισαγωγών. Έχουμε πολύ καλά, ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Να μην τρομάζει ο κόσμος, οι μεταλλάξεις είναι αναμενόμενες επιθυμητές. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να κάνει μια ακραία μετάλλαξη, αλλά διαφαίνεται ότι ο ιός γίνεται πιο μεταδοτικός αλλά λιγότερο νοσογόνος και θανατηφόρος. Από μια τέτοια μετάλλαξη ο ιός θα “πεθάνει” και θα μας αφήσει στην ησυχία μας».
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχολογία των παιδιών
Βατόπουλος: Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης υπάρχει αγωνία και ένταση
Ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμώξεων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε στο Open για τις συγκρούσεις στη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή. Όπως είπε, «εμείς προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα και να κάνουμε προτάσεις και αυτό δεν είναι εύκολο σε μια τόσο κρίσιμη φάση».
«Πρέπει κανείς να ισορροπήσει ανάμεσα στη σωστή ενημέρωση και στο να γίνει τηλεπερσόνα. Προσπαθούμε να κρατησουμε μια ισορροπία. Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεδριάζουμε πολλές ώρες, αυτή τη φορά έγινε πιο αντιληπτό επειδή περιμένατε με αγωνία τα αποτελέσματα. Πάντα υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις. Τα δεδομένα δεν είναι πάντα τέλεια και η επιστημονική γνώση έχει κενά ακόμη. Επειδή είναι κρίσιμη η κατάσταση υπάρχει και σε εμάς μια αγωνία να ερμηνεύσουμε σωστά τα δεδομένα και να κάνουμε σωστές προτάσεις στην Πολιτεία» ανέφερε σχολιάζοντας τη συνεδρίαση της Παρασκευής που οδήγησε στη λήψη νέων μέτρων
Η κ. Βατόπουλος επεσήμανε ότι αυτό που πρέπει να γίνει πιο γρήγορα είναι οι εμβολιασμοί, να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των ευπαθών ομάδων και των άνω των 50-60. «Το υγειονομικά ασφαλές είναι να μην κυκλοφορεί κανείς, όμως έχει τέτοιες επιπτώσεις που δεν μπορεί να εφαρμοστεί», τόνισε ο καθηγητής. Όπως ανέφερε, ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει ήδη τεστ στα σχολεία, ενώ όσον αφορά το εμβόλιο της Astrazeneca, σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες, αλλά η ειδικοί πιστεύουν ότι το εμβόλιο πιάνει και τα δύο στελέχη. «Αυτό έχουμε δει με εργαστηριακές εξετάσεις, αλλά δεν έχει γίνει με έρευνα στους ανθρώπους γιατί ο ιός δεν κυκλοφορεί τόσο πολύ», υπογράμμισε.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός - Μόσιαλος: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια των AstraZeneca, Novavax και J & J
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr