Οι διακινητές παρακάμπτουν από τη θάλασσα τον «φουσκωμένο» Έβρο
Οι διακινητές επιβιβάζουν κατά δεκάδες τους μετανάστες -άνδρες, γυναίκες και παιδιά- σε φουσκωτές βάρκες και τους μεταφέρουν διά θαλάσσης στην ελληνική πλευρ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι διακινητές παρακάμπτουν τον «φουσκωμένο» και ορμητικό αυτή την εποχή Έβρο, και μεταφέρουν τη δράση τους στο Θρακικό Πέλαγος.
Ο διασυνοριακός ποταμός αυτό το διάστημα έχει αυξημένο πλάτος κοίτης, μεγάλο βάθος και ορμή, μετά τις βροχοπτώσεις και το λιώσιμο του χιονιού, ενώ σε πολλά σημεία του είναι πλημμυρισμένος. Αυτό υποχρεώνει τα κυκλώματα, που όλο το χρόνο δραστηριοποιούνται κατά μήκος της τουρκικής όχθης, να μεταφέρουν σημαντικό μέρος της δράσης τους νότια, στις ακτές του Αίνου (Ενέζ), δυτικά του Δέλτα του Έβρου.
Εκεί, οι διακινητές επιβιβάζουν κατά δεκάδες τους μετανάστες -άνδρες, γυναίκες και παιδιά- σε φουσκωτές βάρκες και τους μεταφέρουν διά θαλάσσης στην ελληνική πλευρά, κινούμενοι παράλληλα με την ακτογραμμή, στο Θρακικό Πέλαγος, κι αναζητώντας κάποια ερημική ακτή σε ελληνικό έδαφος. Συχνά οι επιχειρήσεις γίνονται σε συνθήκες θαλασσοταραχής, με άμεσο κίνδυνο για τις ζωές δεκάδων ανθρώπων, μεταξύ αυτών και παιδιών, ακόμα και βρεφών.
Σε οκτώ καταγεγραμμένες περιπτώσεις από τις αρχές Δεκεμβρίου, έφτασαν στις ακτές των νομών Έβρου και Ροδόπης ή διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού στα ανοικτά του Θρακικού Πελάγους συνολικά 286 πρόσφυγες και μετανάστες.
Το πρωί της Πέμπτης, φουσκωτή βάρκα με 37 επιβαίνοντες βρέθηκε να πλέει ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Με επιχείρηση του Λιμενικού, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, όλοι τους μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της πόλης.
Είχε προηγηθεί πριν από λίγες μέρες η αποβίβαση 51 ατόμων -32 ανδρών, 10 γυναικών και 4 παιδιών- σε ακτή του Κρυονερίου Μαρώνειας Ροδόπης. Ήταν η τρίτη φορά το τελευταίο διάστημα που φτάνουν βάρκες με πρόσφυγες στις ακτές της Ροδόπης, σε μια περιοχή που απέχει περισσότερα από 100 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στις 21 Δεκεμβρίου πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού διέσωσε 24 άτομα που επέβαιναν σε λέμβο στα ανοικτά της περιοχής Πλατανίτης Μαρώνειας, ενώ άλλοι 33 είχαν περισυλλεχθεί στις 5 Δεκεμβρίου λίγο ανατολικότερα.
«Μας προκαλεί εντύπωση γιατί είμαστε μακριά. Αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν στα νησιά τα έχουμε κι εδώ. Είναι και επικίνδυνο για αυτούς τους ανθρώπους», είπε στο «Έθνος» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας
Προσκυνητών του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών, Παναγιώτης Παρασκελίδης.
Την περασμένη Παρασκευή λιμενικοί διέσωσαν 21 μετανάστες -7 άνδρες, 6 γυναίκες και 8 παιδιά, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος- από φουσκωτή βάρκα που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Είχαν προηγηθεί παρόμοιες επιχειρήσεις στη θάλασσα και αποβιβάσεις σε ερημικές ακτές του Έβρου. Στο σύνολό τους οι εισερχόμενοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Φυλακίου, στην περιοχή της Ορεστιάδας.
Σημειώνεται πως το 2018 έκλεισε με υπερτριπλασιασμό των ροών από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Στη διάρκεια του έτους που πέρασε καταγράφηκαν συνολικά 16.657 παράνομες διελεύσεις από τα περάσματα του Έβρου, έναντι μόλις 5.551 το 2017.
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr