Μετάλλαξη Δέλτα κορονοϊού: Φόβοι των ειδικών και προειδοποιήσεις για κορύφωση τον Αύγουστο
Αγωνιούν οι επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας καθώς πέραν των χιλιάδων κρουσμάτων, έχουμε και εκθετική αύξηση των εισαγωγών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
Προβληματισμό και ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί στους ειδικούς η νέα έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.
Όπως τονίζει επανειλημμένα η πλειονότητα των ειδικών, μέχρι και το τέλος Αυγούστου, η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα έχει επικρατήσει και στη χώρα μας, αφού εξαπλώνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο στα νησιά στα οποία ήδη είναι γνωστή η διασπορά. Oι επιστήμονες αγωνιούν για την πορεία της πανδημίας καθώς πέραν των χιλιάδων κρουσμάτων, έχουμε και εκθετική αύξηση των εισαγωγών, κυρίως νέων ανθρώπων ανεμβολίαστων, στα νοσοκομεία.
Παυλοπούλου: H μετάλλαξη Δέλτα είναι των νέων και των ανεμβολίαστων
Το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Ιωάννα Παυλοπούλου, μίλησε στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» για την επικινδυνότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Όπως είπε «Αν έχουμε μάθει κάτι τους 18 μήνες της πανδημίας είναι ότι δεν πρέπει να κάνουμε προβλέψεις. Ο ιός αυτός μέχρι στιγμής καταφέρνει και είναι ένα βήμα μπροστά μας. Η περίοδος είναι δύσκολη γιατί έχουμε πλέον τη μετάλλαξη Δέλτα που είναι πολύ μεταδοτική και ονομάζεται πλέον η μετάλλαξη των νέων και των ανεμβολίαστων. Διότι πλήττει περισσότερο τους νέους, επειδή είναι περισσότερο ανεμβολίαστοι. Αυτό που είναι σημαντικό και ενδεχομένως επικίνδυνο είναι ότι η μετάλλαξη αυτή θα μας πλήξει όλους. Όλοι θα έρθουμε αντιμέτωποι με τον ιό, δε θα γλιτώσει κανένας και πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας και να δούμε πώς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό, εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι;». Όπως σημείωσε, κάποιοι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν, αλλά ηπιότερα.
Όσον αφορά το σύνδρομο post-Covid, δηλαδή η παρατεταμένη συμπτωματολογία αφορά τα άτομα που έχουν νοσήσει, ανεξαρτήτως της βαρύτητας της νόσησης. «Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Το ενδεχόμενο τρίτης δόσης συζητείται σε όλο τον κόσμο και από τα δεδομένα που έχουμε φαίνεται ότι η ανοσία κρατά για αρκετούς μήνες. Βέβαια, αυτοί που θα είναι υποψήφιοι για τρίτη δόση είναι τα άτομα που απαντούν λιγότερο καλά στον εμβολιασμό, δηλαδή τα άτομα με ανοσοκαταστολή, οι ηλικιωμένοι και οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό».
Όσον αφορά την παρέμβαση της επιτροπής εμβολιασμού στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας, ανέφερε ότι δεν εισηγείται την υποχρεωτικότητα η επιτροπή αλλά η κυβέρνηση. «Τα ποσοστά εμβολιασμού κινούνται στον μέσο όρο της Ευρώπης. Δεν είμαι ικανοποιημένη, θα ήμουν αν είχαμε άνω του 80% εμβολιαστική κάλυψη, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατόν», σημείωσε. Αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν και οι μικρότερες ηλικίες, παρότι τα παιδιά έχουν μικρότερο όφελος. «Το εμβόλιο είναι ασφαλές, αλλιώς δε θα είχε πάρει άδεια», ανέφερε.
Σκουτέλης: Δεν μπορούμε να αναχαιτήσουμε το τέταρτο κύμα αλλά μπορούμε να προστατευτούμε από αυτό
Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γεώργιος Χαλκιαδάκης και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Αθανάσιος Σκουτέλης, μίλησαν στο Οpen για την πορεία της πανδημίας και τους ανεμβολίαστους. Ειδικότερα, ο κ. Σκουτέλης τόνισε ότι δεν μπορούμε να αναχαιτήσουμε το τέταρτο κύμα αλλά μπορούμε να προστατευτούμε από αυτό. «Υπάρχει μία αισιόδοξη δυσαναλογία σε ΜΕΘ, διασωληνώσεις και θανάτους. Αυτοί που νοσούν, νοσούν ηπιότερα, αλλά πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θέμα τρίτης δόσης» ανέφερε.
Την ίδια στιγμή ο κ. Χαλκιαδάκης περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΓΝΗ, αναφέροντας ότι οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί το τελευταίο δεκαήμερο. «Σήμερα ήρθαν δύο παιδάκια με κορονοϊό στο νοσοκομείο. Απ' όλους τους νοσηλευόμενους εμβολιασμένοι μερικώς είναι δύο, όλοι οι άλλοι είναι ανεμβολίαστοι. Και οι 5 στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Ο νεώτερος είναι 66 ετών και ο γηραιότερος 84 ετών. Οι ασθενείς μένουν για λίγες στο νοσοκομείο, έχουν ελαφριά συμπτώματα», ανέφερε.
Θωμαΐδης: Αναμένεται μεγάλη κορύφωση τον Αύγουστο
«Τα πράγματα δεν είναι ανασχέσιμα, θα γίνει διάδοση και στις περιοχές που δεν φαίνεται να συμβαίνει κάτι, να εκτιμάμε ότι θα έχουμε μια μεγάλη κορύφωση μέσα τον Αύγουστο», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου, o καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης.
H ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, αφορά στην περασμένη εβδομάδα που έκλεισε την Κυριακή και ο μέσος όρος του ιικού φορτίου της προηγούμενης εβδομάδας είναι αυξημένος στην Αττική κατά 219% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι ουσιαστικά εκθετική η αύξηση, που σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει ένα ταχύτατο κύμα και η μετάδοση είναι ραγδαία. Η διαφορά μεταξύ λυμάτων και πεδίου στα κρούσματα του ΕΟΔΥ είναι 5 μέρες περίπου, που σημαίνει ότι στην Αττική θα έχουμε πάνω από 1500 κρούσματα ημερησίως. Αν αυξηθούν αρκετά τα τεστ, θα ξεπεράσουν τα 2000 κρούσματα στην πρωτεύουσα, εκτιμά ο κ. Θωμαΐδης.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, εξήγησε ότι για κάθε αύξηση ιιιού φορτίου που διαπιστώνεται θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η βάση που ξεκινά «και φυσικά δεν είναι η μόνη παράμετρος που εξετάζεται για την λήψη μέτρων, έχει να κάνει και με τον βαθμό θετικότητας, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και με την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης, όλα αυτά συνυπολογίζονται».
Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι η εικόνα χειρότερα κάθε εβδομάδα, και σημειώνει πως παρότι οι νοσηλείες είναι λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν, «στις Η.Π.Α. είδαμε ότι ένα ποσοστό 30% των νεαρών νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, επομένως είναι δεδομένο ότι και κάποια από τα δικά μας παιδιά θα πάνε στο νοσοκομείο» και προσέθσε ότι το ιικό φορτίο σε νοσούντες με το στέλεχος Δέλτα είναι πολύ υψηλό, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι με το στέλεχος Άλφα.
Σε σχέση με το ιικό φορτίου στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο κ. Θωμαΐδης εκτιμά πως είναι σημαντικό να γίνει ανάλυση στα νησιά γιατί δέχονται μια πίεση από τους επισκέπτες «και είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τι συμβαίνει και εκεί. Στην Πάρο, όπου κάνουμε μετρήσεις, είναι σταθερή η κατάσταση, δεν είναι ανησυχητική.
Στην Κρήτη είναι επιβαρυμένη η εικόνα, είναι από τις περιοχές που μαζί με την Αττική οδηγούν την πανδημία, στο Ρέθυμνο είναι το υψηλότερο το ιικό φορτίο και ακολουθούν το Ηράκλειο και την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε αύξηση στα Χανιά και τον Αγ. Νικόλαο, γεγονός που δείχνει πως έχει γίνει διάδοση σε όλο το νησί. Σημαντική είναι και η αύξηση στην Θεσσαλονίκη, οπότε πρέπει η περιοχή να τεθεί υπό επιτήρηση».
Παναγιωτόπουλος: Είτε ανοσία μέσω εμβολίου είτε μέσω νόσησης
Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος ,επιδημιολόγος και καθηγητής δημόσιας υγείας ανέφερε ότι υπάρχει ένα εν μέρει θετικό σημείο: «Η καλή πλευρά της υπόθεσης είναι ότι προσβάλλονται από τον ιό νεότερα άτομα που νοσούν ηπιότερα». Ωστόσο τόνισε ότι αυτό «δεν πρέπει να μας ξεγελάσει. Υπάρχει πιθανότητα, μικρή βέβαια, να νοσήσουν σοβαρά. Κανείς δεν είναι άτρωτος».
Το κρίσιμο στην όλη υπόθεση όπως δήλωσε είναι «να μη μεταφερθεί το κύμα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν άμεσα όσοι είναι 50 ετών και άνω.Τώρα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια». Αναφορικά με τους «δύσπιστους» ως προς τον εμβολιασμό είπε τα εξής:«Δεν είναι ασυνείδητοι όσοι δεν εμβολιάζονται, είναι ένας λάθος χαρακτηρισμός. Είναι φοβισμένοι και πρέπει να πειστούν. Έχουν κάποια συγκεκριμένα κολλήματα.»
Η απάντηση του κ. Παναγιωτόπουλου σε όσους δεν εμπιστεύονται το εμβόλιο είναι «ότι είμαστε πια πολύ έμπειροι. Δεν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες. Τις όποιες παρενέργειες προκαλεί το εμβόλιο μπορεί να τις αποκτήσει κάποιος σε πολλαπλάσιο βαθμό αν μολυνθεί από τον ιό. Η μεγάλη πλειονότητα των παρενεργειών στα εμβόλια έρχεται μέχρι στιγμής έναν, δύο, πέντε ή ακόμα και έξι μήνες μετά. Έχουμε ήδη μια εμπειρία τέτοιας διάρκειας». «Κάθε φορά πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον υπαρκτό εχθρό και να μην τον αφήνουμε να μας καταβάλλει λόγω αναμονής ενός μελλοντικού εχθρού. Δεν είναι λογική αυτό» ξεκαθάρισε για όσους περιμένουν την κυκλοφορία ενός εμβολίου που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και τις μεταγενέστερες μεταλλάξεις, που ίσως εμφανιστούν.
Σχετικά με τα τωρινά εμβόλια εστίασε στο γεγονός ότι «έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα απέναντι στα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. Μειώνουν τον πολλάπλασιασμό του και μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα στα νέα στελέχη», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως προειδοποίησε ότι «όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό είτε αποκτώντας ανοσία μέσω του εμβολίου είτε μέσω αντισωμάτων μετά από νόσηση. Δύσκολα θα τον αποφύγει κανείς ιδιαίτερα λόγω της μετάλλαξης Δ’ που μεταδίδεται έυκολα.» Όσον αφορά στις έγκυες, διευκρίνισε ότι ήδη έχει γεννήσει ένας πολύ μεγάλος αριθμός γυναικών που έχει εμβολιαστεί και δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα, ενώ για το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τόνισε ότι σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει ενώ για το άνοιγμα των σχολείων και τον εμβολιασμό σε εκπαιδευτικού είπε ότι «όσο γίνεται περισσότερο να μπαίνουν στις τάξεις εμβολιασμένοι καθηγητές».
Καπραβέλος: Μονόδρομος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στον Ant1 εξέφρασε τη διπλή ανησυχία της ιατρικής κοινότητας, που είναι αφενός η τυχόν επέκταση της νόσου στις μεγάλες ηλικίες, αλλά και το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων. «Κι εγώ θα νοσήσω, αλλά ελαφρά, χωρίς να προκαλέσω προβλήματα στους υπόλοιπους», είπε υπενθυμίζοντας ότι, ο ίδιος έχει εμβολιαστεί και χαρακτήρισε τον εμβολιασμό «ηθική υποχρέωση». Χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτη τη χαλάρωση στα νησιά», με αφορμή τη Μύκονο και πρότεινε «να πηγαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι στα νησιά». Τέλος εκτίμησε ότι, είναι «μονόδρομος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, αν θέλουμε να σταματήσουμε το 4ο κύμα».
Από την πλευρά του ο Νίκος Τζανάκης χαρακτήρισε «ομαλή» και «αναμενόμενη» την αύξηση στα κρούσματα του κορονοϊού. Βάσει των προγνωστικών μοντέλων, το οευμενές σενάριο «ακόμα κι αν κάτσουμε όλοι στα σπίτια μας αρχές Αυγούστου» είναι στα 3.500 κρούσματα την ημέρα, ενώ προέβλεψε ότι, θα πάμε στις 300 εισαγωγές ημερησίως. Σημείωσε, πάντως ότι, στις διασωληνώσεις, «σταθεροποιείται και δε μειώνεται το νούμερο». Για τη Μύκονο επεσήμανε ότι, τα «50 κρούσματα σε 170.000 ανθρώπους δεν είναι πάρα πολλά» και εκτίμησε ότι, μπορούν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, αν εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας.
Γιαμαρέλλου: Πάνω από 10.000 κρούσματα χωρίς μέτρα
Στην ραγδαία διασπορά του ιού στην χώρα μας και την μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκε και η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Ελένη Γιαμαρέλλου. Επεσήμανε ότι αν διστάζουμε να εμβολιαστούμε και αν ξεχάσουμε τα μέτρα προφύλαξης όπως τις μάσκες μπορεί να έχουμε πάνω από 10.000 κρούσματα την ημέρα. «Ένα τέτοιο σενάριο δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε αλλά να το προλάβουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στην μετάλλαξη Δέλτα είπε πως σύμφωνα με δεδομένα από το ειδικό κέντρο που υπάρχει στην ακαδημία Αθηνών, σε πάνω από 1.000 δείγματα τα 466 ήταν το ινδικό στέλεχος δηλαδή η μετάλλαξη Δέλτα, στα 200 εξακολουθούσε να υπάρχει το βρετανικό ενώ στα 90 υπήρχε το στέλεχος της Νότιας Αφρικής. Παράλληλα ανέφερε πως το στέλεχος αυτό εμφανίζει «ανοσολογική διαφυγή». Αυτό σημαίνει ότι ι κάποιος που έχει νοσήσει μπορεί ξανακολλήσει λόγω αυτού του στελέχους, αυτό να κάνει μια πολύ μικρή μετάλλαξη, να διαιωνίζεται και από εκεί και πέρα να το κολλάει στους ευάλωτους.
Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα εξηγεί πως είναι λάθος η προσέγγιση κάποιος να σκεφτεί ότι ακόμα και και αν το 70% του πληθυσμού εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου την γλιτώσαμε. Τόνισε πως αυτό που απασχολεί τους ειδικούς είναι το ινδικό στέλεχος (μετάλλαξη Δέλτα) καθώς με την ταχεία μετάδοση που προκαλεί (50 φορές μεγαλύτερη από το βρετανικό, 100 από το κλασσικό στέλεχος της Wuhan) αναμένεται να αυξάνονται συνέχεια τα κρούσματα.
Η καθηγήτρια σημείωσε ότι οι νέοι νοσούν από την μετάλλαξη Δέλτα με ήπια κλινική εικόνα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ίδιο ισχύει για τους ανθρώπους άνω των 50 ετών τονίζοντας την σημασία του εμβολιασμού για αυτές τις ηλικίες (νέους και ανθρώπους άνω των 50 ετών). Για όσες γυναίκες θέλουν κάνουν παιδί και ανησυχούν αν θα τους επηρεάσει ο εμβολιασμός η κυρία Γιαμαρέλλου εξήγησε πως αν θέλουν να προστατεύσουν το μελλοντικό μωρό τους πρέπει να έχουν εμβολιαστεί γιατί οι γυναίκες που νοσούν στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και είναι 70% ασυμπτωματικές, κινδυνεύουν σε ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 20%, όχι μόνο να νοσήσουν, αλλά και να βρεθούν σε ΜΕΘ και συγχρόνως να αποβάλουν, σημείωσε.
NBA – Αντετοκούνμπο: Δεν πίστευα ποτέ ότι στα 26 μου θα έπαιζα στους τελικούς
Pegasus Project – Νέες αποκαλύψεις: Κατασκόπευαν τον Μακρόν και άλλους 13 ηγέτες;
Κορονοϊός: Τέσσερα κρούσματα σε κατασκήνωση στα Χανιά
Φολέγανδρος - Γυναικοκτονία: «Σοβαρό ψυχικό πρόβλημα» επικαλείται ο δικηγόρος του 30χρονου
Αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία Τραμπ: Οι διαφορές με το 2017 και οι ηχηρές απουσίες – Τα δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας και όλα όσα θα ακολουθήσουν
Βεντέτα πίσω από το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στο Ηράκλειο - Πατέρας θύματος κυνήγησε τον αδερφό του δράστη
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Με σοβαρά προβλήματα η πρεμιέρα - Σε αναστάτωση γιατροί και ασθενείς για μία συνταγή
«Πιστεύω ότι με τον Στέλιο θα συναντηθούν και θα τα πούνε»: Το μήνυμα της Βάσως Καζαντζίδη για την Κάιτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr