Μόνο στο ethnos.gr: Ο Έλληνας που οραματίζεται σπίτια στη Σελήνη (vid)
Ο Άγγελος Χρυσοβαλάντης Αλφατζής παρουσιάζει μέσω του ethnos.gr το όραμά του για τη δημιουργία κατοικιών στη Σελήνη με θέα... τη Γη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η φαντασία του ξεπερνά τα στενά όρια του πλανήτη και οραματίζεται πώς μπορούν να δημιουργηθούν ανθρώπινες κατοικίες στο Διάστημα στη Σελήνη. Πώς θα είναι δηλαδή να ανάβεις το τζάκι και να βλέπεις από τη γυάλινη μπαλκονόπορτα, τη Γη. Και τα άστερια, πιο έντονα και λαμπερά από ποτέ. Η σκέψη του Άγγελου Χρυσοβαλάντη Αλφατζή βρίσκεται ήδη σε απόσταση πολλών εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων από τη Γη, καθώς ο τελειόφοιτος της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ είναι ένας από τους εκατοντάδες νέους ερευνητές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που συνεργάζονται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ethnos.gr αποκαλύπτει γιατί... βάλθηκε να βρει απάντηση στο ερώτημα 'τι μορφή θα είχε μία διαστημική κατοικία'. «Υπάρχουν τόποι στον κόσμο που εξαιτίας των ακραίων συνθηκών και της απρόσιτης τοποθεσίας τους, μας ασκούν μια γοητεία που μας ωθεί να τους επισκεφτούμε». Και αν όχι άμεσα, τουλάχιστον όταν αυτό θα είναι εφικτό. «Η Σελήνη είναι το κατ'εξοχήν παράδειγμα τέτοιου μέρους, όπου και παρ'όλες τις δυσκολίες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχει εκφράσει την επιθυμία της επιστροφής της ανθρώπινης παρουσίας στο φεγγάρι. Αυτή την φορά, όμως, η παρουσία αυτή πρέπει να είναι πιο εκτεταμένη και βιώσιμη ταυτόχρονα. Έτσι, μέσα στην επόμενη δεκαετία, ο ΕΟΔ (ή η ESA) σκοπεύει στη δημιουργία μιας πρώτης, διεθνής βάσης, ικανή να φιλοξενήσει έναν μικρό αριθμό ειδικά εκπαιδευμένων αστροναυτών, η παραμονή των οποίων εκεί δεν θα ξεπερνάει τους μερικούς μήνες», συμπληρώνει.
«Να στρώσουμε τον δρόμο για το φεγγάρι»
Από τη μια στιγμή στην άλλη, ο Άγγελος βρέθηκε από τις αθηναϊκές γειτονιές στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών, στην Κολωνία της Γερμανίας, όντας μέλος της ομάδας Spaceship EAC. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «αποτελείται από νέους ερευνητές και φοιτητές των συνεργαζόμενων χωρών, με επικεφαλής τον Dr. Aidan Cowley και τον Γερμανό αστροναύτη Matthias Maurer». Για τους ανθρώπους που ονειρεύονται τη γνώση, που τη θεωρούν αυτοσκοπό, αποτελεί μία ιδιότυπη «παιδική χαρά». «Το διεπιστημονικό υπόβαθρο της ομάδας είναι αρκετά εκτεταμένο, μιας και το σύνθημα αυτής είναι το να στρώσουμε τον δρόμο για το φεγγάρι, και αποτελείται από αεροναυπηγούς έως βιολόγους, και τους τελευταίους μήνες, και αρχιτέκτονα».
Πώς χρησιμοποιείται το χώμα της Σελήνης
Σχετικά με τους πολύτιμους και δυσεύρετους πόρους που χρειάζονται για να γίνει η κατασκευή των κατοικιών τονίζει ότι «η αρχιτεκτονική προσέγγιση που ακολουθώ συνήθως, αφορά την αξιοποίηση των εκάστοτε, εύκαιρων πόρων στην κατασκευή, εντάσσοντάς την στον τόπο, κάνοντάς την ικανή να αντεπεξέλθει στα ιδιαίτερα φαινόμενα αυτού. Το ίδιο σκεπτικό ακολουθεί και η ομάδα αυτή, το λεγόμενο In Situ Resource Utilization (ISRU). Πιο συγκεκριμένα, μελετάμε το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το "χώμα" της Σελήνης, τον ρηγόλιθο, τόσο στην αρχιτεκτονική κατασκευή, όσο και στην εξαγωγή σημαντικών στοιχείων (όπως νερού) μέσα από αυτό. Αυτό είναι σημαντικό, διότι ελαχιστοποιεί τους πόρους που πρέπει να εκτοξεύσουμε από την Γη προς το φεγγάρι».
Σύμφωνα με τον Άγγελο Χρυσοβαλάντη Αλφατζή, η ελληνική παρουσία στον ESA είναι σημαντική με πολλές και διαφορετικές ερευνητικές ομάδες. Άλλωστε, η πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί ο ESA, είναι οι... επιστήμονες «κάτι που η Ελλάδα δεν έχει σε έλλειψη».
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr