Πολεοδομικό έγκλημα με θύμα την Ακρόπολη - Την πνίγουν 10όροφες πολυκατοικίες
Για πολεοδοµικό έγκληµα κάνουν λόγο κάτοικοι της περιοχής, µε αφορµή την ανέγερση ξενοδοχείου απέναντι από το Μουσείο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ανοχύρωτος απέναντι στα ψηλά κτίρια, που απειλούν να τον «πνίξουν», έµεινε ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης. Μετά τις καταγγελίες κατοίκων της περιοχής αλλά και του υποψήφιου δηµάρχου Νάσου Ηλιόπουλου για «πολεοδοµικό έγκληµα» µε δεκαώροφα ξενοδοχεία στου Μακρυγιάννη και στο Κουκάκι, τα υπουργεία Πολιτισµού και Περιβάλλοντος εµφανίζονται αποφασισµένα να βρουν τα παραθυράκια που άφησαν νόµοι της τελευταίας 20ετίας και να προσπαθήσουν να τα κλείσουν.
Κάτοικοι και φορείς της περιοχής είχαν εδώ και καιρό ξεκινήσει µια προσπάθεια να κινητοποιήσουν τους αρµοδίους µε αφορµή την ολοκλήρωση εργασιών σε νεόδµητο ξενοδοχείο που βρίσκεται στην αρχή της οδού Φαλήρου, απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης. Το ξενοδοχείο έχει δέκα ορόφους, δηλαδή τέσσερις παραπάνω από τις διπλανές πολυκατοικίες, µε άδεια που έλαβε το 2017. Για να προχωρήσει η ανέγερση του συγκεκριµένου ξενοδοχείου είχε δοθεί έγκριση και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο (ΚΑΣ), ενώ το οικόπεδο µέσα στο οποίο χτίστηκε ήταν για πάνω από δέκα χρόνια κλεισµένο µε λαµαρίνες, λόγω εργασιών που γίνονταν για σωστικές αρχαιολογικές ανασκαφές.
Στην επιστολή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη και τον δήµαρχο Αθηναίων Γ. Καµίνη, οι κάτοικοι συσχετίζουν το πρόβληµα µε τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη, λέγοντας ότι εκτός από το δεκαώροφο ξενοδοχείο «εγκρίθηκε έπειτα από οµόφωνη θετική γνωµοδότηση του ΚΑΣ η ανέγερση δεύτερου 9ώροφου ξενοδοχείου. Αυτή η νέα ξενοδοχειακή µονάδα τεράστιου µεγέθους (5.300 τ.µ. µε τρία υπόγεια γκαράζ), εάν υλοποιηθεί όπως εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ, θα αποτελέσει µια πολεοδοµική βόµβα στην καρδιά της περιοχής Μακρυγιάννη και θα ολοκληρώσει λόγω του ύψους της (30 µέτρα, σε µια περιοχή που τα υπόλοιπα κτίρια δεν υπερβαίνουν τα 21 µέτρα) τη δηµιουργία ενός τείχους δεκαώροφων κτιρίων κάτω από τον Ιερό Βράχο». Οι κάτοικοι ζητούν να θεσπιστούν ηπιότεροι όροι δόµησης, ανώτατο ύψος κτιρίων τα 21 µέτρα και ανώτατη δυναµικότητα νέων ξενοδοχείων οι 100 κλίνες.
Για «άτακτη παραµόρφωση του τοπίου και άλωση του δηµόσιου χώρου» µιλά ο υποψήφιος δήµαρχος Ν. Ηλιόπουλος
Σε δήλωσή του ο υποψήφιος δήµαρχος Ν. Ηλιόπουλος µιλά επίσης για πολεοδοµικό έγκληµα, «άτακτη παραµόρφωση του αστικού τοπίου και άλωση του δηµόσιου χώρου». «Τόσο τα καταλύµατα προς ενοικίαση όσο και οι επιχειρήσεις υγειονοµικού ενδιαφέροντος τείνουν να θέσουν υπό διωγµό την κατοικία από την ιστορική περιοχή γύρω από την Ακρόπολη», τονίζει. «Η ίδια η τουριστική αξιοποίηση επιτάσσει να οργανώσουµε µε αποτελεσµατικό τρόπο την τουριστική ανάπτυξη».
Υπουργικές παρεµβάσεις
Στην επανεξέταση των όρων δόµησης στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει την Ακρόπολη, και ειδικότερα στην περιοχή Μακρυγιάννη/Κουκάκι, και σε ενδεχόµενη αλλαγή τους φαίνεται ότι προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος ύστερα από τις µαζικές αντιδράσεις.
Με παρέµβαση του υπουργείου χθες και απόφαση που υπογράφει η γενική διευθύντρια Πολεοδοµίας, Ντόρα Γαλάνη, συστήνεται τετραµελής οµάδα εργασίας προκειµένου να επανεξετάσει τους όρους δόµησης της περιοχής. Η προοπτική είναι να επιλυθεί το συντοµότερο δυνατόν το ζήτηµα που έχει προκύψει, ενώ στο τραπέζι αναµένεται να πέσουν προς εξέταση δύο εναλλακτικές:
- Η µείωση του συντελεστή δόµησης.
- Η διατήρηση του συντελεστή δόµησης µε απόφαση για µείωση του ύψους.
Στο έργο της οµάδας περιλαµβάνεται η καταγραφή και αξιολόγηση όλων των υφιστάµενων στοιχείων και µεταξύ αυτών των υποµνηµάτων συλλόγων κατοίκων και δηµοσιευµάτων σχετικά µε την οικοδοµική επιβάρυνση της περιοχής.
Η συγκεκριµένη οµάδα, όπως επισηµαίνεται στην απόφαση που αναρτήθηκε στη «∆ιαύγεια», θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήµατα και θα συνεργαστεί άµεσα µε εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισµού και εκπροσώπους του ∆ήµου Αθηναίων.
Το έργο της οµάδας θα πραγµατοποιηθεί σε φάσεις. Η πρώτη φάση, διάρκειας δύο µηνών, θα περιλαµβάνει ανάλυση του ισχύοντος θεσµικού πλαισίου και καταρχήν οριοθέτηση της περιοχής µελέτης.
Στενή λωρίδα ελέγχου
Πηγές του υπουργείου Πολιτισµού ανέφεραν στο «Εθνος» ότι, δυστυχώς, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες µπορούν να ελέγξουν τα ύψη των κτιρίων µόνο σε µια πολύ στενή ζώνη, ανάµεσα στη ∆ιονυσίου Αρεοπαγίτου και τη Ροβέρτου Γκάλι (είναι ο δρόµος πίσω από το Μουσείο της Ακρόπολης). Από εκεί και κάτω ισχύει ο Νέος Οικοδοµικός Κανονισµός (ΝΟΚ) που ψηφίστηκε το 2012 και ανέβασε το ανώτατο ύψος των κτιρίων από τα 27 στα 32 µέτρα.
Υπενθυµίζεται ότι ο ΝΟΚ ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Παπαδήµου µε υπουργό Υποδοµών τον Μάκη Βορίδη. Το πρόβληµα είναι ότι ανέβηκε το όριο ύψους για τα κτίρια και ότι αυτό µπορεί να ελεγχθεί µόνο από την Πολεοδοµία.
Αντίθετα, οι εφορείες αρχαιοτήτων, που συχνά εγκαλούνται για υπερβολική αυστηρότητα και «καθυστέρηση των επενδύσεων», δεν έχουν δικαιοδοσία στα ύψη των κτιρίων κάτω από τη Ροβέρτου Γκάλι, παρά µόνο στο αν έγιναν σωστά οι σωστικές ανασκαφές (αυτές εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ για το ανεγερθέν ξενοδοχείο).
Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Πολιτισµού τονίζουν ότι έχουν παραλάβει και θα εξετάσουν τόσο την αίτηση θεραπείας κατοίκων για το αδειοδοτηµένο 9ώροφο ξενοδοχείο της Μισαραλιώτου όσο και καταγγελία για το ολοκληρωµένο 10ώροφο. Από την πλευρά του ∆ήµου Αθηναίων, αν και στο πρόσφατο δηµοτικό συµβούλιο όσοι µίλησαν παρέπεµψαν τις ευθύνες στο υπουργείο Τουρισµού, τώρα δέχονται πως έχει ευθύνη ο ΝΟΚ του 2012.
Των Μαρίας Λιλιοπούλου, Αρη Χατζηγεωργίου
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr