Βόρειο Αιγαίο: Σοκάρει η εικόνα με τα νεκρά δελφίνια σε ακτές (pics)
Τουλάχιστον 10 δελφίνια τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν εντοπιστεί νεκρά στο βόρειο Αιγαίο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Κατάπιε τόνους πλαστικού ή “τρελάθηκε” από τα ηχητικά σήματα των σοναρς πολεμικών πλοίων και έχασε τη ζωή του. Το νεκρό σταχτοδέλφινο που εκβράστηκε στις ακτές της Μαρώνειας, μέλος του μικρού πληθυσμού που βρίσκεται στα νότια της Σαμοθράκης, επαναφέρει το θέμα της προστασίας των δελφινιών στο βόρειο Αιγαίο.
«Ήταν ένα ενήλικο θηλυκό σταχτοδέλφινο, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να ξέρουμε από τι κατέληξε. Μπορεί από φυσικά αίτια, μπορεί από τους ηχητικούς παλμούς του σόναρ ενός πολεμικού πλοίου, δεν γνωρίζουμε αν τις προηγούμενες μέρες υπήρχε κάποια άσκηση στο βόρειο Αιγαίο και δεν θα μάθουμε ποτέ τα αίτια θανάτου του κήτους», δήλωσε στο Έθνος, ο ερευνητής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας, του ΕΘΙΑΓΕ, Άρης Χρηστίδης, που ασχολείται συστηματικά με την μελέτη των δελφινιών στη Αιγαίο.
Το βόρειο Αιγαίο και ειδικά το θρακικό πέλαγος είναι ένα περιβάλλον φιλικό προς τα δελφίνια, καθώς υπάρχει άφθονη τροφή από τα Δέλτα των ποταμών. Το σταχτοδέλφινο ήταν μέλος του μικρού πληθυσμού που υπάρχει νότια της Σαμοθράκης και όπως μας είπε ο κ. Χρηστίδης, “το είδος αυτό είναι βαθύβιο, ζει δηλαδή σε μεγάλα βάθη και τρέφεται με καλαμάρια, θράψαλα και κεφαλόψαρα”.
Στις ελληνικές θάλασσες ζουν τέσσερα είδη δελφινιών, το σταχτοδέλφινο, το κοινό δελφίνι, το ρινοδέλφινο και το ζωνοδέλφινο, ενώ απαντάται επίσης και η φώκαινα, ένα είδος που έρχεται από την Μαύρη Θάλασσα, σπάνιο και ακριβοθώρητο, με μήκος μέχρι 1,30 μέτρα. Ειδικά το σταχτοδέλφινο ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα γιατί δεν έχει εμφανές ρύγχος και το σώμα του είναι γεμάτο...γρατσουνιές. Είναι το μεγαλύτερο είδος και το μήκος του μπορεί να φτάσει ως τα 3,5 μέτρα. Επειδή ζει σε μεγάλα βάθη δεν κινδυνεύει από τις αλιευτικές δραστηριότητες, αλλά από την κατάποση στερεών αποβλήτων και πλαστικών.
Πηγή φωτογραφίας: Ελένη Ζαβή
Τουλάχιστον 10 δελφίνια νεκρά σε τέσσερις μήνες
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πάντως για τα δελφίνια, όπως και τις φάλαινες-ζιφιούς είναι στο Αιγαίο οι ηχητικοί παλμοί των σόναρς που “κουφαίνουν” τα κήτη, αυτά πανικοβάλλονται, χάνουν τον προσανατολισμό τους και βγαίνουν στα ρηχά, όπου καταλήγουν. Τους τελευταίου τέσσερις μήνες, τουλάχιστον δέκα νεκρά δελφίνια εκβράστηκαν στις ακτές της βόρειας Ελλάδας και οι επιστήμονες ανησυχούν γιατί δεν μπορεί να υπολογιστεί ο αριθμός όσων πραγματικά κατέληξαν και τα άψυχα σώματά τους δεν θα βρεθούν ποτέ. Τα απανωτά περιστατικά θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση του είδους που έτσι κι αλλιώς θεωρείται απειλούμενο.
Παρότι κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των δελφινιών που βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες, εδικά για το κοινό δελφίνι είναι γνωστό ότι ο πληθυσμός έχει υποστεί τεράστια μείωση τα τελευταία 30-40 χρόνια.Καλύτερη είναι η κατάσταση του ρινοδέλφινου, το οποίο όμως έχει έναν μεγάλο εχθρό... τον άνθρωπο, αφού οι ψαράδες το θεωρούν υπεύθυνο για την καταστροφή των διχτυών τους.
Όσο για το ζωνοδέλφινο, μετακινείται σε μεγάλα κοπάδια στις ανοιχτές θάλασσες. Υπάρχει μάλιστα το παράδοξο ένας πολύ μικρός πληθυσμός που είδους, που είναι το μικρότερο σε μέγεθος στον κόσμο, να ζει απομονωμένος στον κλειστό Κορινθιακό Κόλπο. Κατά καιρούς μάλιστα έχουν εντοπιστεί και μικτές ομάδες με σταχτοδέλφινα και κοινά δελφίνια.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr