Σεισμός στην Ηλεία: Σε επιφυλακή για το µπαράζ των Ρίχτερ
Γερ. Παπαδόπουλος: «?εν είµαστε βέβαιοι για το πώς θα εξελιχθεί η ακολουθία, δεν αποκλείεται η περίπτωση να είναι προσεισµοί»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με προσοχή παρακολουθούν οι σεισµολόγοι την ακολουθία που εξελίσσεται εδώ και λίγες ηµέρες στην περιοχή της Ηλείας και ιδίως στην Κυλλήνη, αλλά και νοτιοδυτικά της Ανδραβίδας, όπου χθες σηµειώθηκε νέο σεισµικό µπαράζ, µε µεγαλύτερο µέγεθος τα 4,1 Ρίχτερ. Ο σεισµολόγος και µέλος της επιτροπής εκτίµησης σεισµικού κινδύνου δρ Γεράσιµος Παπαδόπουλος µίλησε στο «Εθνος» και ανέφερε ότι δεν µπορούµε να είµαστε βέβαιοι για το πώς θα εξελιχθεί η ακολουθία, ούτε µπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση τα µέχρι τώρα γεγονότα να είναι προσεισµοί.
«Η επιστηµονική αλήθεια είναι ότι η συγκεκριµένη περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισµογενής, αλλά στο παρελθόν δεν έχει δώσει ιδιαίτερα µεγάλα µεγέθη. Πάντως και τα µεγέθη 6,4-6,5 που έχουν σηµειωθεί είναι σηµαντικά, συνεπώς χρειάζεται προσοχή» λέει. Ανησυχία Σε ανάρτησή του, εξάλλου, ο δρ Παπαδόπουλος σηµείωσε: «Η ανάλυση των καταγραφών του Γεωδυναµικού Ινστιτούτου στην εξελισσόµενη από τις 3/5/2019 σεισµική δράση στην Ηλεία, στον κόλπο της Σκαφιδιάς, και επίσης στην περιοχή της Ανδραβίδας το τελευταίο 48ωρο, δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συµπερασµάτων για τη φύση της σεισµικής ακολουθίας. Μέσα στα ενδεχόµενα βρίσκεται και η περίπτωση των προσεισµών, οπότε προκύπτει η ανάγκη της συνεχούς ανάλυσης και αξιολόγησης». Για την καλύτερη καταγραφή της σεισµικής ακολουθίας, όπως ενηµέρωσε µε ανάρτηση στο Facebook ο σεισµολόγος Γεράσιµος Χουλιάρας, το Γεωδυναµικό Ινστιτούτο προχωρά σε εγκατάσταση σεισµολογικού δικτύου στην περιοχή της πρόσφατης σεισµικής δραστηριότητας στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο.
«Ο καθηγητής σεισµολογίας Ακης Τσελέντης και ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μανώλης Πλειώνης συντονίζουν την άµεση εγκατάσταση του δικτύου για την καλύτερη καταγραφή του φαινοµένου και ενηµέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων της περιοχής» ανέφερε ο κ. Χουλιάρας και κατέληξε: «Το πρόσφατο ιστορικό των ισχυρών σεισµών στη Β∆ Πελοπόννησο περιέχει 22 σεισµούς µε µέγεθος µεγαλύτερο από 5 Ρίχτερ και οι πιο ισχυροί σεισµοί µε µέγεθος 6,5 και 6,4 Ρίχτερ έγιναν το 1912 και το 2008, αντιστοίχως». Αντίθετα, ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύµιος Λέκκας εµφανίστηκε καθησυχαστικός.
«Το τελευταίο χρονικό διάστηµα στον χώρο της Ηλείας έχουµε την εκδήλωση µίας ασθενούς σεισµικότητας, η οποία περιλαµβάνει σεισµούς µε µέγεθος έως και 3 βαθµών. Χθες και προχθές, όµως, εκδηλώθηκε µία σεισµικότητα µε σεισµούς της τάξεως των 4 έως 5 βαθµών. Αυτή η σεισµικότητα είναι η κανονική σεισµικότητα η οποία έχει παρατηρηθεί πολλές φορές στον χώρο της Ηλείας και το θετικό είναι ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις δεν έχουµε µεγέθη τα οποία υπερβαίνουν τους 5 βαθµούς» είπε στο CNN Greece ο κ. Λέκκας.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr