Οδοιπορικό σε Μάνδρα-Μάτι: «Βρέχει και πεταγόμαστε από τα κρεβάτια» (pics)
Οι άνθρωποι που βίωσαν την τραγωδία μιλούν στο «Εθνος της Κυριακής» και περιγράφουν για το πώς ζουν καθηµερινά µε την αγωνία µιας νέας καταστροφής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
«Τις νύχτες που ακούµε τον ήχο της βροχής φοβόµαστε ότι θα επαναληφθεί η περσινή συµφορά». Αυτό λένε οι κάτοικοι της Μάνδρας, οι οποίοι ανησυχούν ότι µια νεροποντή, όπως αυτή που διέλυσε πριν από έναν χρόνο την πόλη τους και προκάλεσε τον θάνατο 24 ανθρώπων, θα τους βρει απροστάτευτους.
Το ίδιο ισχύει και για τους κατοίκους στο Μάτι, οι οποίοι φοβούνται ότι, µετά την τραγωδία του καλοκαιριού, τα ελάχιστα αποµεινάρια του δάσους δεν θα µπορέσουν να συγκρατήσουν τα νερά και τα φερτά υλικά µιας δυνατής βροχής και θα προκαλέσουν µεγάλες πληµµύρες στην περιοχή τους. Και στη Μάνδρα και στο Μάτι η ανησυχία µεγαλώνει επειδή τα έργα για την αντιπληµµυρική θωράκιση των δύο πόλεων δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Στη Μάνδρα όλοι γνωρίζουν ότι τα µεγάλα έργα που ξεκίνησαν πριν από δύο µήνες θα ολοκληρωθούν -σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό- σε οκτώ µήνες. Αυτό σηµαίνει ότι τα επόµενα χρόνια η πόλη της ∆υτικής Αττικής θα είναι θωρακισµένη, αλλά ο φετινός χειµώνας κρύβει κινδύνους. Μια πρώτη γεύση πήραν οι κάτοικοι στο τέλος του Σεπτεµβρίου, όταν η κακοκαιρία «Ζορµπάς» προκάλεσε µικρής έκτασης πληµµυρικά φαινόµενα.
Τα έργα πάντως, και κυρίως τα δύο µεγαλύτερα, κατασκευάζονται µε γρήγορους ρυθµούς. Η εκτροπή του ρέµατος Αγία Αικατερίνη και η σύνδεσή του µε το ρέµα Σούρες προχωρά και σύντοµα θα αρχίσει το πιο απαιτητικό κοµµάτι, η υπογειοποίησή του, για να περάσει από τον οικιστικό ιστό. Επίσης, προχωρά η διαπλάτυνση του ρέµατος Σούρες και η διαπλάτυνση και µετατόπιση της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας-Θήβας, η οποία κινείται παράλληλα µε το συγκεκριµένο ρέµα.
«Αδειοι οι δρόμοι»
Οι κάτοικοι είναι ικανοποιηµένοι που βλέπουν τα έργα να υλοποιούνται, αλλά επισηµαίνουν ότι θα αισθανθούν περισσότερο ασφαλείς όταν ολοκληρωθούν. Αλλά αυτό δεν αφορά τον χειµώνα που έρχεται. «Η αγωνία του κόσµου είναι το πότε θα τελειώσουν τα έργα. Είναι λογικό να έχουµε όλοι το αίσθηµα της ανασφάλειας. Αν κοιτάξεις αυτήν τη στιγµή τη Μάνδρα, θα δεις µια πόλη που µοιάζει να έχει πεθάνει. Οι δρόµοι είναι άδειοι, ο κόσµος δεν κυκλοφορεί πολύ. Πιστεύω ότι για να συνέλθουµε θα χρειαστούν πολλά χρόνια» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η Ελένη Σταµατίου.
Η Μαρία Καραπιπέρη, το σπίτι της οποίας έπαθε µεγάλες ζηµιές, περιγράφει τον φόβο των κατοίκων, λέγοντας ότι «είχαµε µείνει άυπνοι για µήνες. Μόλις ακούγαµε την πρώτη ψιχάλα σηκωνόµασταν. ∆εν νοµίζω ότι υπάρχει κάτοικος της Μάνδρας που θα πει κάτι διαφορετικό. Ολοι ζούµε µε τον φόβο. Γι’ αυτό περιµένουµε µε αγωνία να τελειώσουν τα έργα».
Η περσινή θεοµηνία, την οποία η Μάνδρα πλήρωσε πολύ ακριβά, ήταν ένα ακραίο καιρικό φαινόµενο που κανένας δεν είχε δει ποτέ ξανά και οι πιθανότητες να επαναληφθεί µε ακριβώς τον ίδιο τρόπο είναι µικρές. Ωστόσο, όλοι πιστεύουν ότι αν συµβεί κάτι ανάλογο πριν από την ολοκλήρωση των αντιπληµµυρικών έργων, οι συνέπειες θα είναι περίπου οι ίδιες.
«Το µεγάλο πρόβληµα είναι ο φετινός χειµώνας. Αυτό που έπνιξε τη Μάνδρα πέρυσι δεν ήταν το νερό της βροχής, αλλά τα φερτά υλικά από το βουνό που έκλεισαν όλους τους αγωγούς. Στην περίπτωση που επαναληφθεί το ίδιο φαινόµενο χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα, θα υπάρξουν τα ίδια αποτελέσµατα. Πάντως, πρέπει να πούµε ότι οι εργασίες προχωρούν µε εντατικούς ρυθµούς και αυτό είναι θετικό» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο γενικός γραµµατέας του δήµου, Στάθης Ραγκούσης.
Οπως σηµειώνει, ακόµα περισσότερο από τα έργα θα βοηθήσει η πρόληψη του φαινοµένου στο όρος Πατέρας, από το οποίο κατέβηκαν µε ορµή οι πέτρες και τα χώµατα που έκαναν την πληµµύρα πιο καταστροφική και πιο θανατηφόρα. «Τα φερτά υλικά είναι πιθανό ότι θα δηµιουργήσουν ξανά πρόβληµα. Η οριστική λύση θα δοθεί µε την υλοποίηση µέτρων ανάσχεσης στο βουνό. Εχει γίνει µια διαγνωστική µελέτη, την οποία έκανε η Περιφέρεια σε συνεργασία µε το ΙΓΜΕ, αλλά προς το παρόν δεν έχουν ξεκινήσει κάποια έργα» υπογραµµίζει.
Επιστολή από κατοίκους
Στην άλλη άκρη του Νοµού Αττικής, σε ένα οικόπεδο επί της λεωφόρου Μαραθώνος έχει µαζευτεί τεράστια ποσότητα ξυλείας. Από αυτήν θα δηµιουργηθούν τα κορµοδέµατα, τα οποία αναµένεται σύντοµα να τοποθετηθούν στα ρέµατα του Ματιού και του Νέου Βουτζά για να συγκρατήσουν τα φερτά υλικά που θα κατέβουν από το βουνό σε περίπτωση δυνατής βροχής.
Το ενδεχόµενο µιας πληµµύρας απασχολεί έντονα τους κατοίκους στο Μάτι. Στις 4 Σεπτεµβρίου, η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ) έστειλε επιστολή στην οποία καταγράφεται η αγωνία τους για τους κινδύνους που µπορεί να προκαλέσει µια καταιγίδα. Στην επιστολή αναφέρεται ότι υπάρχει «υψηλός κίνδυνος πληµµυρών από την έλλειψη αντιπληµµυρικών έργων που απαιτούνται και τα οποία είναι άµεσης και κατεπείγουσας προτεραιότητας για την προστασία της περιοχής και των κατοίκων της εν όψει των αναµενόµενων βροχών λόγω της έναρξης της φθινοπωρινής περιόδου».
Δύο µήνες αργότερα, οι άνθρωποι στο Μάτι περιµένουν την τοποθέτηση των κορµοδεµάτων, που, µαζί µε τους καθαρισµούς των ρεµάτων, θα είναι η βασική άµυνα στα ορµητικά νερά.
«Οι µελέτες έχουν ολοκληρωθεί και υποτίθεται ότι σε έναν µήνα θα αρχίσουν να τοποθετούνται τα κορµοδέµατα» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» το µέλος της συντονιστικής επιτροπής Χρήστος Αναγνώστου, ο οποίος προσθέτει ότι έχει γίνει ο απαραίτητος καθαρισµός στους κοίτες των ρεµάτων και στους αγωγούς που περνούν κάτω από τους δρόµους. Προς το παρόν, σε περίπτωση βροχής τα φερτά υλικά θα συγκρατηθούν από τους κορµούς των δέντρων που κόπηκαν µετά την πυρκαγιά και έχουν τοποθετηθεί οριζόντια στις κοίτες των ρεµάτων.
«Ζητήσαµε από τους υλοτόµους να µην τα πάρουν, αλλά να τα τοποθετήσουν µε αυτόν τον τρόπο για να έχουµε ένα πρόχειρο ανάχωµα» σηµειώνει ο Πέτρος ∆εµέναγας, ο οποίος είναι και αυτός µέλος της συντονιστικής επιτροπής.
Ωστόσο, όπως εξηγεί, αυτό είναι κάτι που έχει γίνει πολύ καλύτερα στην πλευρά του ρέµατος που ανήκει στον ∆ήµο Ραφήνας: «Στην πλευρά του ρέµατος που ανήκει στον ∆ήµο Μαραθώνα δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα». Ο κ. Αναγνώστου υπογραµµίζει ότι η καλύτερη λύση είναι η τοποθέτηση συρµατοκιβωτίων, αλλά η πρόταση που έκαναν οι κάτοικοι δεν έχει προχωρήσει καθόλου: «Η τοποθέτησή τους ανά š›› µέτρα θα βοηθήσει στη συγκράτηση των φερτών υλικών. Το αναφέραµε στην Περιφέρεια και µας απάντησαν ότι είναι µια καλή ιδέα. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ούτε καν µελέτη, η οποία µαζί µε την τοποθέτηση των συρµατοκιβωτίων θα κόστιζε περίπου 40 ευρώ».
Από όλα τα προβλήµατα που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν το Μάτι στους µήνες που έχουν περάσει από την τραγωδία του Ιουλίου, ο εκµηδενισµός του κινδύνου µιας πληµµύρας είναι ίσως το πιο εύκολο. Αλλά δεν έχει λυθεί. Ο κ. ∆εµέναγας µιλά για τα καµένα σπίτια που ακόµα υπάρχουν µέσα στα ρέµατα και δείχνει τους σωρούς από ξύλα που δεν έχουν µαζευτεί ακόµα από τους δρόµους και τα οικόπεδα. «Αν βρέξει, όλα αυτά θα παρασυρθούν από τα νερά. Στο σηµείο που θα καταλήξουν θα πληµµυρίσει. Ο δήµος όµως δεν περνά συχνά για να τα µαζέψει» καταλήγει.
Ο Τραμπ ορκίζεται 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ: «Φρούριο» η Ουάσιγκτον για την σημερινή τελετή ορκωμοσίας - Ποιοι θα παραστούν
Εκεχειρία στη Γάζα: Με μια τσάντα με «δώρα» απελευθέρωσε η Χαμάς τις τρεις πρώτες ομήρους – Τι περιείχε
Τεράστιο το ενδιαφέρον για το «Σπίτι μου 2»: Βήμα-βήμα η διαδικασία που απαιτείται - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Επίσημη έναρξη για το νέο σύστημα με διαμαρτυρίες από τους γιατρούς
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr