Το «112» ακόμη αγνοείται - «Αμεση προτεραιότητα» δηλώνει η Κυβέρνηση
Μετά τη νέα τραγωδία στη Χαλκιδική, έφτασε η στιγμή να «ενεργοποιηθεί» και στη χώρα μας - Τι ακριβώς κάνει αυτός και πότε τον χρησιμοποιούμε; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Χαλκιδική: Μετά τη νέα τραγωδία, εντολή στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να λειτουργήσει άμεσα ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112, έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «η ενεργοποίηση του 112 είναι άμεση προτεραιότητα» και έχει δοθεί εντολή στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
«Απαιτείται έγκριση επιχειρησιακών σχεδίων από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η εντολή προς τον Γενικό Γραμματέα είναι να λειτουργήσει άμεσα», ανέφερε ο κ. Πέτσας. «Η πληροφορία από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι εφικτό να λειτουργήσει το 112 σύντομα», επεσήμανε. Για ποιον λόγο δεν είχε λειτουργήσει μέχρι σήμερα; Η καθυστέρηση οφείλεται σε ανεπαρκή νομοθέτηση από προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, καθώς και στις κωλυσιεργίες των παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Την ίδια στιγμή που οι πολίτες αγνοούν τη χρήση του.
Τι είναι το 112 και πότε και πού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
Η απάντηση είναι «πάντα και παντού». Μπορούμε να καλέσουμε το 112 από οποιοδήποτε τηλέφωνο, σταθερό ή κινητό, με κάρτα ή χωρίς κάρτα, με μονάδες ή χωρίς μονάδες, με κάλυψη δικτύου ή χωρίς κάλυψη δικτύου, από καρτοτηλέφωνο ακόμη και χωρίς τηλεκάρτα.
Καλούμε το 112 όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια σύγκρουση αυτοκινήτων, στον τραυματισμό ενός παιδιού σε μια σχολική αυλή, σε μια πυρκαγιά, έναν σεισμό, όταν έχει χαθεί ένα παιδί, όταν αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιος έχει πάθει εγκεφαλικό και χρειάζεται να μεταφερθεί άμεσα σε νοσοκομείο, όταν έχει χαθεί κάποιος ορειβάτης ή όταν δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε ένα παιδί που παθαίνει επιληπτική κρίση.
Είναι ένας ενιαίος αριθμός κλήσης που χτυπά σε ένα τηλεφωνικό κέντρο το οποίο, ανάλογα με την έκτακτη ανάγκη, διοχετεύει την κλήση στον αρμόδιο φορέα - είτε αυτός είναι η αστυνομία είτε η πυροσβεστική ή το ΕΚΑΒ ή το Χαμόγελο του Παιδιού ή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τα χαμένα παιδιά. Το τηλεφωνικό κέντρο στην Ελλάδα υποστηρίζεται στα Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού του ατόμου που βρίσκεται σε ανάγκη σαν να υπήρχε κλήση από GPS. Για τον λόγο αυτό έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις ορειβατών που είχαν χαθεί και μέσω του 112 εντοπίστηκαν ταχύτατα από εθελοντές, διασώστες και την πυροσβεστική.
Το 112 σε άλλες χώρες έχει αντικαταστήσει το 100, το 166 και το 199. Στην Ελλάδα ισχύουν όλα τα παραπάνω αλλά και το 112 που μπορεί να κάνει διοχέτευση της πληροφορίας. Σε κάθε περίπτωση όμως εκείνος που καλεί, θα πρέπει να δώσει ακριβή στοιχεία για το όνομά του, την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται και το τηλέφωνο επικοινωνίας του. Θα πρέπει επίσης να περιγράψει, κατά το δυνατόν, το συμβάν στο οποίο βρίσκεται μπροστά και να μη μετακινηθεί, ώστε να μπορεί να εντοπιστεί μέσω GPS και η βοήθεια να έρθει άμεσα. H κλήση στο 112 από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, από τηλεφωνικό θάλαµο ή υπαίθρια τηλεφωνική συσκευή µε κερµατοδέκτη ή καρτοδέκτη είναι χωρίς χρέωση. O αριθµός 112 λειτουργεί εντός της εµβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Δηλαδή, ακόµη κι αν το δικό σας δίκτυο δεν λειτουργεί σε συγκεκριµένη τοποθεσία, µπορείτε να καλέσετε το 112, αρκεί να υπάρχει κάλυψη από άλλο δίκτυο. Λειτουργεί µε κάρτα SIM ή χωρίς κάρτα SIM στο κινητό σας.
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, ποσοστό 6% έως 8% των Ελλήνων δεν γνωρίζει καν την ύπαρξη του 112, πόσο μάλλον τη χρήση του. Και είναι η ώρα να αναλογιστούμε πόσο διαφορετικά θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη της ιστορίας στην περίπτωση κατά την οποία -στη Μάνδρα Αττικής ή στο Μάτι ή στη Χαλκιδική- κάποιοι το χρησιμοποιούσαν, ας σκεφτούμε πόσες ζωές θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Το 112 έχει χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό ακόμη και από τρίχρονα παιδιά που κάλεσαν αυτό το νούμερο για να σώσουν τη μητέρα τους που αντιμετώπιζε έκτακτο πρόβλημα υγείας ή για να ειδοποιήσουν την αστυνομία ότι είχε μπει κάποιος κλέφτης στο σπίτι!
Προφανώς, δεν είναι ώρα για να υπερθεματίσουμε για την αναγκαιότητα του 112 ή να αρχίσουμε να αναζητούμε ευθύνες και τους λόγους για τους οποίους δεν είχε μπει εν πλήρει λειτουργία στη χώρα μας, αφού οι πολίτες σχεδόν δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει. Ας ευχηθούμε αυτό να συμβεί τώρα, να υπάρχει κι ας παραμείνει αχρείαστο, αν και με τις ευχές δεν γυρνούν πίσω οι χαμένες ψυχές...
Αντίδραση Αθήνας για Γκιουλέρ: Δεν συμβάλλει στην εμπέδωση καλού κλίματος
Παραλίγο τραγωδία στην Πιερία: Intercity θα έπεφτε πάνω σε συρμό Προαστιακού - Τι απαντά ο ΟΣΕ
Και τρίτη καταγγελία για το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο: Γυναίκα δεν μπορεί να μιλήσει μετά από χειρουργείο - «Μου έδωσαν μισό άνθρωπο»
Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Η κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο φέρνει πολύ νερό - Η πορεία των φαινομένων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr