Χαλκιδική: Έφυγαν τουρίστες - Δεν υπάρχουν ακυρώσεις
Βαλκάνιοι αλλά και Έλληνες τουρίστες περιέκοψαν κατά μια-δυο μέρες τις διακοπές τους μετά τη θεομηνία - Περισσότερα από τα μισά καταστήματα είναι κλειστά ή υπολειτουργούν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Χαλκιδική: Σημαντικός είναι ο αριθμός των τουριστών που έφυγε τις τελευταίες δύο μέρες από τις πληγείσες περιοχές του νομού Χαλκιδικής, αφού δεν υπάρχει ρεύμα και νερό και τα περισσότερα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης στις παραλίες και όχι μόνο παραμένουν κλειστά ή υπολειτουργούν. Από αυτούς που έφυγαν, η συντριπτική πλειοψηφία είναι Βαλκάνιοι, που έφτασαν στη Χαλκιδική με τα οχήματά τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Χαλκιδικής, Δημήτρη Χαδαλή, το πλήγμα στο τουριστικό προϊόν του νομού δεν είναι μεγάλο, αφού έφυγαν κυρίως όσοι ολοκλήρωναν τις διακοπές τους αυτήν την εβδομάδα και εξαιτίας της θεομηνίας προτίμησαν να τις μειώσουν μια-δυο μέρες, ώστε να εξοικονομήσουν και χρήματα.
Το σημαντικότερο απ’ όλα, σύμφωνα με τον κ. Χαδαλή, είναι ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις, τουλάχιστον σε ανησυχητικό βαθμό, ενώ με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν αναμένεται να υπάρξει σημαντική μείωση και των Ελλήνων επισκεπτών του διημέρου στη Χαλκιδική, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από άλλες υπόλοιπες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
«Συνήθως κάθε Παρασκευή αλλάζουν οι τουρίστες στο νομό μας, αφού έρχονται καινούργια γκρουπ, αλλά και μεμονωμένοι. Δεν υπάρχουν ακυρώσεις μετά τη θεομηνία, τουλάχιστον σε ανησυχητικό βαθμό και αναμένουμε κόσμο στις πληγείσες περιοχές της Χαλκιδικής, όπως κάθε Σαββατοκύριακο. Οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών γίνονται με εντατικούς ρυθμούς και πιστεύω ότι μέχρι το βράδυ θα έχουν καθαρίσει όλες οι παραλίες. Όλες θα είναι άμεσα έτοιμες να λειτουργήσουν, αφού οι επιχειρηματίες αντικαθιστούν τα όποια υλικά έχασαν ή καταστράφηκαν από τη θεομηνία, όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες κτλ. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρεύματος και νερού.
Όταν αποκατασταθούν ηλεκτροδότηση και υδροδότηση, όλα θα επιστρέψουν σε μία κανονικότητα», σημειώνει ο κ. Χαδαλής. Επίσης και σύμφωνα με τον ίδιο, οι τουρίστες δε φαίνονται τρομοκρατημένοι και στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν κάνουν παράπονα για τα προβλήματα, παρά το γεγονός ότι χωρίς ρεύμα δεν μπορούν να φορτίσουν ούτε τα κινητά τους τηλέφωνα.
«Δε βλέπω πουθενά τρομοκρατημένους τουρίστες. Οι περισσότεροι χθες απόλαυσαν το μπάνιο τους στην παραλία και το ίδιο θα κάνουν και σήμερα. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι τουρίστες δεν μας κάνουν παράπονα για την έλλειψη υποδομών, αφού αντιλαμβάνονται ότι μία πρωτόγνωρη θεομηνία, την οποία δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς, χτύπησε την περιοχή μας», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Χαλκιδικής.
Κλειστές περισσότερες από τις μισές τουριστικές επιχειρήσεις
Από το πρωί της Πέμπτης ακόμα, όταν σταμάτησε η δυνατή βροχή, που έπεφτε μέχρι τότε σε διάφορα σημεία των πληγεισών περιοχών, οι επιχειρηματίες ξεκίνησαν την αποκατάσταση των ζημιών στα καταστήματά τους και την προμήθεια νέων υλικών.
Ωστόσο, σήμερα περισσότερες από τις μισές τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως στην Κασσάνδρα και στο Δήμο Νέας Προποντίδας και λιγότερο στη Σιθωνία, παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν. Η αιτία δεν είναι τόσο οι ζημιές που υπέστησαν, όσο η έλλειψη ρεύματος και νερού, αφού δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους ή να διατηρήσουν ευπαθή προϊόντα.
Το κακό για τους επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού στις πληγείσες περιοχές είναι ότι ξημέρωσε η Παρασκευή, τα προβλήματα παραμένουν μεγάλα κι έτσι δε θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, ακόμα κι αν κατέβει μαζικά για το Σαββατοκύριακο στη Χαλκιδική. Αυτό σημαίνει τεράστια οικονομική ζημιά για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι περιμένουν τα Σαββατοκύριακα, ιδίως αυτά στην «καρδιά» του καλοκαιριού, για να «ξελασπώσουν».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr