Δίκη - Χρυσή Αυγή: Απολογείται ο πυρηνάρχης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης
Αρνείται την εμπλοκή του υποστηρίζοντας ότι όλο το υλικό της δικογραφίας «είναι πλάκα» και τα έκαναν όλα «για αστείο»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
«Με έχουν χλευάσει, με πέταξαν σαν σκουπίδι στη φυλακή. Εγώ εκείνες τις ημέρες ήμουν ράκος. Δεν έδωσα ποτέ εντολή να σκοτώσουν άνθρωπο», είπε στην απολογία του ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης. Με μόλις 12 κατηγορούμενους στο εδώλιο ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής και με τον «σκληρό» της Νίκαιας να ξεκινά τελικά την απολογία του, αρνούμενος τα πάντα και συχνά γελώντας με τις ερωτήσεις από έδρας.
«Ήμουν στα γραφεία της τοπικής. Ο Ρουπακιάς ήταν απλώς ενεργό μέλος. Τον είχα στείλει μόνο στη Μεσογείων να πάρει μπλουζάκια, βοηθούσε κι εκείνος και η οικογένεια του, τα παιδιά κι η γυναίκα του. Βοηθούσαν όπως όλος ο κόσμος» ανέφερε στο δικαστήριο.
Ο ίδιος ήταν εκεί από τις 15.30 και παρέμεινε μέχρι τις 21.00 το βράδυ. Όπως είπε, είχε φύγει λίγο νωρίτερα γιατί ήταν άρρωστος ο γιος του. «Έμεινε τελευταίος ο Τσακανικας να κλειδώσει. Λίγο μετά από εμένα. Λίγες ώρες νωρίτερα με ενημέρωσε ο Λαγός ότι θα ερχόταν ο Μιχαλολιάκος για ομιλία. Εκείνη τη στιγμή έγινε χαμός. Έπρεπε να δω πως θα φέρω εις πέρας τις δυο ομιλίες και τη διανομή τροφίμου. Ήθελε οργάνωση σε φωτισμό, άδειες για το χώρο της εκδήλωσης. Και έπρεπε να βγάλω και φυλλάδια να μοιράσουμε στον κόσμο».
Ο πυρηνάρχης της Νίκαιας εξήγησε ότι βρήκαν κάποιο κατάστημα να τυπώσει τρικακια για να πετάξουν, την ίδια μάλιστα ημέρα προκειμένου να «ενημερωθεί το κοινό για την ομιλία του αρχηγού». Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι πήρε τον Ρουπακιά και του είπε να πάει να πάρει τα τρικακια από το Περιστέρι. «Δυο πακέτα προλάβαιναν να μας φτιάξουν. Περίπου 2.000 και την επόμενη ημέρα θα παίρναμε τα υπόλοιπα. Ήταν μεγάλη ομιλία, ήταν ο Προεδρος του κόμματος».
Περίπου στις δέκα και μισή με έντεκα το βράδυ του τηλεφώνησε ο Ρουπακιάς ότι έχει τα τρικακια. «Του είπα να τα πάει στο περιβολάκι και να τα δώσει στον Καζατζόγλου να τα παραλάβει. Εγώ θα έστελνα μήνυμα να έρθει ο κόσμος να τα παραλάβει. Ο Καζατζόγλου με πήρε μόνος του γιατί εγώ ξεχάστηκα με το παιδί και μου λέει τι θα γίνει; Του είπα να πάει να βρει το Ρουπακια στο σημείο αυτό λίγο πιο κάτω από την τοπική».
Ο Πατέλης ισχυρίστηκε ότι έστειλε μήνυμα σε όλους γύρω στις 23.30 «Όλοι στην τοπική τώρα». Σε ερώτηση της Προέδρου για το αν ο Τσακανίκας έλαβε το μήνυμα, ο Πατέλης το αρνήθηκε λέγοντας ότι μένει στη Γλυφάδα και του έφτιαχνε την ομιλία μέχρι αργά τη βράδυ, όποτε δεν θα τον φώναζε τέτοια ώρα, αφού έμενε και μακριά.
«Δεν έβαλα ποτέ κανέναν να σκοτώσει»
«Εδώ έχουμε δυο πράγματα. Ένα μήνυμα που έχω στείλει εγώ για τα τρικακια κι ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Αγγος στο Κοράλι. Έχουν πάρει ένα μήνυμα και το έχουν κάνει σημαία. Με έχουν χλευάσει. Λένε ότι εδωσα εντολή για τέτοιο πράγμα. Πάνε να μου βγάλουν ηθικη αυτουργία. Μας πέταξε σε μια φυλακή δυο χρόνια για κάτι που δεν έχουμε κάνει. Εκτός από το Ρουπακιά, οι υπόλοιποι δεν έχουμε σχέση. Έχουν πειράξει και το μήνυμα που έστειλα. Έχω παιδί. Κανεις δεν ήθελε να πεθάνει ο Φύσσας. Κανεις δεν είχε το δικαίωμα. Και στον ίδιο το Ρουπακια είπα «κόψε το λαιμο σου με αυτό που έκανες». Η συνείδηση μου είναι πολύ καθαρή. Δεν έβαλα ποτέ κανέναν να σκοτώσει».
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, του τηλεφώνησε ο Ρουπακιάς λέγοντας του ότι είναι για αναγνώριση στοιχείων. Ακολούθησαν τηλεφωνήματα που δεν έλεγε ξεκάθαρα τι έχει συμβεί. «Στο τέταρτο τηλεφώνημα μου είπε ότι «έχει γίνει σκηνικό στο Κερατσίνι με Χρυσαυγίτες και Αναρχικούς». Κι ότι εκείνον τον κράτησαν για αναγνώριση. Από τηλεφώνημα του Αγγου έμαθα ότι ο Ρουπακιάς τραυματία κάποιον. Ο Ρουπακιάς αργότερα με πήρε τηλέφωνο και μου λέει «μαχαίρωσα άνθρωπο, θέλω δικηγόρο». Κι εκεί του είπα «έτσι όπως τα έκανες, κόψε το λαιμο σου».
Π: Γιατί πήρε εσάς όταν μαχαίρωσε;
Κ: Γιατί ήμουν στην τοπική.
Π: Είχε σχέση το μαχαίρωμα με την τοπική;
Κ: Όχι κυρια Πρόεδρε να με ενημερώσει επειδή ξέρω κόσμο και δικηγόρους, αλλά εγώ δεν το έκανα. Πήρα τη γυναίκα του να της πω ότι τον έχουν στο τμήμα.
«Ο Δήμου έχει πει πολλά ψέμματα»
Σε ερώτηση της Προέδρου για το πως βρέθηκαν μέλη της τοπικής στο Κοράλλι, απάντησε ότι έχει δώσει την εξήγηση ο Γιαννης Άγγος, που είχε περιγράψει «ότι άκουσε τη φωνή της κοπέλας του Φύσσα και κατέβηκε να δει τι έγινε και του ειπαν για τον Ρουπακιά». Σχολίασε μάλιστα την πεποίθηση που υπάρχει ότι «ο Παυλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος από τη Χρυσή Αυγή», υποστηρίζοντας ότι «ούτε η οικογένεια του Φύσσα δεν το λέει αυτό».
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο Γιωργος Πατέλης αναφέρθηκε και τον Γ. Δήμου, σχολιάζοντας ότι «έχει πει πολλά ψέμματα», ενώ καταλήγοντας για τη δολοφονία Φύσσα είπε: «Με το χέρι στην καρδιά σας λέω ότι δεν ξέρω πως έχει γίνει όλο αυτό. Κανείς δεν ήταν εκεί! Μόνο τα ξαδέρφια Τσορβα που ακολούθησαν Ρουπακιά και όταν έφτασαν στο Κοράλλι υπήρχε αστυνομία. Έχω αποστασιοποιηθεί πλέον. Μας έχει τσακίσει σαν οικογένεια αυτή η ιστορία».
Πώς μπήκε στην οργάνωση το 2011
Λιγο νωρίτερα, ο κατηγορούμενος περιγράψε το πως μπήκε στην οργάνωση το 2011 έπειτα από μια τελετή μνήμης για τα Ιμια, που τον «γοήτευσε». Οπως είπε: «Μου άρεσε πολύ αυτό που είδα. Άκουσα αρκετές ομιλίες για πατρίδα και Έλληνες. Είδα ανθρώπους να ψέλνουν το εθνικό ύμνο, είδα μια αγκαλιά ανθρώπων. Πριν ψηφίσω τη χρυσή αυγη είχα ψηφίσει τη νέα δημοκρατία. Άρχισα να γνωρίζω μέσω Facebook παιδιά από τη χρυσή αυγη, όταν άρχισα να ψάχνω τι είναι αυτή η οργάνωση. Είχαμε κάνει ένα παρεάκι. Πήγα στα γραφεία ν ακούσω ομιλία και να δω από κοντά τι είναι. Επισκέφθηκαμε τα γραφεία σου Πειραιά. Έτσι ξεκίνησα. Αρχίσαμε να βοηθήσαμε σε δράσεις που μοίραζαν τρόφιμα».
Τελικά, το 2013 είχε ξεκινήσει πια να εργάζεται στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων. Στο μεταξύ, ο τότε υπεύθυνος τοπικής Πειραιά του πρότεινε να ανοίξει γραφεία στη Νίκαια. «Ανοίξαμε τα γραφεία με τη σύζυγο μου Θεώνη Σκαπερλη, τον Σπύρο Δημητριάδη, τον οποίο λόγω κακής συμπεριφοράς έδιωξα αργότερα, και κάποιους ακόμα. Είχαμε το οκ από τον Λαγό, να διώχνουμε όσους είχαν κακές συμπεριφορές. Τον Λαγό ενημέρωνα για όλες τις δραστηριότητες. Για διανομή τροφίμων, εντύπου υλικού κτλ. Υπήρχαν και πράγματα για τα οποία δεν τον ενοχλούσα. Ας πούμε είχα κάθε Παρασκευή διανομή ενδυμασίας. Ρουχισμό εννοώ στον κόσμο».
Π: Υπήρχαν δράσεις για τις οποίες έφαγαν μηνύματα που ελεγαν εντολή Λαγού. Γιατί;
Κ: Θέλω να το πω αυτό και να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Λαγό. Το κάναμε για να έρχεται περισσότερος κόσμος. Πολλές φορές έβαζα μόνος μου το «εντολή Λαγού» για να έρχονται περισσότεροι. Θέλω να του ζητήσω συγγνώμη.
Π: Το δε διατηρεί πουθενά τι σημαίνει στα μηνύματα αν το έργο ήταν κοινωνικό;
Κ: Αυτό το γράφαμε γιατί όταν το μάθαιναν αριστερά οργανώσεις είχαμε προβλημα. Δεχόμασταν επιθέσεις.
Π: Έχουμε δει σε φωτογραφίες συγκεκριμένη ενδυμασία. Αυτό γιατί συνέβαινε;
Κ: Έχει παρεξηγηθεί πολύ αυτό. Ξεκίνησε με δυο πιτσιρικάδες που είχαν έρθει στην τοπική. Έγινε μόδα στα γραφεία. Έβλεπες και γυναίκες να ντύνονται έτσι. Πολλές φορές ζητούσα κι εγώ. Ας πούμε να φοράνε μαύρη μπλούζα αν είχαμε εκδήλωση μνήμης. Κάποια στιγμή όμως έγινε γελοία η μόδα. Ήταν απλά μια μπλούζα της Χρυσής Αυγής κι ένα παντελόνι από κάτω.
Π: Τι εννοούσαν όταν ελεγαν «τα παιδιά με τα μαύρα»;
Κ: Δεν ξέρω. Όλοι η Χρυσή Αυγη φορούσε μαύρη μπλούζα. Εμείς είχαμε απλώς και στρατιωτικό παντελόνι.
Π: Όταν λέτε έγινε γελοία η μόδα;
Κ: Ας πούμε μας κορόιδευε η τοπική του Πειραιά, που είχαμε έναν υγιή ανταγωνισμό, επειδή ντυνόμαστε έτσι.
Π: Δεν υπήρχε λόγος άλλος να ντίβες δε ομοιόμορφα δηλαδή και να παρατάσσεστε με συγεκριμενο τρόπο;
Κ: Όχι μόνο για ομοιομορφία.
Όταν ερωτήθηκε για τη ζώνη του Περάματος, ο κατηγορούμενος είπε ότι δεν είχε σχέσεις με την περιοχή, αλλά είχε πάει σε ομιλία για να ενισχύσει την παρουσία του κόσμου της οργάνωσης. Λίγο αργότερα, αναφέρθηκε και στις κατασκήνωσεις σε Σαλαμίνα και Νέδα.
Π: Τι κάνατε εκεί;
Κ: Αν με ρωτάτε για τα όπλα, δεν ήταν κανονικά. Ήταν air soft τα οποία δεν χρησιμοποιήσαμε.
Π: Σημαίες;
Κ: Δεν έχω καμία σχέση με το ναζισμό. Αυτή τη σημαία μου την εστειλαν μέσω του Κώστα Κορκοβίλη. Τον κάλεσαν στον Περιστέρι και του έδωσαν μια σακκούλα με τη σημαία να την δώσει στον τοπικάρχη του. Είχε ένα σημείωμα η σακκούλα που έλεγε «αυτοί είσαστε». Εγώ την πήρα τη σακκούλα στην κατασκήνωση.
Π: Δεν σκεφτήκατε εσείς σωστά, δεν σκέφτηκε ο κορκοβίλης...
Κ: Το έκανα για να χλευάσω αυτό που έκαναν. Την ανέβασα στο Facebook τη φωτογραφία. Είχαμε κάνει ομιλίες για τον Κολοκοτρωνη.
Π: Ασκήσεις σωματικές; Δοκιμασίες σε εικονικές μάχες;
Κ: Συγγνώμη που γελάω, αλλά αν δείτε τη φωτογραφία ο ένας είναι ΑΜΕΑ και οι υπόλοιποι είμαστε με κοιλιές. Δε γινόταν να κάνουμε μαχες! Για πλάκα τα κάναμε.
Σχετικά με το αν υπήρχαν τελετές ορκωμοσίας μελών, ανάφερε ότι δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα. «Αν λέτε για τη Νέδα, απλώς διαβάσαμε έναν όρκο των Αθηναίων, έτσι γιατί μας άρεσε, δεν είχαμε λόγο», ενώ συμπλήρωσα σχετικά με τον χαιρετισμό τους σχολίασε ότι είναι «αρχαίος ελληνικός χαιρετισμός, το έκανε ο Μεταξας».
Π: Άλλοι δεν τον χρησιμοποίησαν το χαιρετισμό;
Κ: Ο Χιτλερ αλλά δεν το έκανα για αυτό το λόγο.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr