Σεισμός στη Μαγούλα: Ομαλή η μετασεισμική δραστηριότητα - Το πόρισμα των ειδικών
Πανικόβλητοι οι Αθηναίοι βγήκαν στους δρόµους και στις πλατείες, μετά τον σεισμό της Παρασκευής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), σχετικά με τον σεισμό που έπληξε το μεσημέρι της Παρασκευής 19/7 την Αττική, με επίκεντρο τη Μαγούλα, κάνει λόγο για ομαλή εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας, ενώ τονίζει ότι ο σεισμός προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας, που είχε δώσει και τον μεγάλο σεισμό του 1999.
Παράλληλα, ο ΟΑΣΠ καλεί τον κόσμο να ακολουθεί τις οδηγίες μόνο της Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ και των υπόλοιπων αρμόδιων φορέων, όπως και να αποφεύγει τη διέλευση από ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια. Τέλος, ζητεί από τους πολίτες να απευθύνονται στους Δήμους όταν διαπιστώνουν βλάβες στα σπίτια ή στους χώρους εργασίας τους.
Τα 15'' του τρόμου ξύπνησαν μνήμες του 1999
Μνήµες του µεγάλου σεισµού της Πάρνηθας αναβίωσαν από την ισχυρή σεισµική δόνηση µεγέθους 5,1 βαθµών της κλίµακας Ρίχτερ που έγινε λίγο µετά τις 2 χθες το µεσηµέρι και είχε επίκεντρο την περιοχή της Μαγούλας.
Πάντως αυτήν τη φορά η Αθήνα άντεξε, αν και ο σεισµός προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της, οι οποίοι βγήκαν έντροµοι στους δρόµους. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Γεωδυναµικού Ινστιτούτου, ο σεισµός έγινε στις 2.13 το µεσηµέρι και είχε επίκεντρο 23 χιλιόµετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, στην περιοχή µεταξύ της Μαγούλας και της Μάνδρας.
Το εστιακό βάθος του σεισµού ήταν µόλις 5 χιλιόµετρα και αυτή ήταν η αιτία που έγινε τόσο αισθητός στους πολίτες. Την επόµενη ώρα του σεισµού ακολούθησαν έξι µετασεισµικές δονήσεις µε µέγεθος από 2,5 έως 4,4 βαθµούς της κλίµακας Ρίχτερ.
Τρία άτοµα τραυµατίστηκαν ελαφρά λόγω της σεισµικής δόνησης. Μεταξύ αυτών ένα οκτάχρονο αγόρι από το Καµατερό που το χτύπησε καµινάδα η οποία αποκολλήθηκε και µια τουρίστρια που τραυµατίστηκε ελαφρά από σοβάδες στον Αγιο Παντελεήµονα. Επίσης µια γυναίκα σε προχωρηµένη εγκυµοσύνη τραυµατίστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όταν δέχτηκε κατά λάθος αγκωνιά από άλλον πολίτη την ώρα που γινόταν εκκένωση του χώρου.
Τα περίπου 15 τροµακτικά δευτερόλεπτα που διήρκεσε ο ισχυρός σεισµός ήταν αρκετά για να βγάλουν τους πολίτες στους ακάλυπτους χώρους και να δοθεί η εντολή στους εργαζόµενους των δηµόσιων υπηρεσιών και των ιδιωτικών εταιρειών να εκκενώσουν τα γραφεία τους.
Στο κέντρο της Αθήνας προσωρινά επικράτησε πανικός, κυρίως σε πολυσύχναστους δρόµους. Ο κόσµος βγήκε στους δρόµους, ενώ και οι τουρίστες βρέθηκαν σε αυτούς. Ωστόσο οι περισσότεροι συνέχισαν να τρώνε στα εστιατόρια και να περπατούν στους πεζόδροµους. Μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο εκδηλώθηκε µικροπανικός σε µεγάλο εστιατόριο της οδού ∆ιονυσίου Αρεοπαγίτου, όταν πολλοί θαµώνες αποχώρησαν έντροµοι, αλλά λίγο αργότερα τα µισά τραπέζια ήταν πάλι γεµάτα.
Στο κέντρο της πόλης από τα χρησιµοποιούµενα και όχι εγκαταλελειµµένα κτίρια, ζηµιές -κυρίως από αποκολλήσεις µαρµάρων- υπέστη το ∆ηµαρχείο της Αθήνας, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Αθηνάς. Μικρές ζηµιές υπέστη και η Βουλή. Ενα τζάµι έσπασε στο Περιστύλιο, ενώ µικρές ρωγµές προκλήθηκαν σε τοίχους του κτιρίου.
Φθορές στην πόλη
Σε πολλά σηµεία της πόλης η Αστυνοµία τοποθέτησε έγκαιρα κορδέλες για την αποµάκρυνση των πολιτών από σηµεία και πεζοδρόµια µπροστά από παλιά και εγκαταλελειµµένα σπίτια, προκειµένου να µην υπάρξουν τραυµατισµοί από σοβάδες. Οι τραυµατισµοί αποφεύχθηκαν, αλλά οι πέτρες που έπεσαν από παλιό κτίσµα στην οδό Ερµού προκάλεσαν φθορές σε αυτοκίνητο το οποίο ήταν παρκαρισµένο ακριβώς µπροστά στην είσοδο.
Ο σεισµός προκάλεσε την πτώση του σταυρού και πολλών µαρµάρων στην Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου, ενώ λύγισε και ο σταυρός του καµπαναριού στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιµήσεως της Θεοτόκου – Παναγία Παντάνασσα η Αθηνιώτισσα. Επίσης, έπειτα από έλεγχο που πραγµατοποιήθηκε λίγες ώρες µετά τον σεισµό από την αρµόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων ∆υτικής Αττικής στη Μονή ∆αφνίου, διαπιστώθηκε πτώση ψηφίδων. Το µνηµείο θα παραµείνει κλειστό σήµερα προκειµένου να επιληφθεί του θέµατος το επιστηµονικό προσωπικό της Εφορείας. Στο λιµάνι του Πειραιά κατέρρευσε ταινιοδιάδροµος µήκους περίπου 100 µέτρων στην Πύλη Ε1, στη θέση Κράκαρη - Παλαιά Λιπάσµατα.
Μεγάλα ήταν και τα µποτιλιαρίσµατα, αφού χιλιάδες πολίτες µετακινήθηκαν µαζικά προς κάθε κατεύθυνση. Εκτός από τους δρόµους του Κέντρου, κυκλοφοριακό κοµφούζιο παρατηρήθηκε στις Λεωφόρους Κηφισίας, Μεσογείων και Συγγρού, στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου και στην Αττική Οδό. Το πρόβληµα έγινε ακόµα χειρότερο όταν λόγω διακοπής ρεύµατος πολλοί φωτεινοί σηµατοδότες βγήκαν εκτός λειτουργίας.
Η ισχυρή δόνηση προκάλεσε προβλήµατα στις συγκοινωνίες αλλά και στις τηλεπικοινωνίες. Αν και το δίκτυο του µετρό άντεξε, καθώς παρά τις αρχικές πληροφορίες που ήθελαν τα δροµολόγια να διακόπτονται, συνέχισε τη λειτουργία του, σηµειώθηκαν καθυστερήσεις κυρίως στη γραµµή 2, η οποία βάσει των πρώτων ελέγχων βγήκε «λαβωµένη» από το χτύπηµα του Εγκέλαδου. Τα δροµολόγια πραγµατοποιούνταν µε ταχύτητα 20 χιλιοµέτρων, µε αποτέλεσµα να δηµιουργηθούν καθυστερήσεις καθώς ταυτόχρονα γίνονταν έλεγχοι στο τούνελ της γραµµής που ενώνει την Ανθούπολη µε το Ελληνικό, κυρίως στην περιοχή του Ελαιώνα, ενώ µε αντίστοιχες ταχύτητες κινούνταν και οι συρµοί στη γραµµή 3.
Ειδικά στη γραµµή 2, σύµφωνα µε τις πρώτες πληροφορίες, υπήρξε αναφορά για 13-14 ραγίσµατα στην τρίτη ράβδο σε όλο το µήκος της γραµµής, ενώ εντοπίστηκαν και τουλάχιστον επτά σηµεία µε σπασµένη ρευµατοφόρο. Ωστόσο κανένα από αυτά τα προβλήµατα δεν δηµιουργεί ζητήµατα ασφαλείας για επιβάτες και εργαζοµένους, δεδοµένου ότι το µετρό είναι σχεδιασµένο και κατασκευασµένο ώστε να αντέχει σε σεισµούς πολύ µεγαλύτερου µεγέθους από τον χθεσινό, όπως επεσήµαιναν χθες πηγές της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες). Γι’ αυτό και δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης.
Προβλήματα στην επικοινωνία
Ο Εγκέλαδος «λύγισε» χθες και τις τηλεπικοινωνίες, καθώς αµέσως µετά τον σεισµό η επικοινωνία µέσω σταθερών και κινητών τηλεφώνων ήταν πολύ δύσκολη έως αδύνατη σε ορισµένες περιπτώσεις. Αν και όπως προκύπτει από την ενηµέρωση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, τα δίκτυα άντεξαν και δεν σηµειώθηκαν βλάβες, ωστόσο ο αυξηµένος φόρτος που παρατηρήθηκε δηµιούργησε... κενά στην επικοινωνία.
Η συµφόρηση και η υπερφόρτωση των κέντρων, δεδοµένου ότι οι σταθµοί βάσης δέχονταν πολλαπλάσια τηλεφωνήµατα ανά λεπτό από το συνηθισµένο, ήταν η αιτία των προβληµάτων. Γι’ αυτό και οι εταιρείες έκαναν έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες και να προτιµούν τις εφαρµογές που στηρίζονται στο ∆ιαδίκτυο (WhatsApp, Viber, Skype, Messenger κ.λπ.), ώστε να αποσυµφορηθεί το δίκτυο.
Μέχρι αργά το απόγευµα, η Πυροσβεστική είχε δεχθεί 76 κλήσεις. Οι 45 κλήσεις αφορούσαν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισµούς ατόµων από ασανσέρ, όταν έπεσε το ρεύµα
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr