Πανώλη των χοίρων: Θέμα χρόνου να περάσει από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα
«Οι φόβοι είναι έντονοι ότι μπορεί να προσβληθούν και τα ελληνικά κοπάδια» είπε στο ethnos.gr ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ορεστιάδας Κώστας Δαδούσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Θέμα χρόνου είναι να περάσει και στην ελληνική πλευρά η αφρικανική πανώλη των χοίρων που έχει πλήξει την Βουλγαρία σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα ελληνικά σύνορα σύμφωνα με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων Ορεστιάδας, Βάκη Τσιομπανίδη και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, Κώστα Δαδούση, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές και στις ελληνικές κτηνοτροφικές μονάδες.
«Η κατάσταση δεν μπορεί να ελεγχθεί. Έχουμε λάβει μέτρα, όμως. Το πρόβλημα είναι ότι η αρρώστια είναι μεταδοτική από αγριόχοιρους, οι οποίοι δεν περιορίζονται από τα σύνορα και διασχίζουν καθημερινά και ανεξέλεγκτα τα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας. Οι φόβοι είναι έντονοι ότι μπορεί να προσβληθούν και τα ελληνικά κοπάδια», είπε στο ethnos.gr ο κ. Δαδούσης. Ανάστατοι είναι και επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην περιοχή στον τομέα του οικοτουρισμού.
Ανοχύρωτος ο Έβρος
Μόνο στον Βόρειο Έβρο, όπου εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα, καθώς αποτελεί κύρια πύλη εισόδου των περισσότερων ζωονόσων που εμφανίζονται στην χώρα- δεδομένου ότι συνορεύει τόσο με την Βουλγαρία όσο και με την Τουρκία-έχουν απομείνει μόνο δύο κτηνίατροι, εκ των οποίων ο ένας απασχολείται αποκλειστικά στο σφαγείο Ορεστιάδας. Παλιότερα στην περιοχή υπηρετούσαν δέκα κτηνίατροι. «Συνολικά σε όλο τον βόρειο Έβρο υπάρχουν 50.000 ζώα εκ των οποίων τα 10.00 είναι χοίροι. Πώς θα γίνουν έλεγχοι;», αναρωτήθηκε μιλώντας στο ethnos.gr ο κ. Τσιομπανίδης υπενθυμίζοντας ότι στην ευλογιά του 2015 ο Έβρος έχασε το 60% του ζωικού του δυναμικού.
Άδειες κυνηγιού για αγριογούρουνα
«Οι υποσχέσεις όλων των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης για ενίσχυση του κτηνιάτρων στην περιοχή δεν έχουν γίνει πράξη. Έχουμε ζητήσει και από τα τελωνεία όλα τα φορτηγά και οι νταλίκες πριν μπουν στο ελληνικό χώρο να πλένονται με βούρτσες πλυντηρίων προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των νόσων στα ζώα αλλά δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο μαζί με τις άδειες κυνηγιού για τρυγόνια θα πρέπει να δοθεί άδεια και για αγριογούρουνα δεδομένου ότι υπάρχει υπερπληθυσμός. «Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί κάπως το φαινόμενο».
Στο μεταξύ το Κτηνοτροφικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας αποφάσισε να δημιουργηθούν ζώνες καραντίνας 20 χιλιομέτρων γύρω από όλα τα χοιροτροφία στη Βουλγαρία. Απαγορεύεται, επίσης, η εκτροφή κατοικίδιων χοίρων και ενισχύεται ο έλεγχος της μετακίνησης ζώων. Όλα τα σφαγεία χοίρων θα λειτουργούν μόνο με τη μόνιμη παρουσία κτηνιάτρου και στρατιωτικής αστυνομίας, δήλωσε η υπουργός Γεωργίας Ντεσισλάβα Τάνεβα. Το κράτος θα αποζημιώσει τους αγρότες για όλα τα ζώα που έχουν υποβληθεί σε ευθανασία και θα περιμένει την επιστροφή των αποζημιώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Τόμισλαβ Ντόντσεφ προέτρεψε τους κτηνοτρόφους και τους πολίτες να συνεργαστούν με τις αρχές και το κρέας των χοίρων να χρησιμοποιείται μόνο μετά από θερμική επεξεργασία και να μην αποθηκεύεται σε καταψύκτες.
Η πανώλη
Πρόκειται για ένα ιογενές, αιμορραγικό, εμπύρετο σύνδρομο των χοίρων και των αγριόχοιρων, που ενδημεί στην ανατολική υποσαχάρια Αφρική και άρχισε να απειλεί την Ευρώπη μετά το 2007, όταν πρωτοεμφανίστηκε στη Γεωργία και στη νότια Ρωσία. Εκτιμάται πως εισήχθη εκεί με υπολείμματα μαγειρείων από πλοία, προερχόμενα από τη Νοτιοανατολική Αφρική. Η νόσος εξαπλώθηκε σε όλες τις χώρες του Καυκάσου και μεταδόθηκε αρχικά σε Ουκρανία, Λευκορωσία, Λετονία, Εσθονία, Πολωνία και Ρουμανία και στη συνέχεια σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως η Τσεχία, αλλά και στη Σαρδηνία.
Από πέρυσι άρχισαν να εμφανίζονται κρούσματα στη γειτονική μας Βουλγαρία, με πιο πρόσφατο αυτό στο χωριό Νοβάτσενε, στην περιφέρεια του Πλέβεν, βορειοανατολικά της Σόφιας.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr