Η Ασημίνα Ιγγλέζου νικάει τους... γίγαντες των Άλπεων
Τρεις Έλληνες αθλητές συνεχίζουν στον πιο δύσκολο αγώνα ορεινού τρεξίματος των 330 χλμ, Tor des Geants, στις ιταλικές Άλπεις. Η Ασημίνα Ιγγλέζου αναμένεται να τερματίσει αύριο το μεσημέρι.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Κινείται σε δύσβατα μονοπάτια, σε αλπικά τοπία, χιονισμένες βουνοκορφές, διαγράφοντας μια διαδρομή σαν «πριόνι» με απότομες ανηφόρες και εξίσου απότομες κατηφόρες, με έντονες υψομετρικές διαφορές και ακραία καιρικά φαινόμενα και αναμένεται να κόψει το νήμα του τερματισμού αύριο το μεσημέρι.
Η Ασημίνα Ιγγλέζου παίρνει για πρώτη φορά μέρος στον αγώνα Tor des Géants (ο Κύκλος των Γιγάντων) στην Ιταλία, στα σύνορα με την Γαλλία, στην περιοχή της Αόστα, που συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια και αποτελεί ίσως την πιο δύσκολη διοργάνωση ορεινού τρεξίματος στην Ευρώπη. Η 39χρονη αθλήτρια με καταγωγή από την Λαμία, που ασχολείται επαγγελματικά με το modeling, τις φωτογραφήσεις και έχει τηλεοπτική εκπομπή στο διαδίκτυο, έχει συμμετάσχει και τερματίσει στους πιο απαιτητικούς αγώνες ultra trail running της χώρας.
Το καλοκαίρι του 2018, σε μια αναμέτρηση με τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, τα στοιχεία της φύσης, την άγρια πανίδα, τις καιρικές συνθήκες και τον χρόνο, έγινε η πρώτη που διέσχισε τρέχοντας, περπατώντας και ορειβατώντας ολόκληρη την οροσειρά της Πίνδου. Μέσα σε 15 μέρες κάλυψε μια συνολική απόσταση 450 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από τον Γράμμο στα ελληνοαλβανικά σύνορα και καταλήγοντας στους Δελφούς.
Συνολικά τέσσερις Έλληνες ξεκίνησαν τον αγώνα Tor des Géants, μία ωστόσο δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες του κι εγκατέλειψε. Μαζί με την Ασημίνα Ιγγλέζου, που βρίσκεται στην 351η θέση, συνεχίζουν, ο Βαγγέλης Δήμζας από την Κοζάνη, ο οποίος βρίσκεται πιο μπροστά της και στην θέση 279 (μέχρι στιγμής) και ο Κώστας Κοταλακίδης που κατάγεται από τις Σέρρες, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει στην Σύρο και είναι στη θέση 475..
Ο «Κύκλος των Γιγάντων» ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και στην εκκίνηση ήταν 957 αθλητές από 70 χώρες, με στόχο τον…διαβολικό αριθμό 666, αφού οι συμμετέχοντες πρέπει να ολοκληρώσουν τα 330 χιλιόμετρα σε 6 μέρες, 6 νύχτες και 6 ώρες, ή αλλιώς σε 150 ώρες -μέχρι τις 19.00 τοπική ώρα, αύριο-, διαφορετικά δεν θα καταγραφούν.
Τις πρώτες μέρες επικράτησαν άσχημες καιρικές συνθήκες, με έντονη χιονοθύελλα και θερμοκρασία -6ºC, αρκετό κρύο και βροχή, ενώ στη συνέχεια ο καιρός έγινε καλύτερος. Οι αθλητές φέρουν ειδικό εξοπλισμό και GPS tracker στην πλάτη, που δείχνει ανά πάσα στιγμή το στίγμα τους. Μέχρι στιγμής έχουν τερματίσει 120 αθλητές, ενώ 336 εγκατέλειψαν.
Ο μεγάλος νικητής του αγώνα είναι ο Oliveiro Bosatelli, ο οποίος ολοκλήρωσε την διαδρομή σε 72 ώρες 37 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα. Ο 50χρονος Ιταλός πυροσβέστης από το Bergamo κέρδισε επάξια τον θηριώδη αγώνα των Άλπεων, κάνοντας μια σπουδαία, αλλά και έξυπνη κούρσα από το ξεκίνημα ακόμα.
Στα πρώτα 100χλμ έμεινε πίσω και ήταν στην τρίτη θέση, αλλά οι δύο συναθλητές του, που προηγούνταν, εγκατέλειψαν. Στη συνέχεια τον προσπέρασε ο Γάλλος Romain Olivier και ο Καναδός Galen Reynolds , αλλά ο Bosa όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του έκανε μια δυνατή κούρσα στο τέλος και τερμάτισε πρώτος. Στον τερματισμό, στο Courmayeur, τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και κραυγές ενθουσιασμού εκατοντάδες φίλοι του αγώνα και η γυναίκα του, με μια τούρτα με δύο κεριά, για να γιορτάσουν την δεύτερη νίκη του στον αγώνα. Έχοντας καταλάβει την πρώτη θέση και το 2017 μπήκε στο πάνθεον του μαζί με τον Franco Colle, με επίσης δύο νίκες.
Στην 2η θέση τερμάτισε ο Καναδός, Galen Reynolds, με 77 ώρες 6 λεπτά 12 δευτερόλεπτα, που ήταν δεύτερος και πέρσι. Στα 2/3 της διαδρομής ο Reynolds αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα, που τον ανάγκασαν να μείνει πίσω, κατάφερε ωστόσο να κρατήσει τη θέση του. Στην 3η θέση τερμάτισε ο επίσης Ιταλός, Danilo Lantermino (77:09:46) και στην 4η ο Νοτιοαφρικανός, Tiaan Erwee (80:18:24).
Στον αγώνα συνεχίζουν περίπου 500 αθλητές, ενώ ήδη τερμάτισε και η πρώτη στις γυναίκες -περσινή νικήτρια του αγώνα- η Ισπανίδα Silvia Trigueros Garrote.
Φέτος, για πρώτη φορά οι διοργανωτές καθιέρωσαν και μια παράλληλη, αλλά πολύ δυσκολότερη αγωνιστική διαδρομή 450 χιλιομέτρων, που ονόμασαν Tor des Glaciers (O Κύκλος των Παγετώνων). Λόγω της δυσκολίας του εγχειρήματος συμμετείχαν μόλις 113 αθλητές από όλο τον κόσμο , ενώ και τα κριτήρια συμμετοχής ήταν πολύ αυστηρά. Ένα από αυτά ήθελε τους αθλητές να έχουν συμμετάσχει τα προηγούμενα χρόνια στον Tor des Géants και να τον έχουν ολοκληρώσει σε λιγότερες από 118 ώρες. Νικητές αναδείχτηκαν στους άντρες ο Ιταλός Luca Papi με 114 ώρες και 10 λεπτά και στις γυναίκες η Γαλλίδα Jocelyne Pauly με 94 ώρες και 22 λεπτά, ενώ συνεχίζουν πια μόνο 630 αθλητές.
«Ο Κύκλος των Γιγάντων» ή αλλιώς «Η Μέκκα του ορεινού τρεξίματος», όπως τον αποκαλούν κάποιοι είναι ένας αγώνας δύσκολος και επίπονος και όπως λένε αθλητές ορεινού τρεξίματος, όταν τον ολοκληρώσει κανείς, είναι σαν να ανέβηκε τρεις φορές στο Έβερεστ. Ενδεικτικό της δυσκολίας του είναι ότι ο μέσος όρος ταχύτητας είναι 4χλμ/ώρα σε μια διαδρομή μέσω δύο πολύ γνωστών μονοπατιών, Alta Via1, Alta Via2. Το μέγιστο ύψος είναι 3.299 μέτρα, το μικρότερο 300 μέτρα ομαλού εδάφους και οι αθλητές ξεκουράζονται και κοιμούνται ελάχιστα. Η διαδρομή είναι μια περιήγηση στην κοιλάδα της Aosta στα ιταλο-γαλλικά σύνορα και οι συμμετέχοντες περνούν από 34 δήμους, 25 ορεινά περάσματα πάνω από 2000 μέτρα, 30 αλπικές λίμνες και 2 φυσικά πάρκα.
Η διοργάνωση του 2013 σηματοδοτοθήκε από τον θάνατο του Κινέζου δρομέα Yang Yuan, ο οποίος έπεσε στα βράχια και τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι κατά την πρώτη μέρα του αγώνα. Στο σημείο του ατυχήματος υπάρχει ένα μνημείο με το όνομά του, αλλά και ένα ποίημα που έγραψε ο ίδιος.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr