Προσφυγικό: Σχέδιο της κυβέρνησης για να ανοίξει ξανά η Γ' πτέρυγα της Αμυγδαλέζας
Η κυβέρνηση αναζητά χώρους για τη δημιουργία δομών «κλειστού τύπου», όπως αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής». Παράλληλα, πάνω από 1.000 άτομα θα μεταφερθούν στα νέα κέντρα σε Δήμο Βόλβης και Σέρρες, ενώ επεκτάθηκαν οι υποδομές σε Καβάλα και Βέροια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Μια εμφανώς πιο σκληρή στάση επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο μέτωπο της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, η οποία εξελίσσεται στη δυσκολότερη εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι κυβερνητικοί παράγοντες. Το σχέδιο, που έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνεται, περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων δομών «κλειστού τύπου», όπου θα κρατούνται άτομα που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Μια στρατηγική που είχε ακολουθηθεί το 2012, με στόχο να σταλεί το μήνυμα -κυρίως εκτός Ελλάδας- ότι οι αφιχθέντες που λαμβάνουν απορριπτικές απαντήσεις για χορήγηση ασύλου δεν θα έχουν τη δυνατότητα να είναι ελεύθεροι.
Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναζητούν τρεις χώρους, κυρίως παλιά στρατόπεδα, οι οποίοι θα ανακατασκευαστούν για να λειτουργήσουν ως Προαναχωρητικά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ). Στόχος είναι οι δομές αυτές να αρχίσουν να ανακαινίζονται και να είναι έτοιμες μέσα σε διάστημα περίπου τριών μηνών.
Οι περιφερειάρχες, ωστόσο, ξεκαθάρισαν προς την κυβέρνηση ότι δεν θα δεχτούν τη λειτουργία οποιουδήποτε νέου κέντρου φιλοξενίας ή κράτησης μεταναστών στις περιοχές τους, παρά μόνο τη διαμονή προσφύγων σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ήδη αποκλείσει τη Θεσσαλία από τα σχέδιά της, καθώς ο περιφερειάρχης και πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειαρχών, Κώστας Αγοραστός, είναι κατηγορηματικά αντίθετος. Την ίδια ώρα, όμως, αναζητά μέσω του υπουργείου Εσωτερικών χρηματοδοτικά προγράμματα για να διατεθούν προς τις περιφέρειες και τους δήμους ως «δέλεαρ» για την αποδοχή των νέων δομών.
Στην Αττική λειτουργεί ήδη ένα κέντρο κλειστού τύπου στην Αμυγδαλέζα, μια δομή που είχε μπει στο παρελθόν στο στόχαστρο κριτικής, λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων αλλά και των συχνών επεισοδίων που ξεσπούσαν εκεί. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε μπει λουκέτο στην πτέρυγα Γ’ της Αμυγδαλέζας, ενώ ο αριθμός των κρατουμένων μειώθηκε μέσω των συχνών μετακινήσεων μεταναστών από την Αττική στο κέντρο της Κορίνθου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται σοβαρά η επαναλειτουργία της πτέρυγας Γ’ της Αμυγδαλέζας, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 1.000 άτομα. Παράλληλα, νέα πτέρυγα κλειστού τύπου άνοιξε στο παλιό στρατόπεδο, όπου στεγάζεται το κέντρο της Κορίνθου για την κράτηση ακόμα 1.000 μεταναστών.
Αυτό που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους αξιωματούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η έλλειψη προσωπικού για την υλοποίηση του σχεδίου για το Μεταναστευτικό. Στον Εβρο η φύλαξη των συνόρων είναι ανεπαρκής, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να φτάνουν μέχρι τα χωριά της περιοχής και να ειδοποιούνται οι Αρχές από τους κατοίκους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων περιπολούν μόλις δύο αστυνομικοί. Προσωπικό χρειάζονται και τα ΠΡΟΚΕΚΑ, πολλώ δεν μάλλον εάν δημιουργηθούν και νέα. Το καθένα από αυτά στελεχώνεται από 80-100 άνδρες και γυναίκες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο πρόσληψης 1.000 συνοριοφυλάκων για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τον Εβρο, και σε δεύτερο χρόνο νέα προκήρυξη για την πρόσληψη ακόμα 1.000 ανδρών και γυναικών για τα κέντρα ανοιχτού και κλειστού τύπου.
Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να αποσυμφορηθούν τα νησιά το συντομότερο δυνατό. Αυτό φιλοδοξούν να το κάνουν μέσω του προγράμματος που «τρέχει» για τη μεταφορά 16.000 αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία και άλλους μισθωμένους χώρους από ιδιώτες. Επίσης, από την Υπατη Αρμοστεία στο κράτος αναμένεται να διαβιβαστεί η διαχείριση του γνωστού προγράμματος «Εστία», μέσω του οποίου φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενα σπίτια πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
Στο μέτωπο των επιστροφών στόχος είναι να έχουν γυρίσει στην πατρίδα τους 10.000 μετανάστες μέχρι το τέλος του 2020. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι γίνονται κινήσεις και για την «αναθέρμανση» της διαδικασίας των αεροπορικών πτήσεων για την επιστροφή ατόμων που έχουν αποφάσεις για διοικητική απέλαση. Η επόμενη προγραμματισμένη πτήση για Πακιστάν είναι τον Νοέμβριο, ενώ δεν υπάρχει καμία για τον Οκτώβριο.
Σε χρόνο-ρεκόρ
Δύο συν δύο νέα κέντρα φιλοξενίας, συνολικής δυναμικότητας 1.600 ατόμων, στήθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ στη Βόρεια Ελλάδα και αναμένεται τις επόμενες μέρες να υποδεχθούν τους πρώτους νεοαφιχθέντες από τα νησιά.
Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια στήθηκαν σκηνές στον χώρο του παλιού σχολείου στο Βαγιοχώρι του Δήμου Βόλβης Θεσσαλονίκης για την εξυπηρέτηση προσωρινών αναγκών φιλοξενίας. Τρία χρόνια μετά την πρώτη χρήση του χώρου, δημιουργήθηκε εκεί μια μόνιμη δομή, με 132 κοντέινερ των 5 ατόμων, πλήρως εξοπλισμένα. Τις επόμενες μέρες θα εγκατασταθούν εκεί περισσότεροι από 600 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο Δήμος Βόλβης είναι ίσως αυτός με τον μεγαλύτερο αριθμό φιλοξενούμενων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, καθώς στα όρια του δήμου βρίσκεται επίσης η δομή των Λουτρών Απολλωνίας με πάνω από 1.000 άτομα, ενώ το επόμενο διάστημα ενδέχεται να υποδεχθεί άγνωστο αριθμό στην παράκτια περιοχή των Βρασνών, όπου και πέρυσι ξεχειμώνιασαν περίπου 1.300 πρόσφυγες και μετανάστες.
«Αυτά όλα έχουν επιπτώσεις στην κοινωνία και τροφοδοτούν εύλογη ανησυχία και εντάσεις. Πέρυσι στα Βρασνά έγινε πλιάτσικο σε εξοχικές κατοικίες» είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, προσθέτοντας πως υπάρχουν ήδη ακραίες φωνές. «Προχθές στο δημοτικό συμβούλιο είχα 200 ακραίους να φωνάζουν ότι συντελείται αλλοίωση πληθυσμού και ισλαμοποίηση» είπε.
Στις Σέρρες, μια νέα, σύγχρονη δομή, δυναμικότητας περίπου 770 ατόμων, δημιουργήθηκε το καλοκαίρι δίπλα στην υφιστάμενη των 620 ατόμων και ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες να δέχεται τις πρώτες οικογένειες προσφύγων. Και οι δύο δομές φιλοξενούν αποκλειστικά πρόσφυγες της φυλής Γεζίντι. Στα διπλά προκάτ σπιτάκια της νέας δομής μεταφέρθηκαν ήδη 300 άτομα και αναμένονται νέες αφίξεις.
«Πρόκειται για οικογένειες με μικρά παιδιά, που δεν δημιουργούν πρόβλημα, ενώ και η συνύπαρξη με την τοπική κοινωνία είναι αρμονική» είπε στο «Eθνος της Κυριακής» ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος.
Αντίθετα, ένταση προκλήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όταν κατέφτασε ένα λεωφορείο με περίπου 70 Σομαλούς μετανάστες. Οι Γεζίντι αντέδρασαν, ζητώντας τη μη εγκατάσταση άλλων φυλών και τελικά πέτυχαν τη μεταφορά τους σε ξενοδοχείο της περιοχής.
Η δομή προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» στην παραλιακή ζώνη της Καβάλας, όπου φιλοξενούνται 550 άτομα, επεκτάθηκε με 69 νέα διαμερίσματα των 4 ατόμων.
Οπως ανέφερε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο νέος δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, θα εγκατασταθούν συνολικά 350 άτομα, αυξάνοντας τον αριθμό των φιλοξενούμενων στους 900. Η υπόσχεση είναι πως δεν θα αυξηθεί ο πληθυσμός τους, ενώ στο τέλος του 2020 σχεδιάζεται να αδειάσει το καμπ.
Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 150 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατόπεδο και διαμαρτυρήθηκαν για την επέκταση του καμπ, ζητώντας την κατάργησή του. Δέκτης σχετικών παραπόνων έγινε και ο Καβαλιώτης υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην αναζήτηση χώρων ανά την επικράτεια.
«Ακόμη και κτίρια εγκαταλελειμμένα, βιομηχανικής χρήσης, που διαθέτουν κατάλληλες υποδομές. Είναι και αυτό ακόμη στον σχεδιασμό μας και θα δούμε πώς θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες» είπε.
Στη Βέροια, 150 πρόσφυγες προστέθηκαν στους 350 που φιλοξενούνταν ήδη στο πρώην στρατόπεδο στην Αγία Βαρβάρα σε νέα κοντέινερ.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr