«Ακαδηµία των ηθικών χάκερ» µε 10 εξπέρ των υπολογιστών
Το Πανεπιστήµιο Πειραιώς θα δηµιουργήσει κέντρο εµπειρογνωµόνων µε κορµό τους νέους που πήραν την 5η θέση σε διεθνή διαγωνισµό.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Την πρώτη ελληνική «ακαδηµία ηθικών χάκερ», που θα εξελιχθεί σε κέντρο εµπειρογνωµόνων για κυβερνοεπιθέσεις, επιχειρεί να δηµιουργήσει το Πανεπιστήµιο Πειραιώς.
Μαγιά στην προσπάθεια αυτή θα είναι αρχικά οι δέκα νέοι που αποτελούν την εθνική οµάδα χάκερ, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα µας στον µεγάλο πανευρωπαϊκό διαγωνισµό κυβερνοασφάλειας European Cyber Security Challenge 2018, που έγινε πριν από λίγες ηµέρες στο Λονδίνο, και κατόρθωσε να αναδειχθεί στην πέµπτη θέση, ξεπερνώντας οµάδες από ισχυρές τεχνολογικά χώρες, όπως Ελβετία, Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία, Νορβηγία κ.ά. Νικήτρια του διαγωνισµού αναδείχθηκε η Γερµανία, ενώ στη 2η θέση βρέθηκε η Γαλλία και στην 3η η Βρετανία.
Εκτός αυτών των νέων, όπως λέει στο «Εθνος» ο καθηγητής του τµήµατος Ψηφιακών Συστηµάτων Πανεπιστηµίου Πειραιώς Χρήστος Ξενάκης, υπεύθυνος για την προετοιµασία της ελληνικής οµάδας, σύντοµα θα γίνουν προσκλήσεις για τη συµµετοχή και άλλων νέων, εν όψει του επόµενου διεθνούς διαγωνισµού χάκερ που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 2019 στο Βουκουρέστι. Για να εξασφαλιστεί η υψηλότερη δυνατή επιτυχία, η προσπάθεια και οι προπονήσεις της ελληνικής οµάδας θα ξεκινήσουν άµεσα. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα της οµάδας, www.ecsc.gr.
Ο 19χρονος φοιτητής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης και µέλος της οµάδας, Γιώργος Τσεκαλάς, εξηγεί στο «Εθνος» ότι έζησε µια έντονη και σηµαντική εµπειρία, ανταγωνιζόµενος τις αντίστοιχες εθνικές οµάδες ηθικών χάκερ από άλλες 16 χώρες. «Ετσι καταλαβαίνεις και ο ίδιος πού βρίσκεσαι σε σχέση µε τον ανταγωνισµό και προσπαθείς να γίνεις καλύτερος. Ο τοµέας αυτός χρειάζεται πάθος αλλά και διαρκή παρακολούθηση, γιατί η τεχνολογία τρέχει τόσο γρήγορα που όσα µαθαίνεις σήµερα µπορεί αύριο κιόλας να έχουν ξεπεραστεί».
Η ελληνική 10µελής αποστολή κατάφερε να διακριθεί ανάµεσα σε οµάδες που θεωρούνταν φαβορί. Καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισµού τα µέλη της εθνικής οµάδας αντιµετώπισαν χώρες που παραδοσιακά διακρίνονται σε διαγωνισµούς κυβερνοασφάλειας, όπως η νικήτρια Γερµανία, και έδειξαν ότι είναι κατάλληλα προετοιµασµένα για να αντιµετωπίσουν τις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αντιµετώπισαν σειρά προκλήσεων κυβερνοασφάλειας, όπως ασφάλεια ιστού, ασφάλεια κινητού τηλεφώνου, κρυπτογραφικά παζλ, αντίστροφη µηχανική κ.ά. Μάλιστα, λέει ο κ. Ξενάκης, η οµάδα κατάφερε να βγει πρώτη σε µία από τις προκλήσεις του διαγωνισµού που αφορούσε το πόσο γρήγορα µπορεί κάποιος να µπει σε έναν server, αποκλείοντας όλους τους υπόλοιπους και λεγόταν «βασιλιάς του λόφου» (king of the hill).
Η υπεύθυνη επικοινωνίας της οµάδας, Στέλλα Τσιτσούλα, τονίζει ότι η ελληνική οµάδα συγκέντρωσε τους περισσότερους πόντους στο κοµµάτι του «awareness», µία κατηγορία του διαγωνισµού που αφορούσε την ευρύτητα των γνώσεών της σε θέµατα κυβερνοασφάλειας. Η ελληνική οµάδα έλυσε πρώτη µε επιτυχία όλες τις ασκήσεις που αφορούσαν την κατηγορία web security, αποδεικνύοντας βαθιά γνώση και εµπειρία στον τοµέα.
Επίτευγµα «Το γεγονός και µόνο ότι µια χώρα του µεγέθους της Ελλάδας κατάφερε να συγκροτήσει εθνική οµάδα κυβερνοασφάλειας ήταν από µόνο του επίτευγµα. Τα παιδιά έπρεπε να επιλύσουν πολλές και αρκετά δύσκολες ασκήσεις σχετικές µε την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, υπό πίεση χρόνου. Η ελληνική οµάδα ήταν πολύ δεµένη και παρά το γεγονός ότι υπήρχε έντονο αίσθηµα ανταγωνιστικότητας, τα παιδιά το διασκέδασαν, έκαναν γνωριµίες και αντάλλαξαν εµπειρίες µε άλλους διαγωνιζόµενους» λέει.
Στον διαγωνισµό συµµετείχαν 17 εθνικές οµάδες, µε ταλέντα στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, µεταξύ 15-25 ετών, απ’ όλη την Ευρώπη. Ο διαγωνισµός αποτελεί µια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισµού για την Ασφάλεια ∆ικτύων και Πληροφοριών ENISA (European Union Agency for Network and Information Security) και υποστηρίζεται ενεργά από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενηµέρωσης και τη Γενική Γραµµατεία Ψηφιακής Πολιτικής.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr