Στάνκογλου: Συνοριοφύλακας σε ταινία της Μασκλαβάνου για το Προσφυγικό
Η σεναριογράφος της δημοφιλούς σειράς του OPEN «Το Κόκκινο Ποτάμι», που βρέθηκε στον Εβρο και συνάντησε συνοριοφύλακες, μιλά στο ethnos.gr🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πώς βιώνει το προσφυγικό – μεταναστευτικό ένας συνοριοφύλακας που υπηρετεί στον Έβρο; Σε ποιο βαθμό λειτουργεί «στεγνά» επαγγελματικά και πόσο τον αγγίζει ο άνθρωπος, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τους αριθμούς των ροών που καλείται να αντιμετωπίσει;
Η γνωστή σκηνοθέτης και σεναριογράφος Δώρα Μασκλαβάνου ταξίδεψε τις προηγούμενες μέρες στον Έβρο και αναζήτησε τις απαντήσεις από τους ίδιους τους φύλακες των συνόρων, στο πλαίσιο της νέας ταινίας μεγάλου μήκους που σχεδιάζει να γυρίσει εκεί, με θέμα το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ήδη επιλέξει τον Εβρίτη ηθοποιό Γιάννη Στάνκογλου, ο οποίος θα υποδυθεί τον συνοριοφύλακα και κεντρικό ήρωα της ταινίας.
«Υπάρχει μια περιοχή σε όλο αυτό που ονομάζουμε προσφυγικό που με συγκινεί και ήταν αυτό που με παρακίνησε να κάνω αυτή την πρώτη έρευνα στον Έβρο», ανέφερε στο ethnos.gr η σεναριογράφος της επιτυχημένης σειράς του OPEN «Το Κόκκινο Ποτάμι» και πρόσθεσε: «Δεν με ενδιαφέρει να καταγράψω το πρόβλημα και την εξέλιξή του. Θέλω να το προσεγγίσω ανθρωποκεντρικά, προσωποκεντρικά, μέσα από τα μάτια ενός συνοριοφύλακα, ενός ανθρώπου που κάνει αυτό το ιδιαίτερο επάγγελμα. Θέλω να δω τον τρόπο με τον οποίο δρα αυτό στον ίδιο και στο περιβάλλον του».
Στην πρώτη της διερευνητική εξόρμηση, η δημιουργός επισκέφθηκε δεκάδες περιοχές σε όλο το μήκος του Έβρου, από το Δέλτα, όπου διανυκτέρευσε σε καλύβα, ως τις Καστανιές και το τριεθνές Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας, χωρίς φυσικά να εισέλθει στην ελεγχόμενη ζώνη, καθώς δεν είχε εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια. Συνάντησε συνοριοφύλακες και ζήτησε να μοιραστούν μαζί της εμπειρίες από τη δουλειά της, ώστε να μπει στο «πετσί» του κινηματογραφικού ήρωα που θέλει να χτίσει στο πρόσωπο του Γιάννη Στάνκογλου.
«Της εξηγήσαμε τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος και του ρόλου μας εδώ, ενώ της διηγηθήκαμε συγκεκριμένες ιστορίες που βιώσαμε σε επιχειρήσεις στα σύνορα», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων του Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, ο οποίος είχε δύο συναντήσεις διάρκειας 3-4 ετών με την σκηνοθέτιδα. Ο ίδιος μοιράστηκε μαζί της ένα τραγικό περιστατικό που τον στοιχειώνει μέχρι σήμερα: «Ήταν τέτοιος καιρός πέρυσι, με πολύ βαρύ κρύο, όταν στη διάρκεια περιπολίας ακούσαμε φωνές στο ποτάμι και σπεύσαμε να βοηθήσουμε. Σώσαμε τις ζωές μιας μητέρας και ενός μικρού κοριτσιού, αλλά ο πατέρας δεν τα κατάφερε. Ήταν βρεγμένος μέχρι το κόκκαλο και είχε υποστεί υποθερμία», είπε και πρόσθεσε: «Ηχούν ακόμη και σήμερα στο μυαλό μου οι απεγνωσμένες φωνές και τα κλάματα αυτής της γυναίκας και του κοριτσιού της. Επέστρεψα στο σπίτι κομμάτια. Αγκάλιασα τη δική μου οικογένεια και σκέφτηκα πώς θα ήταν αν στη θέση αυτού του παιδιού ήταν τα δικά μου».
Ο Γιάννης Στάνκογλου, που κατάγεται από το χωριό Θούριο του Δήμου Ορεστιάδας, αναμένεται να βρεθεί και ο ίδιος στην περιοχή, όταν το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του, προκειμένου να κάνει τις επαφές που θα τον βοηθήσουν να ενσαρκώσει το ρόλο του συνοριοφύλακα. «Ζήτησε κι εκείνος να συναντηθούμε και θα τον δεχτούμε με χαρά μόλις το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του και βρεθεί στον Έβρο», τόνισε ο κ. Γιαλαμάς.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr