Κοροναϊός - Αττικόν: Σε καραντίνα ο Κινέζος μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα
Μέσα στην ημέρα αναμένονται τα κρίσιμα αποτελέσματα - Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο 33χρονος Κινέζος ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα από πόλη της Κίνας που έχει χτυπηθεί από τον κοροναϊό, μεταφέρθηκε το απόγευμα της Τρίτης (11/2) στο Νοσοκομείο Αττικόν με ασθενοφόρο, έχοντας ύποπτα συμπτώματα όπως βήχα και γρίπη. Σημειώνεται ότι ο 33χρονος είχε φθάσει από την Κίνα πριν από 10 ημέρες.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι γιατροί στο ethnos.gr ο 33χρονος Κινέζος δεν έμενε στην πόλη Γουχάν, ενώ έχει μπει στην απομόνωση μέχρι να βγει το αποτέλεσμα από τα δείγματα που ελήφθησαν ή από το Ινστιτούτο Παστέρ ή το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 33χρονος βρισκόταν σε ιδιωτική κλινική στο Παλαιό Φάληρο για εξετάσεις. Εκεί οι γιατροί ειδοποίησαν τον ΕΟΔΥ, ο οποίος με τη σειρά του έδωσε σήμα στο ΕΚΑΒ και έτσι ο Κινέζος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αττικόν. Ο διοικητής του νοσοκομείου Αττικόν, Σπύρος Αποστολόπουλος, διαβεβαίωσε στο ethnos.gr ότι «έχουν ληφθεί όλα τα μετρά για την υποδοχή του ύποπτου περιστατικού ενώ το προσωπικό έχει λάβει όλα τα μέτρα προφύλαξης, όπως προβλέπεται από τις σχετικές οδηγίες που έχουμε λάβει από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας».
Σε συναγερμό έχει τεθεί και η Υγειονομική Περιφέρεια ενώ ο διοικητής, Χρήστος Ροϊλός, είναι επίσης σε ετοιμότητα, προκειμένου να διευκολυνθούν όλες οι διαδικασίες που θα χρειαστούν για να ελεγχθεί ο ασθενής για το εάν έχει προσβληθεί από τον φονικό ιό.
Πέντε δείγματα ύποπτα για κοροναϊό
Συνολικά πέντε είναι τα δείγματα, ύποπτα για κοροναϊό, που έχουν εξεταστεί μέχρι και χθες στο εργαστήριο μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανάμεσα τους και το δείγμα από ένα τετράχρονο παιδί, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων η διευθύντρια του Εργαστηρίου Άννα Παππά.
«Μέχρι τώρα έχουμε παραλάβει πέντε δείγματα, τα οποία έχουμε δουλέψει και είναι όλα αρνητικά», υπογράμμισε η κ. Παππά, εξηγώντας: «είναι πολύ οργανωμένη η διαδικασία, ο κλινικός γιατρός ενημερώνει άμεσα εάν υπάρχει υποψία ότι πρέπει να γίνει έλεγχος για κοροναϊό. Παραλαμβάνουμε το δείγμα και σε μιάμιση ώρα μπορούμε να γνωρίζουμε εάν το δείγμα είναι θετικό ή αρνητικό».
Το ένα δείγμα, σύμφωνα με τη Γεωργία Γκιούλα, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής μικροβιολογίας στο ΑΠΘ, είναι από ασθενή που εμφάνισε συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό και είχε έρθει από την Κίνα πριν από δέκα ημέρες. «Εξετάσαμε επίσης δείγμα και από ένα τετράχρονο παιδάκι, το οποίο εμφάνισε συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα και είχε ταξιδέψει στη Σιγκαπούρη και άλλα τρία δείγματα από ασθενείς με αντίστοιχη συμπτατολογία, τα οποία είχαν ταξιδέψει και είχαν περάσει από διεθνή αεροδρόμια», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γκιούλα.
Να δούμε εάν θα μπορέσουμε να παρασκευάσουμε εμβόλιο
Δύο είναι οι κύριες γραμμές δράσεις αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια κοινότητα με βάση την ενημέρωση που έχουν οι ειδικοί των επιστημών υγείας, με τη μία να στοχεύει στη δημιουργία εμβολίου, ανέφερε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας για τον νέο κοροναϊό.
«Η προσπάθεια είναι αφενός μεν να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού με τα μέτρα που λαμβάνονται, αφετέρου δε να δούμε εάν θα μπορέσουμε να παρασκευάσουμε εμβόλιο», σημείωσε ο κ. Δημόπουλος και εξήγησε επ' αυτού: «αυτό είναι κάτι που θα το γνωρίζουμε (σ.σ. η επιστημονική κοινότητα υγείας) μέσα σε δύο με τρεις μήνες, ενώ από εκεί και πέρα θα χρειαστεί και μια περίοδος στην οποία θα γίνουν κάποιες κλινικές μελέτες».
Σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, είναι πως στη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών, «ακόμα και μέσα στην περιοχή της καραντίνας στην Κίνα, όπου η πιθανότητα λοίμωξης είναι ισχυρότερη», παρουσιάζονται ήπια συμπτώματα.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχει συστήσει ο ΠΟΥ και λαμβάνει και η χώρα μας, ο κ. Δημόπουλος τα χαρακτήρισε σημαντικά, ενώ αναφερόμενος στις ιατρικές εξετάσεις που γίνονται για πιθανά συμπτώματα από τον κοροναϊό, εστίασε στην αποφυγή επαφής ανάμεσα σε πολίτες για διάστημα 14 ημερών, όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο. Αυτή η χρονική περίοδος, όπως εξήγησε, καθορίζεται με βάση τα μοντέλα επώασης του συγκεκριμένου ιού.
Σε πρακτικό επίπεδο, δε, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τόνισε πως για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο τα μέτρα προστασίας είναι τα ίδια με τα μέτρα που πρέπει να παίρνουμε για τον περιορισμό των ιώσεων που αφορούν το αναπνευστικό. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε πολίτης πρέπει να διατηρεί καθαρά τα χέρια του, να κινείται με μάσκα, όταν έχει καταρροή ή βήχει και να βρίσκεται σε απόσταση δύο και πλέον μέτρων από άλλους πολίτες, όταν εμφανίζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα που συνδέονται γενικότερα και με τις ιώσεις.
Περιστατικά, ποσοστά και σύγκριση με εμπειρίες από το πρόσφατο παρελθόν
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη εικόνα, ο κ. Δημόπουλος εκτίμησε πως αυτή τη στιγμή το πρόβλημα «δεν είναι ένα τόσο μεγάλο με εξαίρεση τη συγκεκριμένη επαρχία της Κίνας (σ.σ. όπου εμφανίστηκε ο 2019nCoV)», επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής και με βάση την παρουσίαση των δεδομένων υπάρχουν θετικά στοιχεία σε στατιστικό επίπεδο.
«Φαίνεται πως εκτός Κίνας έχουμε (μέχρι στιγμής) μόνο 135 περιστατικά στο σύνολο των 40.000 και πλέον», εξήγησε, με τους αριθμούς να μεταφέρουν, όπως επισήμανε, μια θετική στατιστική εικόνα συγκρινόμενη με το πρόσφατο παρελθόν.
«Εάν υπολογίσουμε συνολικά τη θνητότητα από τον συγκεκριμένο ιό, αυτή είναι κάτω από το 2%. Πρόκειται για ένα ποσοστό που δεν είναι αμελητέο, σε κάθε περίπτωση όμως είναι κάτω από το ποσοστό που είχαμε στην περίπτωση του SARS, του MERS κ.ά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr