Κλείνει η ΛΑΡΚΟ, «βογγάει» η δυτική Μακεδονία
Στον αέρα εκατοντάδες εργαζόμενοι στα λιγνιτωρυχεία της Ιεροπηγής Καστοριάς και Σερβίων Κοζάνης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η κατάρρευση της ΛΑΡΚΟ οδηγεί στην ανεργία, εκατοντάδες εργαζόμενους και στη δυτική Μακεδονία. Η μεγάλη μεταλλουργία που βρίσκεται υπό εκκαθάριση, λειτουργεί σε Σέρβια Κοζάνης και Ιεροπηγή Καστοριάς δύο λιγνιτωρυχεία στα οποία απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι ανάμεσά τους και δεκάδες εργολαβικοί, αλλά από κανέναν δεν είχε προβλεφθεί η εξόφλησή τους! Αυτό σημαίνει πως αν προχωρήσει η λύση της εκκαθάρισης εν λειτουργία χάνουν τα χρήματά τους που ανέρχονται σε 8-9 εκατ. ευρώ εργολάβοι και προσωπικό.
Χτες εργαζόμενοι του λατομείου της ΛΑΡΚΟ στην Ιεροπηγή Καστοριάς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στο εργοτάξιο.
Πριν λίγες μέρες παράγοντες της περιοχής συναντήθηκαν με τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και ενημερώθηκαν πως η επιχείρηση τέθηκε σε εκκαθάριση εν λειτουργία με αποτέλεσμα οι εργολάβοι μεταφορών και εκσκαφών που είναι πέντε μήνες απλήρωτοι να χάνουν τα χρήματα τους και να οδηγούνται και αυτοί με τη σειρά τους σε χρεοκοπία…
Το σχέδιο διάσωσης που ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπει ότι η εταιρεία θα λάβει 36 εκ. ευρώ, σε δύο ή τρεις δόσεις, που φτάνουν για να καλύψουν το λειτουργικό κόστος της εταιρείας μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και υπολείπονται κατά 25 εκ. ευρώ. Τα χρωστούμενα μόνο σε εργολάβους κι εργαζόμενους στο λιγνιτωρυχείο της Ιεροπηγής φτάνουν τα 5 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 3-4 αφορούν προσωπικό του λατομείου στα Σέρβια.
Δύσκολη κατάσταση
«Κάναμε δύο συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες χωρίς να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα. Τις τελευταίες ημέρες όμως υπάρχει μια κινητικότητα για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο και να πάρουν οι άνθρωποι έστω μέρος των χρημάτων τους. Ακόμα όμως δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό» τόνισε μιλώντας στο ethnos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη για την περιοχή. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους εργαζόμενους αλλά και όλη την τοπική κοινωνία αφού αυτά τα χρήματα και οι ίδιοι τα χρωστάνε σε πρατηριούχους και προμηθευτές» πρόσθεσε.
Λιγνιτωρυχείο Καστοριάς
Το λιγνιτωρυχείο Ιεροπηγής βρίσκονται κοντά στα αλβανικά σύνορα και άρχισε να λειτουργεί τη δεκαετία του 1990. Τα μεταλλεία είναι επιφανειακά και λειτουργούν με εργολαβικά συνεργεία εξόρυξης και αποκάλυψης. Τα Μεταλλεία Καστοριάς διαθέτουν εγκαταστάσεις θραύσης-κοσκίνισης και εμπλουτισμού του μεταλλεύματος.
Η ετήσια παραγωγή τους ανέρχεται περίπου σε 300.000 τόνους μεταλλεύματος υψηλής περιεκτικότητας σε νικέλιο.
Λιγνιτωρυχείο Κοζάνης
Το λιγνιτωρυχείο στην Κοζάνη βρίσκεται στην περιοχή των Σερβίων.
Η εκμετάλλευση του ορυχείου είναι επιφανειακή. Ο λιγνίτης θραύεται και κοσκινίζεται στο κατάλληλο μέγεθος. Η ετήσια παραγωγή του κυμαίνεται περίπου στους 250.000-300.000 τόνους λιγνίτη, ανάλογα με τις ανάγκες της Λάρκο.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr