Κοροναϊός: Η μετάδοση του ιού γίνεται σε απόσταση λιγότερη των δύο μέτρων
O Νικόλαος Σύψας, Μέλος Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπ. Υγείας μέσα από το Open TV δίνει απαντήσεις για τον κοροναϊό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
«Η σύγχυση προωθεί την επιδημία. Θέλουμε ενημερωμένους και υπεύθυνους πολίτες» τόνισε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στον κοροναϊό, ο παθολόγος - λοιμοξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας Νικόλαος Σύψας, που φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV.
Παράλληλα κλήθηκε να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα.
Πώς μεταδίδεται ο ιός από άνθρωπο σε άνθρωπο
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα «για να μεταδοθεί ο ιός πρέπει να πλησιάσουμε έναν ασθενή σε απόσταση λιγότερη των δύο μέτρων. Αυτός ο ασθενής που έχει ήδη λοίμωξη από κοροναϊό θα πρέπει να βήχει, να φτερνίζεται και να μην τηρεί τον κώδικα υγιεινής του βήχα. Δηλαδή να μην βάζει μπροστά στο πρόσωπό του χαρτομάντιλο κλπ.»
Πώς «κολλάμε» από τον ιό
Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «μπορεί να "κολλήσουμε" τον ιό από επιφάνειες και αντικείμενα και ιδιαίτερα από τις χειραψίες. Ωστόσο αυτός δεν είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης και ο ιός δεν φαίνεται να παραμένει στις επιφάνειες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι' αυτό και το υπουργείο Υγείας λέει να πλένουμε τα χέρια μας και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής».
Μεταδίδεται από τα ζώα;
Όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος «οι κοροναϊοί έχουν σαν ένα φυσικό ξενιστή κάποιο ζώο. Φαίνεται ότι και αυτός ο ιός προέρχεται από κάποιο άγριο ζώο. Πρόκειται για αυτά που καταναλώνουν οι Κινέζοι λόγω της κουλτούρας τους. Κάποιος μπορεί να ρωτήσει τι γίνεται με τη γάτα και τον σκύλο. Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος γιατί οι κοροναϊοί δεν μολύνουν τα κατοικίδια ζώα».
Κινδυνεύουμε από την παραλαβή δεμάτων;
Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα σύμφωνα με τον κ. Σύψα είναι αρνητική. Συγκεκριμένα «κανένας δεν μολύνθηκε από δέματα που είχαν ως τόπο αποστολής το Μιλάνο. Ο λόγος είναι η μικρή ζωή του ιού».
Ποιος πρέπει να φοράει μάσκα;
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα «το ιατρικό προσωπικό πρέπει να φοράει μάσκα. Επίσης πρέπει να φορούν μάσκα άτομα που ζουν με εκείνους που έχουν μολυνθεί και ενδεχομένως θα πρέπει να τα περιποιούνται. Δεν πρέπει να φοράνε μάσκα όλοι οι υπόλοιποι. Δεν υπάρχει λόγος να φοράμε μάσκα και να βγαίνουμε στο δρόμο».
Από την άλλη πλευρά ο λοιμοξιολόγος είπε ότι πρέπει να αποφεύγουμε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να έχουμε υπευθυνότητα. «Εάν είμαστε άρρωστοι πρέπει να καθόμαστε σπίτι μας» πρόσθεσε.
Υπάρχει διαφορά σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους;
Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος σε κάθε κλειστό χώρο αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης αλλά σε αυτή τη φάση δεν χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα. Με την έννοια ότι πλένουμε τα χέρια μας, αποφεύγουμε όσους έχουν νοσήσει κλπ. Εάν όμως πάρει διαστάσεις η επιδημία τότε θα παρθούν άλλα μέτρα για όλους τους χώρους συναθροίσεων.
Ποιος κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά;
O κ. Σύψας είπε ότι κινδυνεύει να νοσήσουν σοβαρά κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα άνω των 70 ετών και άνθρωποι που έχουν άλλα χρόνια νοσήματα, όπως οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, καρκινοπαθείς. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος υγιής οργανισμός δεν μπορεί να νοσήσει.
Μπορεί κάποιος να έχει ταυτόχρονα και κοροναϊό και γρίπη;
«Αυτό είναι καλό ερώτημα» είπε ο λοιμωξιολόγος και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο». «Ωστόσο είναι δύσκολο και δεν έχουν καταγραφεί τέτοιου είδους περιπτώσεις» κατέληξε .
ΠΟΥ: Ο κοροναϊός έχει δυναμική πανδημίας
Θα ήταν «ολέθριο λάθος» για οποιαδήποτε χώρα να υποθέσει ότι δεν θα πληγεί από τον νέο κοροναϊό και οι πλούσιες χώρες που ενδεχομένως πιστεύουν ότι είναι ασφαλέστερες θα πρέπει να αναμένουν εκπλήξεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος επειγουσών αναγκών του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν, το Ιράν, όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι εκτός της Κίνας, ενδέχεται να βρίσκεται αντιμέτωπο με μια επιδημία που είναι χειρότερη απ’ ότι είχε γίνει κατανοητό. Επιπλέον, σημείωσε ότι συζητήσεις διεξάγονται με τους διοργανωτές σχετικά με την τύχη των Ολυμπιακών Αγώνων που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο στην Ιαπωνία. «Καμία χώρα δεν πρέπει να εικάζει ότι δεν θα έχει κρούσματα, αυτό θα ήταν ολέθριο λάθος, στην κυριολεξία» υπογράμμισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
«Και να προσθέσω, πάρτε την περίπτωση της Ιταλίας, ενός κράτους μέλους της G7, ήταν πραγματικά μια έκπληξη. Επομένως, ακόμα και σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, θα δείτε επίσης κάποιες εκπλήξεις, θα πρέπει να αναμένετε κάποιες εκπλήξεις». Επιπλέον, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διατύπωσε την εκτίμηση ότι η επιδημία του κοροναϊού βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο», απευθύνοντας έκκληση προς τις χώρες να ενεργήσουν «ταχέως» για να περιορίσουν αυτόν τον «πολύ επικίνδυνο ιό».
«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Εάν ενεργήσετε τώρα με επιθετικό τρόπο, θα μπορέσετε να περιορίσετε αυτόν τον κοροναϊό. Η συμβουλή μου είναι να ενεργήσετε ταχέως» δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, σημειώνοντας πως τις δύο τελευταίες ημέρες, ο αριθμός καθημερινά των νέων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στον κόσμο είναι υψηλότερος σε σύγκριση με εκείνον που καταγράφεται στην Κίνα.
«Ο ιός έχει τη δυναμική πανδημίας» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. «Δεν είναι ώρα για φόβο. Είναι ώρα για ανάληψη δράσης προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση και να σωθούν ζωές», τόνισε καλώντας τις χώρες να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας επιδημίας, ακόμα κι αν δεν έχουν καταγράψει κρούσματα.
«Οι επιδημίες στο Ιράν, την Ιταλία και τη Νότια Κορέα δείχνουν για το τι είναι ικανός ο ιός» είπε. Η επιδημία, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο από την Ουχάν της Κίνας, έχει μολύνει περισσότερους από 78.600 ανθρώπους σε αυτήν τη χώρα, στοιχίζοντας τη ζωή σε 2.700.
Όμως, όπως υπογράμμισε ο Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, «αυτό που συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο συνιστά τώρα τη μεγαλύτερη ανησυχία μας» με περισσότερα από 3.470 κρούσματα σε 44 χώρες.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr