Μαρτυρία στο BBC από τον Έβρο: «Η τουρκική κυβέρνηση μάς έφερε εδώ»
Η κάμερα του BBC κατέγραψε άντρες με καλυμμένα πρόσωπα να απομακρύνουν πρόσφυγες και μετανάστες σε όχημα χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη από το ethnos.gr ενός βίντεο που αποδεικνύει το ενορχηστρωμένο σχέδιο του Ερντογάν να οδηγήσει τα σύνορα σε «ασφυξία» με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, το BBC δημοσιεύει μαρτυρία ανθρώπου από τον Έβρο που δηλώνει μπροστά στην κάμερα του δικτύου ότι η τουρκική κυβέρνηση τους οδήγησε με πούλμαν στα σύνορα και τους είπε να τα περάσουν.
Ο ανταποκριτής του βρετανικού μέσου, Jonah Fisher, βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα όπου και πραγματοποιεί οδοιπορικό στον Έβρο καταγράφοντας την έκρυθμη κατάσταση. Εκεί, ο Fisher μίλησε με έναν Αφγανό, ο οποίος δήλωσε: «Φτάσαμε στα σύνορα με λεωφορείο. Οι τουρκικές Αρχές μας έφεραν οδικώς στα σύνορα και μας είπαν να τα διασχίσουμε. Κόψαμε το σύρμα και περάσαμε». Κατόπιν, βρήκε άλλους μετανάστες από τη Γουϊνέα, τους οποίους και ρώτησε γιατί αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Ένας από αυτούς απάντησε: «Θέλουμε να πάμε στη Γερμανία, δεν θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα. Καταλαβαίνεις; Θέλουμε μια καλύτερη ζωή για εμάς και τις οικογένειές μας. Γι' αυτό περάσαμε τα σύνορα».
Τέλος, ενώ συνομιλούσε με άλλους από Ιράκ και Συρία, εμφανίστηκαν άντρες που είπαν ότι είναι από την Ελληνική Αστυνομία και τους ζήτησαν να κλείσουν την κάμερα και να φύγουν. Όταν ο ανταποκριτής ρώτησε πού πάνε τους μετανάστες, ένας απάντησε: «Στο αστυνομικό τμήμα». Στην ερώτηση «τι θα τους συμβεί μετά;», ο ένας εξ αυτών απάντησε: «Κοίτα, δεν είμαι λοχίας, δεν είμαι αξιωματούχος. Εντάξει;» και έφυγε. Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι οι άντρες που απομάκρυναν τους μετανάστες είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και τα βαν που τους επιβίβασαν δεν είχαν πινακίδες κυκλοφορίας.
Ο δημοσιογράφος έθεσε σχετική ερώτησε στον ΥΠΕΘΑ, Νίκο Παναγιωτόπουλο, λέγοντας: «Είδαμε ανθρώπους να απομακρύνονται με ένα όχημα χωρίς πινακίδες και από άντρες με καλυμμένα πρόσωπα. Αυτή είναι η συνήθης διαδικασία εδώ;», με τον υπουργό να απαντά: «Στο μυαλό μου, "κανονική" διαδικασία για μια χώρα είναι να προστατεύει και να διασφαλίζει τα σύνορά της. Αυτό έχω να πω για την ώρα».
Το βίντεο με το ρεπορτάζ του BBC:
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr