Πανελλαδικές εξετάσεις 2020: Αυτά είναι τα δύο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση
Δυο εναλλακτικά σχέδια σχετικά με τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών επεξεργάζεται η υπουργός Παιδείας, μετά και την απόφαση να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά μέχρι 10 Απριλίου.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το πρώτο προβλέπει εξετάσεις τον Ιούλιο και το δεύτερο τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν προκρίνεται το πλάνο του Ιουλίου.
Τα στελέχη που έχουν στην ευθύνη τους την προετοιμασία των εξετάσεων δίνουν προτεραιότητα στην εκδοχή να γίνουν οι Πανελλαδικές τον Ιούλιο, αλλά όπως τόνισαν στο «Εθνος της Κυριακής», «εάν δεν φτάσουμε στο Πάσχα δεν πρόκειται να οριοθετηθεί ο προγραμματισμός των Πανελλαδικών, οι οποίες βέβαια θα προηγηθούν όλων των υπόλοιπων εξετάσεων. Εμείς στοχεύουμε στον Ιούλιο, αλλά εάν ακόμη υπάρχει φόβος εξάπλωσης της επιδημίας, δεν θα βάλουμε τα παιδιά μέσα στα εξεταστικά κέντρα. Εάν αυτός ο κίνδυνος έχει απομακρυνθεί, τότε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα θα είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν. Εμείς διαρκώς δουλεύουμε προς νέες κατευθύνσεις».
Από την πλευρά της η υπουργός Νίκη Κεραμέως δηλώνει ότι «ο χρόνος διεξαγωγής των Πανελλαδικών θα εξαρτηθεί από την τελική διάρκεια αναστολής λειτουργίας των σχολείων. Ομως, επιδίωξή μας είναι να μείνουμε όσο πιο κοντά στην καθιερωμένη ημερομηνία διεξαγωγής τους». Τα μηνύματα από τους εκπαιδευτικούς είναι ότι η αγωνία των γονέων και των μαθητών της Γ’ Λυκείου έχει «χτυπήσει κόκκινο», καθώς όλοι ελπίζουν οι εξετάσεις να γίνουν έστω μέσα στον Ιούλιο και όχι στο τέλος του Αυγούστου ή αργότερα.
Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει την περικοπή της εξεταστέας ύλης. Το σίγουρο είναι ότι τις επόμενες μέρες θα ζητήσει από όλες τις σχολικές μονάδες στοιχεία σχετικά με το ποσοστό της ύλης που έχει καλυφθεί, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο περικοπής. Η διεξαγωγή των εξετάσεων μέσα στον Ιούλιο δεν είναι εύκολο εγχείρημα λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών αλλά σίγουρα οι μαθητές προτιμούν αυτή την εκδοχή.
«Εφόσον οι Πανελλαδικές γίνουν τον Ιούλιο, θα αποφασιστεί η διεξαγωγή τους νωρίτερα το πρωί, δηλαδή στις 7 π.μ., ώστε έως τις 10 π.μ. οι μαθητές να έχουν αποχωρήσει από τα εξεταστικό κέντρα» υπογραμμίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Νικηφόρος Κωνσταντίνου, μέλος του Δ.Σ της ΟΛΜΕ και συμπληρώνει: «Μαθητές και γονείς δεν θέλουν ούτε καν να σκεφτούν ότι οι εξετάσεις θα γίνουν στο τέλος του Αυγούστου, καθώς το ψυχολογικό αλλά και το οικονομικό κόστος θα είναι τεράστιο».
Την ίδια ώρα, στο τραπέζι έχουν πέσει τα εξής σενάρια: Παράταση σχολικού έτους, αναπλήρωση της ύλης με μαθήματα στις αργίες (ακόμη και τα Σάββατα), μείωση της διδακτικής ώρας, περικοπές περιπάτων, εκδρομών και εντατικοποίηση μαθημάτων. Ολα αυτά, άλλωστε, προβλέπει η σχετική νομοθεσία και είναι πράγματα που έχουν γίνει και κατά το παρελθόν για διάφορους λόγους.
Τα Πανεπιστήμια
Την ίδια ώρα οι διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων καταβάλλουν προσπάθειες να μη χαθεί το εαρινό εξάμηνο. Στο ζήτημα αυτό δόθηκε μεγάλη βαρύτητα κατά τη διάρκεια της Συνόδου των πρυτάνεων με τη συμμετοχή και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Τα πανεπιστήμια έχουν την ευχέρεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και πιστεύουν ότι μέσω αυτών των μαθημάτων θα καταφέρουν να μη χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές. Το ερώτημα που παραμένει είναι με ποιον τρόπο θα γίνουν οι εξετάσεις των φοιτητών (οι εξετάσεις online είναι μια πιθανότητα), το οποίο τέθηκε και στο υπουργείο Παιδείας από τους πρυτάνεις, αλλά δεν έλαβαν απάντηση, καθώς όπως ειπώθηκε είναι ακόμη νωρίς για να παρθούν αυτές οι αποφάσεις.
Στρατός στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, συμφωνία των Παρισίων, πλανήτης Άρης και δύο φύλα: Ο Τραμπ έδειξε ήδη τα πρώτα (ακροδεξιά) δείγματα γραφής
Σάλος: Ο Έλον Μασκ φαίνεται να χαιρετά ναζιστικά σε εκδήλωση για τον Τραμπ
Αστυνομικός της Βουλής: Αποκαλύψεις φρίκης από τη σύζυγο του - Σοκάρουν νέες περιγραφές της
Ορκωμοσία Τραμπ: Η στιγμή που η Χίλαρι Κλίντον ξεκαρδίζεται όταν ακούει πως… θα μετονομαστεί ο Κόλπος του Μεξικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr