Πατινάζ: Η επανάσταση του roller skating και η μόδα που έκανε θραύση τον 19o αιώνα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του 2020, το πατινάζ με roller skates έκανε τη μεγάλη επιστροφή, καθώς οι άνθρωποι αναζητούσαν ασφαλείς τρόπους για να διασκεδάσουν κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Αυτό το χόμπι μπορεί να μοιάζει με ένα κατεξοχήν φαινόμενο του 20ου αιώνα, αλλά τα roller skates πρωτοεμφανίστηκαν το 1700. Καθώς τα μοντέλα άλλαζαν και βελτιώνονταν με την πάροδο των χρόνων, οι μόδες του πατινάζ άνθισαν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες καθ' όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα.
Ο πρόδρομος του πατινάζ με rollers- το πατινάζ στον πάγο - είναι πολύ παλαιότερος και μπορεί να χρονολογηθεί από το 1800 π.Χ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του National Geographic, οι αρχαιολόγοι βρήκαν στοιχεία ότι οι άνθρωποι στη Σκανδιναβία έφτιαχναν παγοπέδιλα από οστά ζώων, πρωτοπορώντας στο παλαιότερο ανθρώπινο μέσο μεταφοράς.
«Περιπέτειες» σε ευθεία γραμμή
Μια από τις πρώτες καταγεγραμμένες προσπάθειες τοποθέτησης τροχών σε παπούτσια έλαβε χώρα το 1700. Ένας ανώνυμος Ολλανδός έδεσε στα παπούτσια του λωρίδες ξύλου με ξύλινα καρούλια στο κάτω μέρος, γνωστά ως «skeelers», αλλά έσπασαν γρήγορα.
Μια άλλη διάσημη πρώιμη απόπειρα για πατινάζ με rollers έγινε από έναν εκκεντρικό Βέλγο εφευρέτη, τον John Joseph Merlin. Η εφεύρεση του Merlin είχε μεταλλικούς τροχούς τοποθετημένους σε μια γραμμή, όπως η λεπίδα ενός παγοπέδιλου, στο κάτω μέρος μιας ξύλινης σόλας.
Γνωστός για το μουσείο του με τα ρολόγια, τα μουσικά όργανα και τα αυτόματα, ο Μέρλιν ζούσε στο Λονδίνο, όπου ήταν αγαπητός στα πάρτι της υψηλής κοινωνίας. Σε ένα πάρτ μασκέ το 1760, φέρεται να έπαιξε βιολί καθώς προσπαθούσε να γλιστρήσει με πατίνια. Μη μπορώντας να ελέγξει την ταχύτητα ή την κατεύθυνσή του, προσέκρουσε σε έναν μεγάλο καθρέφτη και τον έσπασε. Το βιολί καταστράφηκε και ο Μέρλιν τραυματίστηκε!
Ένας άλλος Βέλγος εφευρέτης δοκίμασε τα πατίνια γύρω στο 1790. Ενώ ζούσε στο Παρίσι, ο Maximiliaan Lodewijk van Lede προσάρμοσε ξύλινους τροχούς σε μια σιδερένια σόλα και το ονόμασε patin a terre, ή πατίνι γης. Το έργο του van Lede δεν έτυχε μεγάλης προσοχής, ίσως επειδή αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Παρίσι κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και να αφήσει πίσω του την εφεύρεσή του.
Τα πρώτα πατενταρισμένα roller skates σχεδιάστηκαν από τον Γάλλο εφευρέτη C.L. Petibled. Το πατίνι του ήταν μια ξύλινη σόλα με τρεις τροχούς συνδεδεμένους σε μια γραμμή. Οι ιμάντες συγκρατούσαν τα πατίνια στα πόδια των ανθρώπων. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Robert John Tyers έλαβε το πρώτο αγγλικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για πατίνια με ρόλερ. Το «Volito» του διέθετε μια σειρά από πέντε τροχούς, με ελαφρώς μεγαλύτερους κεντρικούς τροχούς για να επιτρέπει ελιγμούς με μετατόπιση του βάρους προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Ο Γάλλος Jean Garcin χρησιμοποίησε την ίδια ιδέα με το τρίτροχο πατίνι του το 1828. Αυτά τα πρώιμα πατίνια δεν ήταν πολύ ευέλικτα. Παρά τις βελτιώσεις που έγιναν στον σχεδιασμό, ήταν δύσκολο να κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το να μπορούν να κινηθούν σε ευθείες γραμμές ή να στρίβουν σε μεγάλους κύκλους.
Ο Παριζιάνος εφευρέτης Louis Legrand ήταν ο πρώτος που επανεξέτασε την προσέγγιση της γραμμής, σχεδιάζοντας τα λεγόμενα τετραπλά πατίνια, τα οποία είχαν τέσσερις τροχούς προσαρτημένους σε δύο σειρές στη φτέρνα και στη μύτη του ποδιού. Τα πατίνια Legrand χρησιμοποιήθηκαν το 1849 στην παραγωγή της όπερας Le Prophete του Giacomo Meyerbeer στην Όπερα του Παρισιού, προκαλώντας μεγάλη αίσθηση. Μια παράσταση που ακολούθησε στο Covent Garden του Λονδίνου ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη δημοτικότητά τους.
Το παγοπέδιλο του Legrand ήταν ο πρόδρομος αυτού που αποτέλεσε το πρότυπο σχέδιο για τα roller skates για δεκαετίες. Αναπτύχθηκε από έναν Αμερικανό εφευρέτη, τον Τζέιμς Λέοναρντ Πλίμπτον, και αυτός ο σχεδιασμός με τους τέσσερις τροχούς έκανε το πατινάζ με ρόλερ ευκολότερο και πιο διασκεδαστικό. Ιδιοκτήτης εργοστασίου μηχανημάτων στη Νέα Υόρκη, ο Plimpton άκουσε τη συμβουλή του γιατρού του να ασχοληθεί με το πατινάζ για να βελτιώσει την υγεία του. Για να μπορεί να κάνει πατινάζ και με πιο ζεστό καιρό, εφηύρε ένα πατίνι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όλες τις εποχές.
Πατενταρισμένο το 1863, το «rocker skate» του, δύο επί δύο, επέτρεπε στους τροχούς να κινούνται ανεξάρτητα από τη σόλα, γεγονός που διευκόλυνε την πλοήγηση και τη στροφή. Κάθε ζεύγος τροχών ήταν συνδεδεμένο σε έναν άξονα με ένα μαξιλάρι από καουτσούκ, το οποίο επέτρεπε στο πατίνι να κουνιέται και απαιτούσε από τους πατινέρ να μετατοπίζουν μόνο το βάρος τους για να στρίψουν.
Περισσότερο από μια δεκαετία μετά την εφεύρεση του πατινάζ Plimpton, το βρετανικό εβδομαδιαίο λογοτεχνικό περιοδικό All the Year Round έγραφε: «[Η] τεράστια υπεροχή αυτών των πατινιών σε σχέση με οτιδήποτε είχε εφευρεθεί μέχρι σήμερα προκάλεσε τη μαζική πειρατεία». Με διάφορες βελτιώσεις, αυτό το βασικό μοντέλο θα παρέμενε το πιο δημοφιλές πατίνι για περισσότερο από έναν αιώνα.
Τρέλες του πατινάζ
Τα πατίνια του Plimpton έκαναν το πατινάζ τόσο εύκολο, ώστε προκάλεσαν την πρώτη τρέλα του πατινάζ με ρόλερ μεταξύ των νέων. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1860, παγοδρόμια άρχισαν να εμφανίζονται σε μεγάλες πόλεις της δυτικής Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου το πρώτο δημόσιο παγοδρόμιο άνοιξε το 1866 στο Atlantic House, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στο Νιούπορτ του Ρόουντ Άιλαντ.
Για να ενθαρρύνει την αντίληψη του πατινάζ με πατίνια ως εκλεπτυσμένης ενασχόλησης, ο Plimpton προώθησε το άθλημα ως μια «κατάλληλη» δραστηριότητα για κυρίες και νεαρούς κυρίους και όχι για τις μάζες. Με ζωντανή ορχήστρα και τα ασυνήθιστα τότε ηλεκτρικά φώτα, τα παγοδρόμια έγιναν το τέλειο μέρος για να δει κάποιος και να τον δουν με την τελευταία μόδα στα τέλη του αιώνα. Τα παγοδρόμια έγιναν τόσο δημοφιλή που ανταγωνίστηκαν τις αίθουσες χορού. Το 1876 η εφημερίδα Le Monde Illustre έγραφε για το «παραλήρημα με ρόδες» που κατέλαβε το Παρίσι, ενώ ο Τύπος του Λονδίνου ονόμασε τους νέους θιασώτες του πατινάζ με ρόδες «rinkomaniacs» και «rinkualists».
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η τρέλα του πατινάζ με rollers τη δεκαετία του 1880 αντμετωπίστηκε με ενθουσιασμό αλλά και φόβο. Δημόσια παγοδρόμια είχαν αρχίσει να εμφανίζονται σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη από τη δεκαετία του 1860. Μέχρι τη δεκαετία του 1880 η τρέλα είχε εξαπλωθεί ακόμη και στη Δύση. Το 1885 άνοιξε το παγοδρόμιο McCarty's Rink στο Dodge City του Κάνσας (λειτουργούσε και ως όπερα). Οι παλαιότερες γενιές άρχισαν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις του πατινάζ στην ηθική των νέων. Σε ένα άρθρο του 1885 στην εφημερίδα Carlisle Weekly Heraldin της Πενσυλβάνια, ορισμένοι ιεροκήρυκες αποκαλούσαν τα παγοδρόμια «λάκκους του χαμού». Μια σατιρική γελοιογραφία πρότεινε μάλιστα στους ιερείς να ενσωματώσουν το πατινάζ στα κηρύγματά τους για να προσελκύσουν περισσότερους πιστούς.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το πατινάζ άρχισε να συστήνεται ως εναλλακτική μορφή αστικής μετακίνησης στη Βρετανία, όπου επιχειρηματίες του Λονδίνου, ακόμη και κυρίες, μπορούσαν να δουν να πηγαίνουν με πατίνια στη δουλειά τους. Το άθλημα του roller polo, μια πρώιμη εκδοχή του χόκεϊ με ρόλερ, εμφανίστηκε τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Αγγλία, ενώ την ίδια περίπου εποχή αναπτύχθηκαν και άλλες οργανωμένες εκδηλώσεις, όπως διαγωνισμοί χορευτικού πατινάζ και διαγωνισμοί ταχύτητας.
Μέχρι το 1880 λέγεται ότι το Λονδίνο διέθετε 70 παγοδρόμια με ρόλερ, το Παρίσι 40 και η Νέα Υόρκη τουλάχιστον 20. Καμία μεγάλη πόλη δεν ήταν χωρίς παγοδρόμιο. Στις αρχές του 20ού αιώνα, κατασκευάστηκαν τεράστιες πίστες στο Κολοσσαίο του Σικάγο και στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης, σηματοδοτώντας το αποκορύφωμα της πρώτης τρέλας του πατινάζ με πατίνια. Η δημοτικότητα του πατινάζ με ρόλερ αυξάνονταν και μειωνόταν τις επόμενες δεκαετίες, περνώντας από πολυάριθμους ανοδικούς και καθοδικούς κύκλους. Κατά τη διάρκεια της Εδουαρδιανής εποχής και της δεκαετίας του '20, οι νέοι συνέρρεαν στα παγοδρόμια για να κάνουν πατινάζ και να φλερτάρουν. Το πατινάζ άρχισε να εμφανίζεται ακόμη και στις οθόνες των βωβών ταινιών, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας του Τσάρλι Τσάπλιν The Rink του 1916.
Οι οικογένειες άρχισαν επίσης να αντιλαμβάνονται το φαινόμενο του πατινάζ για υπαίθρια αναψυχή. Καθώς πολλοί χωματόδρομοι ασφαλτοστρώνονταν, η δημοτικότητα του πατινάζ μπορούσε να εξαπλωθεί πέρα από τις πόλεις. Τα παιδιά που έκαναν πατινάζ στην πόλη έγιναν συνηθισμένο φαινόμενο, μαζί με παράπονα από τις μεγαλύτερες γενιές για την αδιαφορία για τους νόμους του δρόμου και τους επικίνδυνους ελιγμούς. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τραυματισμοί στο πατινάζ αυξήθηκαν κατακόρυφα.
Μετά τη Μεγάλη Ύφεση και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το πατινάζ με πατίνια εισήλθε σε μια «χρυσή εποχή» στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έγινε το άθλημα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Στο αποκορύφωμά του, υπήρχαν περίπου 5.000 παγοδρόμια και 18 εκατομμύρια πατινέρ. Οι οπαδοί συνέρρεαν για να παρακολουθήσουν το Roller Derby: Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 οι αγώνες πλήρους επαφής άρχισαν να μεταδίδονται κάθε εβδομάδα από την τηλεόραση.
Βελτίωση των σχεδίων
Με την πάροδο των χρόνων, οι καινοτόμοι προσπάθησαν να βελτιώσουν το τετράτροχο πατίνι, προσθέτοντας ρουλεμάν στην κατασκευή των τροχών τη δεκαετία του 1880, τα οποία έκαναν το πατινάζ πιο ομαλό. Ωστόσο, οι προσπάθειες να ανταγωνιστούν το βασικό σχέδιο του τετραπλού πατινάζ δεν κατάφεραν να πιάσουν τόπο. Το τρίτροχο πατίνι του Άγγλου J. F. Walters το 1882, εμπνευσμένο από το τρίκυκλο, ή το πατίνι του Charles Choubersky το 1896, με δύο μικρούς τροχούς ποδηλάτου, αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς.
Άλλες καινοτομίες στα πατίνια έκαναν θραύση βελτιώνοντας την ικανότητα των πατινέρ να στρίβουν και να ελέγχουν την ταχύτητά τους. Η τυποποίηση των toe stops στα μέσα του 20ου αιώνα, έκανε την επιβράδυνση και το σταμάτημα πολύ πιο εύκολο. Οι ξύλινες ρόδες έδωσαν τελικά τη θέση τους στις μεταλλικές και τις λαστιχένιες. Όταν οι τροχοί από πολυουρεθάνη έγιναν το πρότυπο, η πρόσφυση βελτιώθηκε και η τρέλα του roller-disco εξερράγη τη δεκαετία του 1970.
Τη δεκαετία του 1980 η επιστροφή στο μοντέλο του πατινάζ σε ευθεία γραμμή πυροδότησε μια άλλη τρέλα. Δύο αδέρφια που έπαιζαν χόκεϊ επί πάγου σχεδίασαν ένα πατίνι in-line για να μιμούνται τη δράση των παγοπέδιλων τους στο χόκεϊ επί πάγου. Η εφεύρεσή τους, την οποία ονόμασαν Rollerblade, οδήγησε σε μια αναβίωση του πατινάζ με επίκεντρο τον αθλητισμό. Οι διαγωνισμοί πατινάζ σε ευθεία γραμμή και το χόκεϊ με ρόλερ αυξήθηκαν σε δημοτικότητα.
Καθ' όλη τη διάρκεια των σχεδόν τριών αιώνων της ιστορίας του, το πατινάζ παρέμεινε πηγή άσκησης και ψυχαγωγίας. O σχεδιασμός και τα υλικά είναι βέβαιο ότι θα εξελιχθούν και θα αλλάξουν, αλλά θα παραμείνει τόσο ελκυστικό όπως και πριν από 150 χρόνια.
Mε πληροφορίες από National Geographic
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr