Palais Bulles: Η θρυλική βίλα του Pierre Cardin στη νότια Γαλλία είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το Palais Bulles – ή «Bubble Palace» (Παλάτι από Φούσκες) όπως είναι πιο γνωστό, βρίσκεται στις Κάννες, στη Γαλλία, και είναι ένα από τα ακριβότερα ακίνητα στον κόσμο. Με θέα τον κόλπο των Καννών στο βραχώδες Massif de l'Esterel, αυτό το μοναδικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα που βρίσκεται στα υψώματα του Theoule-sur-Mer, προσφέρει εκπληκτική θέα στην ακτογραμμή της Ριβιέρας και ξεχωρίζει όχι μόνο για την ιδιαίτερη κατασκευή του, αλλά και για το πλούσιο «βιογραφικό» του. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, η εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων βίλα, έχει εντυπωσιακή φουτουριστική αρχιτεκτονική, και είναι σχεδιασμένη για να μοιάζει με σύμπλεγμα από φούσκες.
Η θρυλική βίλα ανήκε στον αείμνηστο σχεδιαστή μόδας, Πιερ Καρντέν (Pierre Cardin) και έχει τη δική της περίοπτη θέση στο αρχιτεκτονικό στερέωμα. Χτίστηκε το 1975 -χρειάστηκε 14 χρόνια για να κατασκευαστεί- από τον ούγγρo αρχιτέκτονα Antti Lovag, προτού αγοραστεί το 1992 από τον Pierre Cardin. Ο γνωστός σχεδιαστής μόδας, σε συνεργασία με τον Antti Lovag, «το μεταμόρφωσε σε μια εκπληκτική "αρχιτεκτονική τρέλα", την οποία ζήλευε όλος ο κόσμος», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Palais Bulles. Ο αρχιτέκτονας Antti Lovag μισούσε τις ευθείες γραμμές τις οποίες χαρακτήριζε «μια επίθεση κατά της φύσης» και σχεδίασε το σπίτι ως μια «μορφή παιχνιδιού - αυθόρμητη, χαρούμενη, γεμάτη εκπλήξεις».
Το σπίτι περιλαμβάνει αίθουσα υποδοχής, πανοραμικό σαλόνι, υπαίθριο αμφιθέατρο 500 θέσεων και διάφορες πισίνες και καταρράκτες σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Το Palais διαθέτει 29 δωμάτια, 11 μπάνια και δέκα υπνοδωμάτια που το καθένα έχει διακοσμηθεί από συγκεκριμένο καλλιτέχνη, όπως οι Patrice Breteau, Jerome Tisserand, Daniel You, Francois Chauvin και Gerard Cloarec. Ο Cardin είχε πει για το Palais Bulles, «Αυτό το παλάτι έχει γίνει ο δικός μου παράδεισος. Οι κυτταρικές του μορφές αντικατοπτρίζουν τις δημιουργίες μου. Είναι ένα μουσείο όπου εκθέτω έργα σύγχρονων σχεδιαστών και καλλιτεχνών». Η αρχιτεκτονική ομορφιά του «Palais Bulles» που τόσο μάγεψε τον Pierre Cardin αποτέλεσε το σκηνικό πολλών φωτογραφήσεων μόδας, ενώ φιλοξένησε και μερικά after party του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.
Το 2016 ολοκληρώθηκε μια πενταετής ανακαίνιση από τη Γαλλίδα αρχιτέκτονα Odile Decq, ενώ τον Μάρτιο του 2017, τέθηκε προς πώληση με ζητούμενη τιμή 350 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν βρήκε αγοραστή. Το κόστος ενοικίασης αγγίζει τα 33.200 δολάρια την ημέρα. Μετά το θάνατο του Πιερ Καρντέν το Δεκέμβριο του 2020, έχει προταθεί να μετατραπεί το κτίριο σε δημόσιο χώρο για εκθέσεις τέχνης.
Εδώ και χρόνια κυκλοφορεί στην αγορά, αλλά ο κ. Michael Zingraf, ο πράκτορας πωλήσεων της Christie's International Real Estate, δεν έχει σχολιάσει εάν η Palais Bulles ήταν ακόμα στην αγορά. Ο Cardin δεν έζησε ποτέ στο αρχοντικό, αντίθετα κοντά σ' αυτό, καθώς ο χώρος χρησιμοποιήθηκε μόνο για διασκέδαση. Το 2017, ο Zingraf είπε στους The New York Times ότι είναι ένα έργο τέχνης που πρέπει να εκτιμάται. «Η κατοχή δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Χρειάζεται κάποιον που θα ερωτευτεί, που μοιράζεται και κατανοεί το όραμα του κ. Cardin», είπε.
Πρόσφατα δημοσιεύματα θέλουν το θρυλικό Palais Bulles του Pierre Cardin να βγαίνει ξανά προς πώληση. Η αξία του παράξενου δημιουργήματος του αρχιτέκτονα Antti Lovag υπολογίζεται στα 385 εκατ. δολάρια, ποσό που το καθιστά το 5ο ακριβότερο σπίτι στον κόσμο.
Η επιστροφή του Pierre Cardin
Ο Pierre Cardin επέστρεψε στο επίσημο πρόγραμμα της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, καθώς το brand αποκάλυψε την ανακαινισμένη ναυαρχίδα του στο Παρίσι μαζί με μια αναμνηστική πλακέτα για τον ιδρυτή της.
Ο Καρντέν σταμάτησε να πραγματοποιεί τακτικές επιδείξεις στις αρχές της δεκαετίας του 1990, επιλέγοντας αντ' αυτού σποραδικές επιδείξεις σε θεαματικά περιβάλλοντα, όπως η έρημος Γκόμπι ή το Palais Bulles - το γνωστό παλάτι από φούσκες- στη Γαλλική Ριβιέρα.
Ο δισέγγονος του Cardin Rodrigo Basilicati-Cardin, ο οποίος ανέλαβε τη διεύθυνση του οίκου μετά το θάνατο του μόδιστρου της Space Age το 2020 σε ηλικία 98 ετών, θέλει να αυξήσει την προβολή της μάρκας καθώς περιοδεύει σε όλο τον κόσμο για να συναντηθεί με τους δεκάδες αδειούχους της και να ανιχνεύσει νέα σχεδιαστικά ταλέντα.
Ο Basilicati-Cardin, πολιτικός μηχανικός, σχεδίασε νέα έπιπλα για το κατάστημα στο γεωμετρικό στυλ για το οποίο φημίζεται ο οίκος. Ομολόγησε ότι ο Καρντέν είχε κάνει μόνο αισθητικές βελτιώσεις στη φημισμένη μπουτίκ από το άνοιγμά της το 1966. Το κατάστημα θα ανοίξει για το κοινό στα τέλη Μαρτίου, αλλά ο ίδιος σκοπεύει να ανακαινίσει ολόκληρο το κτίριο, ενώ σχεδιάζει να ανοίξει ένα μουσείο στον πρώτο όροφο στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024, όπου θα παρουσιάζονται τα σχέδια του Cardin μέσα από επτά δεκαετίες.
#FashionWeek
— Jean-François Guyot (@JFGuyot) March 5, 2023
Défilé @pierrecardin pic.twitter.com/TLUJDmeyOJ
Το comeback του οίκου έγινε στις 5 Μαρτίου και κατάφερε να γεμίσει το Παρίσι με έντονα χρώματα και Space Age αισθητική. Η πασαρέλα του οίκου Pierre Cardin παρουσίασε μια σειρά από διαχρονικά ρούχα που εξυμνούσαν το Space Age, μία τάση της μόδας που γεννήθηκε την δεκαετία του 1960 από τον Cardin και τον Rabanne και ουσιαστικά επηρεάζεται από το διαστημικό λουκ.
Οι δημιουργίες ήταν έργο του Rodrigo Basilicati-Cardin, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του οίκου μόδας το 2020, μετά τον θάνατο του σχεδιαστή θρύλου. Τα ρούχα που παρουσιάστηκαν μάλιστα, όπως αργότερα αποκάλυψε στους δημοσιογράφους, ήταν φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά καθώς και από υφάσματα που είχαν μείνει ανεκμετάλλευτα στις αποθήκες του οίκου για δεκαετίες.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr