ECLEDE: Αυθεντικότητα και πολυτέλεια με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Χτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου ακριβώς πάνω από τον κόλπο και το λιμάνι των Συβότων στη Λευκάδα, η βίλα Pleione αποπνέει στυλ και σαγηνεύει με την πρώτη ματιά. Ο ελκυστικός, έξυπνος σχεδιασμός της αξιοποιεί στο έπακρο την υπέροχη θέα, ενώ η προνομιακή θέση θέτει το τέλειο δίλημμα για τους επισκέπτες: μετά από μια μέρα χαλάρωσης, θα πρέπει κανείς να βγει για ποτό και δείπνο ή να μείνει στο σπίτι και να απολαύσει την μοναδική αίσθηση της ιδιωτικότητας που προσφέρει η συγκεκριμένη βίλα;
Η «δίδυμη» αδελφή της βίλας Pleione, η βίλα Atlas, βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον λόφο. Με κομψούς εσωτερικούς χώρους και μια μεγάλη βεράντα με μαγευτική θέα στο Ιόνιο, η βίλα Atlas είναι η ιδανική επιλογή για όσους αποζητούν τις απολάυσεις της ζωής: μια πρωινή βουτιά στην πισίνα, ατενίζοντας την θέα και λίγο αργότερα κολύμπι στον κόλπο των Συβότων, ενώ όταν ο ήλιος αρχίσει να δύει, οι γεύσεις και τα αρώματα από τις παραθαλάσσιες ταβέρνες σας προσκαλούν για μια γαστρονομική εμπειρία.
Το σκηνικό φαντάζει ονειρικό, όμως δεν πρόκειται απλά για δύο ακόμη πολυτελείς βίλες, σε ένα από τα ομορφότερα νησιά του Ιονίου. Πρόκειται για έναν σημαντικό αριθμό μοναδικών κατοικιών στην πλαγιά ενός λόφου, δημιουργήματα - ή ακόμη καλύτερα έργα τέχνης- μιας ελληνικής εταιρείας που επικεντρώνεται σε μοναδικά, πολυτελή και ενεργειακά αποδοτικά έργα στην Ελλάδα. Το όνομα αυτής: Eclede (Eclectic Developments) και όπως φανερώνει το ίδιο το brand, πρόκειται για μια εταιρεία που αποζητά το εκλεκτό σε όλους τους τομείς - όχι μόνο στην κατασκευή ενός κτιρίου. Η τεχνική κατασκευαστική εταιρία ECLEDE δραστηριοποιείται από το 2013, και έχει ως στόχο την ανάπτυξη οικιστικών και τουριστικών μονάδων υψηλών προδιαγραφών. Ιδιοκτήτες της ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Σιαφαρίκας και ο μηχανολόγος μηχανικός Νικόλας Ζαχαρίου, δύο άνθρωποι που από την πρώτη στιγμή που τους συναντάς καταλαβαίνεις ότι δεν επιδιώκουν απλά την κατασκευή ακινήτων με σκοπό το κέρδος, αλλά στοχεύουν στη δημιουργία και την καλλιέργεια μιας διαφορετικής νοοτροπίας γύρω από το Real Estate, την πολυτέλεια και την αυθεντικότητα. Η ECLEDE υλοποιεί έργα που θέτουν στο επίκεντρο την ποιότητα των εμπειριών πολυτελούς διαβίωσης και διαμονής, ακολουθώντας εκλεπτυσμένα αρχιτεκτονικά, κατασκευαστικά και αισθητικά κριτήρια, συνδυάζοντας ταυτόχρονα το οικολογικό στοιχείο.
O Βασίλης Σιαφαρίκας και ο Νικόλας Ζαχαρίου επέλεξαν προσωπικά το σημείο, τους συνεργάτες, τα υλικά, τον τρόπο κατασκευής και ανέλαβαν οι ίδιοι από την κατασκευή μέχρι και την εσωτερική διακόσμηση και τον σχεδιασμό βασικών κομματιών του ιδιαίτερου έργου των βιλών στη Λευκάδα. Όπως άλλωστε ανέφεραν οι ίδιοι μιλώντας στο ethnos.gr χρησιμοποιούν καινοτόμα, βιώσιμα και ανθεκτικά υλικά, κάτι που τους επιτρέπει να δημιουργούν χώρους έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινότητα, την οικονομία και τον πολιτισμό που τους περιβάλλει. Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα η ανθρώπινη ευημερία και η ανάδειξη ουσιαστικών σχέσεων μέσα στο φυσικό περιβάλλον.
Το πάθος τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι εμφανές σε κάθε κουβέντα: «Έμεις δίναμε πάντα βαρύτητα στα φυσικά υλικα, θέλαμε να χρησιμοποιούμε ξύλο, μάρμαρο, υλικά που δεν έχουν μεγάλο ενεργειακό αποτύπωμα», αναφέρει ο κ. Σιαφαρίκας. «Όταν πήγαμε στη Λευκάδα, εντελώς τυχαία, είδαμε ένα πολύ όμορφο τοπίο και εντυπωσιαστήκαμε, χωρίς να έχουμε καν δει τις παραλίες του νησιού. Είδαμε τη φύση, τους όρμους, τους ελαιώνες. Και έτσι αρχίσαμε να σκεφτόμαστε, μέσα στην κρίση (το 2011) ότι το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει διαφορά, είναι να κάνεις κάτι μεγάλο, αλλά την ίδια στιγμή να είναι και περιβαλλοντολογικά ορθό και ωφέλιμο για το περιβάλλον. Τα τελευταία 12 χρόνια έχει ξεκινήσει αυτή η "στροφή" για εμάς στο κομμάτι αυτό», συμπληρώνει.
Οι ιδιοκτήτες της Eclede όμως δεν μένουν μόνο στο κομμάτι της αξιοποίησης της ελληνικής επαρχίας. Στα άμεσα σχέδιά τους είναι η ενασχόληση με τα αστικά ακίνητα στον χώρο του κέντρου των Αθηνών. «Θέλουμε να γίνουν ενεργειακά και περιβαλλοντολογικά άρτια τα ακίνητα της πόλης μας, της Αθήνας. Είτε εκ του μηδενός είτε τα ήδη υπάρχοντα να ανακαινιστούν κατ' αυτόν τον τρόπο. Μας ενδιαφέρει πολύ και η στατικότητα, όχι μόνο η αλλαγή εξωτερικά», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Πολυτέλεια και αυθεντικότητα
Τι είναι όμως πολυτέλεια για εκείνους; «Έχει να κάνει κάθε φορά με το concept που επικοινωνούμε στον πελάτη, όπως για παράδειγμα στις βίλες στη Λευκάδα η ιδέα είχε άμεση σύνδεση με τη φύση, τα υλικά, την ανακυκλώσιμη ύλη, την αρχαία Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Ζαχαρίου. «Η εμπειρία αρχίζει να δημιουργείται από την ιδέα και το concept που πρέπει να έχεις ακόμη και σε αυτό το οποίο χτίζεις. Αυτό δείχνει ότι είναι δημιούργημά σου και δεν είναι μόνος σκοπός η πώληση. Από εκεί και πέρα, επιλέγεις τον καλύτερο σχεδιασμό, ο οποίος θα είναι ενεργειακά ορθός με σεβασμό στο περιβάλλον και ο μόνος τρόπος για να φτάσεις στον τελικό αποδέκτη είναι να έχεις ένα ιδιαίτερο προϊόν από την αρχή ως το τέλος. Ο άνθρωπος που θα αποκτήσει το προϊόν σου πρέπει να νιώσει ότι είναι "ένα" με αυτό και μπορεί να ζήσει όπως ακριβώς έχει ονειρευτεί μέσα σε αυτό», συμπληρώνει ο κ. Σιαφαρίκας.
«Η διαφορά ανάμεσα στο τουριστικό κομμάτι και σε εκείνο της κατοικίας είναι ότι ο ένοικος στην πρώτη περίπτωση πρέπει να βιώσει μια μοναδική εμπειρία μέσα σε μερικές ημέρες, ενώ στη δεύτερη -πέρα από το στοιχείο της μοναδικότητας- πρέπει εκείνο που έχει ονειρευτεί, να ταυτίζεται με αυτό που εσύ έχεις δημιουργήσει», διευκρινίζει. Και συνεχίζει: «Το μόνο κοινό και στα δύο είναι η πολυτέλεια στην κατασκευή και η περιβαλλοντολογική συνείδηση. Έχει αλλάξει ο κόσμος, δεν εννοούμε πλέον την πολυτέλεια με τον τρόπο που ίσχυε τη δεκαετία του '80 και του '90. Και για αυτό χρειάζονται ακόμη περισσότερα κονδύλια από την Ε.Ε. και το κράτος για να μπορεί αυτό να φτάσει σε όλους, γιατί όλοι έχουν δικαίωμα σε μια τέτοια κατοικία».
Με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο
«Υπάρχει μια τεράστια ανάπτυξη με υπόσκαφες κατοικίες σε Μεξικό, Βραζιλία... Αυτή είναι η τρέχουσα τάση, να γίνεσαι ένα με το περιβάλλον. Μπορεί το κόστος να είναι πολύ υψηλό για την κατασκευή, αλλά όταν αυτό επανέλθει με τη φύτευση, βλέπεις ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα και μπαίνεις σε μια λογική διαφορετική. Θεωρούμε ότι εκείνοι οι οποίοι έχουν να διαθέσουν τα χρήματα για να αγοράσουν μια υπόσκαφη κατοικία, επιλέγουν πλέον ένα ακίνητο με πιο σύγχρονο σχεδιασμό, με σεβασμό στο περιβάλλον», αναφέρουν οι ιδιοκτήτες της Eclede.
Η Αθήνα άραγε μπορεί να αποκτήσει ένα πρόσωπο πιο φιλικό προς το περιβάλλον; Ο κ. Ζαχαρίου αναφέρει τη φύτευση στις ταράτσες ως τον πιο απλό τρόπο να γίνει η Αθήνα και τα κτίριά της πιο "πράσινα". «Η Αθήνα μπορεί να γίνει από τις πιο ωραίες πόλεις, θέλει πιο πολύ πράσινο». «Σαφώς δεν μπορεί να γίνει μόνο ένα κομμάτι, χρειάζονται και συλλογικές προσπάθειες», συμπληρώνει ο κ. Σιαφαρίκας.
Από την κατασκευή στο interior design
H Eclede πέρα από την κατασκευή έργων αναλαμβάνουν και την εσωτερική διακόσμηση των κατοικιών. «Οι πελάτες στους οποίους απευθύνονται τα ακίνητά μας δείχνουν μεγάλη προσοχή και έχουν μεγάλη εμπειρία στο πώς επιλέγουν τι βάζουν στο σπίτι τους. Πρόκειται κυρίως για πελάτες από το εξωτερικό, που θέλουν να αποκτήσουν και ένα σπίτι στην Ελλάδα και θέλουν να έχει κάτι διαφορετικό. Οι κατοικίες που πωλούνται είναι επιπλωμένες και δημιουργείται ένα κλίμα εμπιστοσύνης όσον αφορά στην αισθητική και το κομμάτι του interior design. Έτσι αρχίσαμε να δημιουργούμε για τους πελάτες μας τα δικά μας έπιπλα, κάτι που μας συνέδεσε ακόμη περισσότερο μαζί τους και μας οδήγησε και σε ένα άλλο επίπεδο δημιουργικά. Ξεκινήσαμε λοιπόν να δημιουργούμε δικά μας έπιπλα ή επιλέγουμε χειροποίητα έπιπλα από άλλους. Μας δόθηκε επίσης η ευκαιρία -λόγω επαφών και γνωριμιών- να έχουμε σημαντικούς καλλιτέχνες που μπορούν να δημιουργούν πάνω στα δικά μας έπιπλα. Είτε ένα σταχτοδοχείο είτε μια τραπεζαρία είτε ένας ακριβός πίνακας, τα θεωρούμε όλα έργα τέχνης και πλέον ότι handmade σχεδιάζουμε και δημιουργούμε ή επιλέγουμε, θα τα εκθέτουμε απο το φθινόπωρο σε έναν χώρο στο Κολωνάκι με το όνομα 47circles», υπογραμμίζει ο κ. Σιαφαρίκας.
«Η Eclede είναι μια εταιρεία που πρωτίστως ξεκινάει με το να σέβεται το περιβάλλον και να σέβεται τον άνθρωπο. Δημιουργήθηκε μια αναγκαιότητα η οποία ενισχύθηκε μέσα από την κρίση. Πρέπει να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε ποιοτικά πράγματα και αυτό το οποίο φτιάχνουμε και παραδίδουμε στους ανθρώπους να είναι όντως ένα κομμάτι της ψυχής σου, αλλά και ένα δημιούργημα, το οποίο ο άλλος θα αποκτήσει και θα διαβιώσει μέσα σε αυτό. Είναι μία πολυτέλεια τα ενεργειακά σπίτια, γιατί είναι ακριβά, αλλά ο κόσμος θα έπρεπε να μπορεί να τα αποκτήσει. Σκοπός θα έπρεπε να είναι να δημιουργηθούν οι υποδομές με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκτήσουν όλοι οι κατασκευαστές από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο τη δυνατότητα να μπορούν να παρέχουν στον κόσμο τέτοια σπίτια, οπότε να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο και να είναι ο κόσμος μας πιο ανθρώπινος και καλύτερος. Αυτό είναι το όραμά μας», καταλήγει.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr