Salonica: Το καλοκαιρινό μενού έχει τη γεύση των Κυκλάδων
Στο εστιατόριο του Makedonia Palace o Σωτήρης Ευαγγέλου αναδεικνύει την τοπική γαστρονομία των νησιών με φόντο το γαλάζιο του Θερμαϊκού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ο πολυβραβευμένος Σωτήρης Ευαγγέλου δένει στην κουζίνα του γεύσεις κι αρώματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Τα εξελίσσει, τα εκσυγχρονίζει, αλλά κρατά την ουσία τους ατόφια. Aυτή ακριβώς την οδό ακολουθεί το μενού με την υπογραφή του, το οποίο ξεκίνησε να σερβίρεται πριν από λίγες ημέρες στον κομψό εξωτερικό χώρο του Salonica. Ο executive chef του Makedonia Palace αυτό το καλοκαίρι εμπνέεται από τις μαγειρικές των Κυκλάδων. Πρώτες ύλες, συνταγές, τοπικές συνήθειες ‒όλα αυτά που συνιστούν τις γευστικές τους ντοπιολαλιές, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς‒ σμίγουν στην καλοκαιρινή, θεματική πρόταση του εστιατορίου και ταξιδεύουν όσους καθίσουν στα τραπέζια του στους ηλιότοπους του Αιγαίου.
Η κακαβιά με φρυγανισμένο ψωμί και αγιολί, που σε διακτινίζει καταμεσής της θάλασσας, το σαλατούρι, μαδημένο αχνιστό σαλάχι δηλαδή, που με λίγο λαδολέμονο και μαϊντανό, στην Πάρο κι όχι μόνο, γίνεται έδεσμα περιωπής, τα λιόκαφτα χταπόδια που συνδυάζονται με την ιδιαίτερη, πυκνή σε γεύση φάβα της Σχοινούσας, οι θαλασσινές μακαρονάδες με γαρίδες ή με χταπόδι και το λαβράκι γιαχνί με ντομάτα, κρεμμυδάκια και κάππαρη είναι λίγα μόνο από τα θαλασσινά στιγμιότυπα της καλοκαιρινής κουζίνας του εστιατορίου του εμβληματικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης. Τα ψάρια ημέρας που ετοιμάζονται με τον τρόπο που προτιμάτε (αχνίζονται και ψήνονται είτε στην σχάρα είτε στο αλάτι) έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα.
Το μενού όμως κερδίζει το ενδιαφέρον και με τη στεριανή του πλευρά. O Σωτήρης Ευαγγέλου πλουτίζει την εμπειρία με μια κυκλαδίτικη σαλάτα με γλιστρίδα, άνυδρες ντομάτες, κρίθινα παξιμάδια, νιώτικο ξινοτύρι και αυγά τουρσί, με ριζότο με κατσικίσια γραβιέρα και αχνιστή μελιτζάνα, πετεινό πατίδο (γεμιστό δηλαδή) με μακαρόνια ταραχτά, με ψητό χοιρινό με χόνδρο, γλυκό σκόρδο και μυρωδάτο θρούμπι, καθώς επίσης και με ζυγούρι που ψήνεται με ρεβίθια στη γάστρα. Ωδή κι αυτά στα κυκλαδονήσια, που με όσα παράγει η λιγοστή γη τους στις κουζίνες τους φτιάχνουν πολλά και ξεχωριστά.
Salonica Ξενοδοχείο Makedonia Palace, Λεωφόρος Μεγ. Αλεξάνδρου 2, τηλ. 2310897197.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr