Πέστο κι έγινε! 4 γρήγορες σάλτσες με βασιλικό, ρόκα, παντζάρι ή πιπεριά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Μεταμορφώστε γευστικά και οπτικά τα ζυμαρικά και το ρύζι του καθημερινού τραπεζιού ή τα σάντουιτς και τις σαλάτες με τα αλείμματα που εμπνέονται από τη βασική συνταγή της δημοφιλούς γενοβέζικης σάλτσας πέστο.
Τι είναι το πέστο
Πέστο (ιταλικά pesto) ονομάζονται μια σειρά από ωμές σάλτσες με παρεμφερή τρόπο παρασκευής ο οποίος παλαιότερα συνδεόταν με το χτύπημα των εκάστοτε υλικών σε μαρμάρινο γουδί συνήθως με ξύλινο γουδοχέρι, μέχρι να σχηματιστεί μία κρεμώδης σάλτσα. Το πέστο με βασιλικό από τη Γένοβα είναι αναμφίβολα η πιο δημοφιλής σάλτσα παγκοσμίως αυτής της ομάδας. Σάλτσες όμως που να εμπνέονται από την ίδεα του γενοβέζικου πέστο, μπορείτε να κάνετε και με ρόκα, αλλά και με ωμές πιπεριές ή βρασμένα παντζάρια.
Συνταγή για κλασική σάλτσα πέστο βασιλικού
Για κλασικό πέστο βασιλικού εκτός από τα φρέσκα φυλλαράκια του καλοκαιρινού μυρωδικού θα χρειαστείτε ελαιόλαδο, παρμεζάνα, σκόρδο και κουκουνάρι. Δείτε πώς θα το φτιάξετε πατώντας εδώ.
Συνταγή για πέστο κόκκινης πιπεριάς
Για το αλλιώτικο πέστο με το όμορφο κόκκινο χρώμα και την πικάντικη αλλά γλυκιά γεύση θα χρειαστείτε 5 πιπεριές Φλωρίνης, 50 γρ. αμύγδαλο ψίχα (ή κάποιον άλλο ξηρό καρπό της επιλογής σας), 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, ½ σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά), 5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Το ετοιμάζετε χτυπώντας απλά όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Ο Κυριάκος Μελάς φτιάχνει τη γρήγορη ωμή σάλτσα λαχανικών πιπεριάς, που στηρίζεται στην ιδέα του πέστο και περιχύνει με αυτή ζυμαρικά, όπως το κριθαρώτο με κοτόπουλο που ετοιμάζει σύμφωνα με συνταγή που θα βρείτε πατώντας εδώ.
Συνταγή για πέστο ρόκας
Το πέστο ρόκα είναι μια εξαίρετη εναλλακτική του πέστο βασιλικού που ταιριάζει σε όλα τα πιάτα με φρέσκες ωμές ντομάτες, τις μεσογειακά vegetarian πίτσες και τα ζυμαρικά. Δείτε πώς θα το φτιάξετε πατώντας εδώ.
Συνταγή για πέστο παντζαριού
Για να φτιάξετε σάλτσα από παντζάρι και να δώσετε νέο χρώμα και γεύση στα καθημερινά ζυμαρικά θα χτυπήσετε στο μπλέντερ 500 γρ. παντζάρια, βρασμένα ή ψημένα, καθαρισμένα, 60 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα, καβουρδισμένα, ½ - 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κουταλιά της σούπας ξίδι, 30 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το ξύσμα από 1 λεμόνι
Η ατζέντα και το παρασκήνιο στο τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν: Τα σημεία σύγκλισης και οι εστίες διαφωνίας
«Παγώνει» τις συναλλαγές ακινήτων η υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων; Σοβαροί κίνδυνοι
«Βροχή» τα παράπονα για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες: Τι αλλάζει στη διαχείρισή τους ο νέος Κανονισμός της ΕΕΤΤ
Ένα ασθενοφόρο για την Παλαιστίνη: Στον πιο θανατηφόρο πόλεμο του 21ου αιώνα ο αποκλεισμός στραγγαλίζει τον πληθυσμό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr