Οινοποιείο Χατζάκη - Η Σύρος στο ποτήρι σου με σπάνιο σεριφιώτικο και 6 ακόμη καλόπιοτα, κυκλαδίτικα κρασιά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Γύρω στα 25’ χωρίζουν το μοναχικό και βαθιά γοητευτικό οινοποιείο του Νίκου Χατζάκη από την πολύβουη Ερμούπολη και άλλα τόσο τα δυο διαφορετικά -εξίσου μαγευτικά πάντως- πρόσωπα της Σύρου: το νεοκλασικό (με το πολυθρύλητο λιμάνι, τις ιστορικές λουκουμοποιίες, τα καθηλωτικά διατηρητέα) και το κυκλαδίτικο (με την άγρια, ξερική ομορφιά του, τα θαλασσοδαρμένα βράχια του, τις θαυμαστές, αιγαιοπελαγίτικες ξερολιθιές). Εδώ, λοιπόν, στα βόρεια του νησιού, ο καλός οινοποιός, αξιοποιώντας το χώρο ενός παλιού εστιατορίου με συναρπαστική θέα στο Αιγαίο, έστησε την άνοιξη του 2022 το μικρό του οινοποιείο. Για την ακρίβεια, το μετεγκατέστησε.
Αφού ο Νίκος, ήδη από το 2011είχε αρχίσει να φτιάχνει στη Σύρο το κρασί του, δίνοντας τότε δεύτερη ζωή σε έναν εγκαταλειμμένο χώρο με στοιχειώδεις οινοπαραγωγικές υποδομές και ξαναπιάνοντας το νήμα της οινοποιητικής παράδοσης εμφιαλωμένου κρασιού στο νησί, νήμα που είχε διακοπεί ολοκληρωτικά αρκετά χρόνια πριν. «Γνώρισα τον Πρέκα» λέει ο ίδιος, αναφερόμενος στον Κώστα Πρέκα, που μετέτρεψε το παλιό μπακάλικο της οδού Χίου στην Ερμούπολη σε ένα έξοχο παραδοσιακό παντοπωλείο με όλα τα συριανά και κυκλαδίτικα καλούδια. «Ο Κώστας ήταν που μου είπε σε μια κουβέντα μας ότι δεν έχουν κρασί στο νησί». Κάπως έτσι ξεκίνησε το 2011 η μεγάλη οινική περιπέτεια, που έμελλε να πυροδοτήσει σημαντικές εξελίξεις για το συριανό κρασί σε μπουκάλι. «Να σκεφτείς ότι σήμερα υπάρχουν τέσσερα οινοποιεία και γίνονται άλλα δύο στο νησί», σχολιάζει.
Επιτόπιες «οινογνωριμίες» στη σκιά της συκιάς με πιάτο τις Δυτικές Κυκλάδες
«Αυτή η συκιά δεν σταματά να βγάζει σύκα», λέει ο Νίκος Χατζάκης, που έχει καταγωγή από τη Λέσβο -άλλο που τον έκλεψε η Σύρος, πατρίδα των παππούδων και γιαγιάδων της αγαπημένης του, Νικολέτας Μακρυωνίτου. Στην πλούσια σκιά της απότιστης αυτής συκιάς, με το αιγαιοπελαγίτικο αεράκι να ταξιδεύει μεσοπέλαγα τους αναστεναγμούς της βαθιάς ευχαρίστησης που γεννά κάθε γουλιά τους, μπορείς να δοκιμάσεις τα κρασιά του οινοποιείου σαν βρεθείς στην Απάνω Μεριά στα βόρεια του νησιού. Αγναντεύοντας Κύθνο, Τζια και Γυάρο και ακούγοντας τους δύο τους να μιλούν για όλο αυτό το οινικό μικροσύμπαν που σε περιβάλλει, χτισμένο εμφανώς με τόνους μόχθου, υπομονής, επινοητικότητας και με πολύ μεράκι, σε κυριεύει μια ιδιαίτερη χαρά: η χαρά του να συναντάς νέους ανθρώπους που μοχθούν να κρατήσουν ζωντανή την κυκλαδίτικη γη και την ουσία της, που αντί να «φυτέψουν» ένα ακόμη Airbnb, επιλέγουν να φυτέψουν ένα αμπελάκι.
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι τύχη καλή να σου μιλά για τα κρασιά του οινοποιείου και τα ταιριάσματά τους με μεζέδες και φαγάκια, με χορτόπιτες και μαραθολουκάνικα, με ντοματοκεφτέδες και κοπανιστές, η Νικολέτα, μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες και αξιόπιστες πένες των οινογαστρονομικών μέσων, με πηγαίο σεβασμό και αγάπη για το «μεγαλείο των ταπεινών» της αιγαιπελαγίτικης κουλτούρας και κουζίνας.
Εδώ, όπου κάνουν τον τρύγο τους. Εδώ, όπου γεννιέται το απανωμερίτικο Σεριφιώτικο, ποικιλία σχεδόν ξεχασμένη. Εδώ, όπου λύνεται σε ετήσια βάση ο γρίφος της μεταφοράς των σταφυλιών, της Μονεμβασιάς, της Μανδηλαριάς, του Ασύρτικου (το 80% με 85% έρχεται από τη Σύρο, το υπόλοιπο από την Πάρο, ΠΓΕ Κυκλάδες δηλαδή), που θα δώσουν τους λιγοστούς μα αξιόλογους οίνους. Εδώ, όπου μεγαλώνει το αμπέλι με Μαυροτράγανο, Κουντούρα, Ασύρτικο, Αηδάνι και Μαύρο Αηδάνι για να κάνουν κάποια στιγμή και ένα κρασί «όπως το έκαναν παλιά, τότε που δεν ξεχώριζαν ποικιλίες». Εδώ, σε τούτο το μικρούτσικο οινοποιείο με τις 7 ετικέτες («το πολύ πολύ να κάνω και μια όγδοη» λέει ο Νίκος) και τις 2 φίνες μαύρες γάτες για λογότυπο, που είναι αδύνατον να μην το αγαπήσεις, θα γευτείς στο πιο φυσικό τους σκηνικό τα καλόπιοτα δώρα του.
Τα κρασιά του Χατζάκη στην Αθήνα
Το 40% των κρασιών του Οινοποιείου Χατζάκη φεύγει κυρίως στη Σύρο και το υπόλοιπο διατίθεται εκτός. «Θα μπορούσα να το διοχετεύω όλο έξω, αλλά προτιμώ να το προωθώ στη Σύρο. Αφού το νησί με βοήθησε, θέλω κι εγώ να του γυρίζω κάτι πίσω», σημειώνει ο αριστοτέχνης οινοποιός. Δεν χρειάζεται πάντως να βρεθεί κανείς στην πρωτεύουσα του νομού των Κυκλάδων για να ανακαλύψει τα κρασιά του. Μια επίσκεψη στο botilia.gr ή στην κάβα του Χάλαρη είναι αρκετή για να προμηθευθεί τις φιάλες που επιθυμεί, ενώ δεν αποκλείεται να τις ανακαλύψει και σε λίστες κρασιών μετρημένων αθηναϊκών εστιατορίων, όπως οι «Σεϋχέλλες» και τα «Άκρα» -δυο από τα λίγα σημεία της πόλης που προμηθεύονται απευθείας το κρασί από το οινοποιείο.
Οι ετικέτες του Οινοποιείου
Από τα πλέον ευπώλητα, όπως η Φάμπρικα (σε τρεις βρσιόν λευκή, ερυθρή και ροζέ) και το Σαν τα Μάραθα, μέχρι τα ποικιλιακά Sheriff Fatman, Libero και Δρεζίνα, το Οινοποιείο Χατζάκη δημιουργεί επτά κομψά κρασιά με χαρακτήρα και προσωπικότητα, που αφηγούνται την ιστορία των τόπων τους, αναδεικνύοντας όλο τον πλούτο, τα χαρίσματα και τις ιδιαιτερότητες των ποικιλιών απ’ τις οποίες προέρχονται. Περισσότερες πληροφορίες για κάθε μία από τις ετικέτες του οινοποιείου, αλλά και για την οργάνωση μιας επίσκεψης σε αυτό στην ιστοσελίδα του οινοποιείου, στο chatzakiswinery.gr
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr