Ο Πάμπλο Πικάσο «συνομιλεί» με την αρχαία ελληνική τέχνη και εμπνέεται από το φαγητό
Προλαβαίνετε ακόμη να δείτε από κοντά τον εντυπωσιακό «Βασιλιά» και το «Ψάρι, πιρούνι και φέτα λεμονιού» του μεγάλου καλλιτέχνη, φτιαγμένα από λευκό πηλό, στην έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Επ' ευκαιρία, ξεφυλλίστε και το Picasso’s Kitchen, που φωτίζει τη σχέση του με το φαγητό.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Μια έκθεση
Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου προλαβαίνετε να επισκεφθείτε τη μεγάλη έκθεση με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που επιμελήθηκαν ο καθηγητής Ν. Χρ. Σταμπολίδης και ο Olivier Berggruen. Για πρώτη φορά 68 σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο με πτηνά, τετράποδα και θαλάσσια όντα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικά και άλλα έργα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες «συνομιλούν» θεματικά με 67 αρχαιότητες, δημιουργώντας ένα ακόμα «θεϊκό διάλογο» μεταξύ της αρχαίας ελληνικής και της μοντέρνας τέχνης. Ο Πικάσο είχε δηλώσει πριν από το 1923: «Για μένα δεν υπάρχει παρελθόν ή μέλλον στην τέχνη. Αν ένα έργο τέχνης δεν μπορεί να ζει πάντα στο παρόν, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρείται τέτοιο. Η τέχνη των Ελλήνων, των Αιγυπτίων καθώς και των μεγάλων ζωγράφων που έζησαν σε παλιότερες εποχές δεν είναι τέχνη του παρελθόντος. Ίσως είναι περισσότερο ζωντανή σήμερα παρά ποτέ».
Κι ένα βιβλίο
Στο πωλητήριο του μουσείου ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο Picasso’s Kitchen μας ανοίγει την πόρτα στο γαστρονομικό σύμπαν του Πικάσο. Για πρώτη φορά βλέπουμε συγκεντρωμένα σχέδια, κείμενα και φωτογραφίες από τα έργα του, που μαρτυρούν την αγάπη του για το φαγητό και τη μαγειρική και κατείχαν ξεχωριστή θέση στη ζωή και στην τέχνη του. Από τα σχέδια της οικογενειακής κουζίνας στη Μάλαγα μέχρι το μνημειώδη πίνακά του «Κουζίνα» του 1948 ή τον «Άνθρωπο με το μπολ με τα φρούτα» του 1917 και το «Καλάθι με τους αχινούς» του 1946 ανακαλύπτουμε ό,τι είχε σχέση με το φαγητό και ήταν πηγή έμπνευσης για τον Πικάσο. Στη διάρκεια του πολέμου ζωγράφιζε όλα αυτά που ήθελε να δοκιμάσει και μετά τον πόλεμο το φαγητό συνέχισε να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τα κεραμικά του. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ταξιδεύουμε και στα αγαπημένα του εστιατόρια στο Παρίσι και στη Βαρκελώνη, όπως το Le Catalan και το Quatre Gats, ή το καμπαρέ Lapin Agile, εκεί όπου συναντιόνταν οι αβανγκάρντ καλλιτέχνες της εποχής.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Βασιλίσσης Σοφίας & Ηροδότου 1, www.cycladic.gr Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-20:00, Tετάρτη, Σάββατο 10:00-17:00, Κυριακή 11:00-17:00, Τρίτη κλειστά. Είσοδος: 7€, μειωμένο εισιτήριο 3.5€.
Από τον Ανδρέα Ευσταθίου
Πηγή: eatme Οκτωβρίου. Το eatme κυκλοφορεί κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα με το Έθνος της Κυριακής
ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήσεις ισορροπίας από Φάμελλο – Τα ονόματα που ακούγονται για τις αλλαγές και σε ΚΟ, κόμμα και ο ρόλος Πολάκη
Τα τρία σήματα που εξέπεμψε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο - Σε ποια θέματα ρίχνει το βάρος
ΟΣΕ τέλος, έρχονται οι «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας» - Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο
Πρωτότυπο «αντίο» σε ένα παλιό αυτοκίνητο: Οικογένεια... έθαψε και έκανε πανάκριβη τελετή σε ένα παλιό Suzuki γιατί ήθελε να το «τιμήσει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr