Σταφίδα, το φημισμένο ελληνικό superfood
Η υψηλή διατροφική αξία της ελληνικής σταφίδας έχει αναγνωριστεί διεθνώς, με αποτέλεσμα να θεωρείται σήμερα μία από τις πιο σημαντικές υπερτροφές που δεν πρέπει να λείπει από μια ισορροπημένη διατροφή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε φυσικά σάκχαρα και χαρίζουν ενέργεια, ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Έχουν αντιοξειδωτική και αποτοξινωτική δράση, ενώ επίσης περιέχουν σίδηρο, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με την καλή υγεία του δέρματος και των ματιών, καθώς και με την πιθανότητα πρόληψης του καρκίνου, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι σταφίδες είναι ιδανικές για αθλητές, για μια vegan ή vegetarian διατροφή.
Γραπτές αναφορές για τη σταφίδα, τον αφυδατωμένο καρπό του αμπελιού, συναντάμε από την αρχαιότητα, καθώς αποτελούσε βασικό στοιχείο της διατροφής των αρχαίων. Στην Ελλάδα παράγονται δύο είδη σταφίδας:
Κορινθιακή σταφίδα (μαύρη)
Έχει μαύρο χρώμα και προέρχεται από την αποξήρανση των σκούρων κόκκινων σταφυλιών της ποικιλίας Κορινθιακή, που είναι μια αμιγώς ελληνική ποικιλία αμπέλου. Δεν περιέχει κουκούτσια και διακρίνεται για το μικρό μέγεθος, τη ζαρωμένη όψη και την πλούσια γλυκιά γεύση της.
Καλλιεργείται κυρίως στη βόρεια και στη δυτική Πελοπόννησο, στη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά. Η Κορινθιακή Σταφίδα Βοστίτσα που παράγεται στην περιοχή της Αιγιαλείας του νομού Αχαΐας και η Σταφίδα Ζακύνθου έχουν αναγνωριστεί ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Επίσης, η Σταφίδα Ηλείας έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Σταφίδα σουλτανίνα (ξανθιά)
Προέρχεται από αποξήρανση λευκών σταφυλιών της ποικιλίας Σουλτανίνα, που καλλιεργείται κυρίως σε Κρήτη και Πελοπόννησο. Δεν περιέχει κουκούτσια και χαρακτηρίζεται από το ξανθό χρώμα, την ισορροπημένη γλυκιά γεύση, τη μαλακή και συμπαγή σάρκα της.
Η Σταφίδα Σουλτανίνα Κρήτης έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Με πόσους τρόπους μπορούμε να απολαύσουμε τις σταφίδες;
- Ως υγιεινό σνακ σκέτες ή μαζί με καρύδια.
- Σε ένα μπολ με δημητριακά για το πρωινό.
- Μαζί με μια ποικιλία τυριών.
- Πάνω στο γιαούρτι ή το παγωτό.
- Ως συστατικό σε chutneys.
- Σε κέικ, μπισκότα και μπάρες.
- Σε πράσινες σαλάτες.
- Σε σταφιδόψωμο.
- Σε πιλάφι.
- Σε γέμιση για γαλοπούλα.
- Σε σάλτσα σαβόρο για ψάρια.
- Σε φρουτοσαλάτες.
Τελικά, οι ελληνικές σταφίδες είναι ίσως το πιο απλό, γρήγορο, θρεπτικό και οικονομικό σνακ που μπορούμε να έχουμε πάντα και παντού μαζί μας: στο γραφείο, στο σχολείο, στο γυμναστήριο, στην εκδρομή. Εύκολες στη μεταφορά, χωρίς να λερώνουν, και τόσο νόστιμες. Ένα τέλειο snack on-the-go!
Διαβάστε εδώ πώς να φτιάξετε 4 ξεχωριστά γλυκά με σταφίδες
Πηγή: eatme Φεβρουαρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτην Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr