Πρόσφυγες γιατροί και νοσηλευτές στη μάχη κατά του κορονοϊού
Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ύπατη Αρμοστεία καλούν τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τους πρόσφυγες επαγγελματίες υγείας, Πάνω από 400 γιατροί και υγειονομικοί αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Περισσότεροι από 400 επαγγελματίες υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, μαίες, ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές κ.ά.) βρίσκονται μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται σήμερα στα ΚΥΤ, στις δομές φιλοξενίας και σε διαμερίσματα στα νησιά και στην ενδοχώρα. Ένα επιστημονικό δυναμικό που αν αξιοποιηθεί μπορεί να συνεισφέρει στη μάχη κατά του κορονοϊού.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενθαρρύνει τα ευρωπαϊκά κράτη να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Τους καλεί να εντάξουν τους πρόσφυγες επαγγελματίες στην κοινή προσπάθεια κατά του COVID-19, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο για τα Προσόντα των Προσφύγων.
«Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετά κράτη στην Ευρώπη έχουν απευθύνει δημόσια έκκληση προς τους πρόσφυγες επαγγελματίες υγείας να συμμετάσχουν στην εθνική ανταπόκριση στον κορονοϊό. Στηρίζουμε πλήρως τέτοιες πρωτοβουλίες και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να επεκταθούν περαιτέρω σε ολόκληρη την ήπειρο και πέρα απ΄ αυτήν», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι και πρόσθεσε: «Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε ολόκληρη την ήπειρο έχουν ανταποκριθεί στην πανδημία με ανιδιοτελή αφοσίωση. Κάθε διαθέσιμη βοήθεια είναι απαραίτητη στην κρίση αυτή που διανύουμε. Οι πρόσφυγες με αποδεδειγμένες επαγγελματικές δεξιότητες είναι έτοιμοι να βγουν μπροστά και να συμβάλουν, εάν τους δοθεί η ευκαιρία, υπό την επίβλεψη πιστοποιημένων επαγγελματιών υγείας. Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να προσφέρουν πίσω στις κοινότητες που τους έχουν υποδεχτεί».
Όπως είπε στο ethnos.gr στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει η ανθρωπιστική οργάνωση για την εκπαίδευση, τις δεξιότητες και τα επαγγέλματα των αιτούντων άσυλο, εκτιμάται πως βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα τουλάχιστον 36 γιατροί, 30 βοηθοί γιατρών, 280 νοσοκόμοι/ες, μαιευτές ή μαίες, 15 ψυχολόγοι, 19 φυσικοθεραπευτές και 23 άλλοι επαγγελματίες υγείας.
Καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην πρωτόγνωρη κρίση του COVID=19, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλούν τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν την υποστήριξη που μπορούν να προσφέρουν οι πρόσφυγες επαγγελματίες υγείας στα εθνικά συστήματα υγείας σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.
Υπάρχουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη, οι οποίοι διαθέτουν τις απαραίτητες ικανότητες και την σχετική εμπειρία και είναι πρόθυμοι να εμπλακούν και να βοηθήσουν. Αλλά, τα περισσότερα επαγγέλματα που σχετίζονται με την υγεία διέπονται από αυστηρούς κανονισμούς και οι αρμόδιες κρατικές υγειονομικές αρχές πρέπει να δώσουν την απαραίτητη έγκριση.
«Οι πρόσφυγες, οι κοινότητες υποδοχής τους και οι χώρες προέλευσής τους μπορούν να επωφεληθούν από το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο για τα Προσόντα των Προσφύγων. Τα προσόντα που έχουν ήδη οι πρόσφυγες, αλλά δεν μπορούν να τεκμηριώσουν με τα απαραίτητα έγγραφα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν », δήλωσε η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μαρίγια Πειτσίνοβιτς Μπούριτς.
Όπως διευκρινίζεται, το Ευρωπαϊκό αυτό Διαβατήριο δεν υποκαθιστά τα απαραίτητα επαγγελματικά πιστοποιητικά και τις άδειες, αλλά βοηθάει τις αρχές να επιταχύνουν τις διαδικασίες παρέχοντας τις πληροφορίες που χρειάζονται.
Το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί μια δεξαμενή πιστοποιημένων επαγγελματιών υγείας που θα έχουν ήδη αξιολογηθεί, προκειμένου οι κρατικές υγειονομικές αρχές να καθορίσουν τον καλύτερο τρόπο για την αξιοποίηση του δυναμικού των προσφύγων, εάν και όταν χρειαστεί. Η Υ.Α. συνεργάζεται με εταίρους της προκειμένου να βρουν καινοτόμους τρόπους για να προσεγγίσουν τις προσφυγικές κοινότητες, να εντοπίσουν τους πρόθυμους επαγγελματίες υγείας και να διευκολύνουν την πρόσβασή τους σε διαδικτυακά τεστ. Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Υ.Α. εργάζονται ήδη μαζί με εταίρους από τα Εθνικά Κέντρα για την Αναγνώριση Προσόντων με σκοπό να εντοπίσουν πρόσφυγες επαγγελματίες υγείας και να βοηθήσουν στην αξιολόγηση των δεξιοτήτων και των πιστοποιητικών τους μέσω του προγράμματος αυτού.
Το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο για τα Προσόντα των Προσφύγων εγκαινιάστηκε το 2017 από το Συμβούλιο της Ευρώπης με σκοπό να βοηθήσει τα κράτη να αξιολογήσουν τα προσόντα των προσφύγων και να διευκολύνουν την ένταξή τους. Συμμετέχουν κέντρα αναγνώρισης δέκα χωρών (Αρμενία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και δημόσιες αρχές και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η οικονομική στήριξη προέρχεται από το Βέλγιο (τη φλαμανδική κυβέρνηση), τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Μονακό και τη Νορβηγία. Ο πρώτος κάτοχος του Ευρωπαϊκού αυτού Διαβατηρίου βρήκε μόνιμη εργασία σε τομέα σχετικό με την υγεία στη Νορβηγία το 2019. Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες έχουν επωφεληθεί μέχρι στιγμής από το πρόγραμμα αυτό σε όλη την Ευρώπη.
Μητσοτάκης: Αναγκαία η προσήλωση στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου - Ρούτε: Ισχυρός σύμμαχος η Ελλάδα
Η Μέρκελ φωτίζει κρίσιμες στιγμές της ελληνικής κρίσης – Ο εκνευρισμός για Παπανδρέου, η αίσθηση αποτυχίας του Σαμαρά και ο αιφνιδιασμός του Τσίπρα
Η Νικόλ Κίντμαν σκέφτεται να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ μαζί με τον Κιθ Έρμπαν - Προβληματισμός για την ψυχική της υγεία
Η Κέιτ Μίντλετον ετοιμάζεται για νέα δημόσια εμφάνιση - Η ανακοίνωση του παλατιού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr