Πέθανε ο Βαγγέλης Σπανός, δημιουργός της Βιοϊατρικής, από κορονοϊό
Έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Σωτηρία»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στο πένθος βυθίστηκε ο ιατρικός κόσμος της χώρας στην είδηση του θανάτου του Ευάγγελου Σπανού. Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας και διακεκριμένος επιστήμονας «έφυγε» τα ξημερώματα σε ηλικία 76 ετών ύστερα από πολυήμερη μάχη με τον κορονοϊό στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία». Ο δημιουργός του ομίλου «Βιοϊατρική» με τα 52 διαγνωστικά κέντρα και τις 3 κλινικές είναι το 109ο θύμα από την πανδημία στη χώρα μας.
Ο 76χρονος γιατρός από τη Σίνδο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» από τα μέσα Μαρτίου. Τις τελευταίες ημέρες παρουσίασε πολυοργανική ανεπάρκεια και τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου «κατέληξε» βυθίζοντας στο πένθος τον ιατρικό κόσμο και όχι μόνο.
Ο Βαγγέλης Σπανός γεννήθηκε το 1943 στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και μεγάλωσε με φτώχεια και στερήσεις αλλά κατάφερε να δημιουργήσει μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες της Ελλάδας. Παράλληλα το επιστημονικό συγγραφικό του έργο απέσπασε κορυφαίες διακρίσεις. Ήταν παντρεμένος με την Ανδρομάχη Σπανού και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Δήμητρα (Ντίμη). Από κορονοϊό νοσεί και η σύζυγος του Ανδρομάχη που όμως έχει πιο ήπια συμπτώματα αλλά και ο επιστήθιος φίλος του δόκτορ Δημήτρης Κρεμαστινός ο οποίος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».
Το 1969 πήρε πτυχίο ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1979 το PhD στην Εργαστηριακή Ενδοκρινολογία, Πανεπιστήμιο Λονδίνου. Το 1981 όταν επέστρεψε από το Λονδίνο με PhD, ο Ευάγγελος Σπανός ονειρευόταν ακαδημαϊκή καριέρα αλλά το επιχειρηματικό του δαιμόνιο ήταν έμφυτο. «Ο Βρετανός καθηγητής μου με παρότρυνε τότε να ανοίξω δικό μου εργαστήριο. “Πώς, αφού δεν έχω χρήματα;”, του είπα. “Θα σε βοηθήσω εγώ”, μου απάντησε. Με μετοχικό κεφάλαιο 200.000 δραχμές το 1981 ανοίξαμε ένα μικρό ενδοκρινολογικό εργαστήριο, στην οδό Μιχαλακοπούλου. Η σύζυγός μου ήταν τηλεφωνήτρια και αιμολήπτρια, εγώ, μαζί με μια βοηθό, έκανα τις εξετάσεις.
Με πλεονεκτήματα την εισαγωγή ραδιοϊσοτόπων στον προσδιορισμό των ορμονών, για πρώτη φορά στον ιδιωτικό τομέα, και την εφαρμογή τεχνικών ποιοτικού ελέγχου, γίναμε γνωστοί και δεν σταματήσαμε να αναπτυσσόμαστε». Ποια είναι η μεγαλύτερη χαρά που έχει πάρει από τη Βιοϊατρική; «Το πρωί της πρώτης μέρας κανείς δεν πέρασε το κατώφλι μας. Το απόγευμα ήρθαν δύο ασθενείς. Η χαρά μου δεν περιγράφεται...», είχε δηλώσει σε συνέντευξη του πριν από ένα χρόνο στην «Καθημερινή».
Το 1981 ίδρυσε την Βιοϊατρική και το 1986 δημιούργησε το πρώτο πολυδύναμο διαγνωστικό κέντρο στην Ελλάδα. Το 2001 προχώρησε στην εξαγορά της πρώτης κλινικής ενώ το ίδιο έτος κυκλοφόρησε το βιβλίο του στην «Εργαστηριακή ενδοκρινολογία». Το 2006 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Κλινική χημεία». Το 2013 βραβεύτηκε από την Ernst & Young με το βραβείο του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία. Το 2019 κυκλοφόρησε το βιβλίο του για την «Εργαστηριακή διαγνωστική».
ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήσεις ισορροπίας από Φάμελλο – Τα ονόματα που ακούγονται για τις αλλαγές και σε ΚΟ, κόμμα και ο ρόλος Πολάκη
Τα τρία σήματα που εξέπεμψε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο - Σε ποια θέματα ρίχνει το βάρος
ΟΣΕ τέλος, έρχονται οι «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας» - Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο
Πρωτότυπο «αντίο» σε ένα παλιό αυτοκίνητο: Οικογένεια... έθαψε και έκανε πανάκριβη τελετή σε ένα παλιό Suzuki γιατί ήθελε να το «τιμήσει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr