Πάσχα σε σπίτια και μπαλκόνια κάνουν οι Έλληνες - Σε εφαρμογή τα μέτρα
Συνεχίζουν οι πολίτες να ακολουθούν ευλαβικά τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που οδήγησαν σε ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με την Ελλάδα να αποτελεί αυτήν τη στιγμή παράδειγμα προς μίμηση σε διεθνές επίπεδο, οι Έλληνες την Κυριακή του Πάσχα, ημέρα κορύφωσης του εορτασμού της Ανάστασης παραμένουν στις κατοικίες τους και τηρούν τις κυβερνητικές οδηγίες, μένοντας Σπίτι. Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκονται οι αυστηρότεροι περιορισμοί στις μετακινήσεις με τον διπλασιασμό των προστίμων (300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων), με σκοπό την αποτροπή επισκέψεων σε σπίτια συγγενών και φίλων.
Η «μητέρα των μαχών» για τις Αρχές σε σχέση με την αποφυγή του συνωστισμού είναι σήμερα, Κυριακή του Πάσχα. Στόχος της Αστυνομίας είναι η αποφυγή συνωστισμού και κίνησης στους δρόμους την Κυριακή του Πάσχα από πολίτες είτε πόλεων είτε χωριών, οι οποίοι μπορεί να προσπαθήσουν να μετακινηθούν για να περάσουν μερικές ώρες και να κάνουν Πάσχα μαζί με συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα.
Οι αστυνομικοί ανησυχούν ακόμα και για μαζώξεις σε ταράτσες, όπου η ορατότητα του συνωστισμού από το δρόμο είναι αδύνατη. Σημειώνεται πάντως ότι στα μέτρα θα συμμετέχουν και drones της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία θα μεταδίδουν ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Παράλληλα, περιπολικά θα επιτηρούν σε γειτονιές, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μαζώξεις σε πυλωτές πολυκατοικιών ή αυλές για το ψήσιμο του οβελία.
Οι αριθμοί πάνε καλά
Αλλωστε, οι αριθμοί που ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Υγείας επιβεβαιώνουν τη θετική πορεία στην οποία βρίσκονται οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα μας και φέρνουν ακόμη πιο κοντά τη σταδιακή άρση των περιορισμών. Εντεκα νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 ανακοινώθηκαν στη χώρα μας. με τον συνολικό αριθμό να είναι στα 2.235, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από αυτά, 570 (25.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 943 (42.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 15 (22.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 39 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Πέτσας: Να συνεχίσουμε να είμαστε το παράδειγμα της Ευρώπης
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, η Ελλάδα κέρδισε μια πρώτη μάχη στην υγειονομική κρίση και στοχεύει, πλέον, να κερδίσει και τον πόλεμο.
Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την αποκλιμάκωση των μέτρων, τόνισε ότι όλα θα γίνουν με σχέδιο και με προσοχή «για να μην έχουμε πισωγυρίσματα», είτε όπως είπε μιλάμε για μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, είτε εστίασης, είτε για τα τουριστικά καταλύματα όπου η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη.
«Θα ξεδιπλώσουμε αυτό το σχέδιο, αλλά θα ζητήσουμε ξανά τη στήριξη όλων των Ελλήνων όπως κάναμε μέχρι σήμερα για να πάμε, όπως πήγαμε και τώρα συντονισμένα με σχέδιο για να συνεχίσουμε να είμαστε το παράδειγμα της Ευρώπης».
Επτά συλλήψεις για ανοιχτά καταστήματα - 930 πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις
Στη βεβαίωση 85 παραβάσεων για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας προχώρησε η ΕΛΑΣ, το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου, σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι συγκεκριμένες παραβάσεις σημειώθηκαν στις εξής περιοχές: 48 στην Αττική, 12 στην Κεντρική Μακεδονία, 5 στη Θεσσαλονίκη, 5 στην Κρήτη, 4 στην Ήπειρο, 4 στη Θεσσαλία, 2 στην Πελοπόννησο, 2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 2 στη Στερεά Ελλάδα και 1 στο Νότιο Αιγαίο.
Σημειώνεται, ότι για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 55 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες. Από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 729 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα, ενώ σε 420 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.
Παράλληλα, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 930 παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα 150 ευρώ, ως εξής: 354 στην Αττική, 118 στη Θεσσαλονίκη, 76 στην Κεντρική Μακεδονία, 76 στην Κρήτη, 49 στην Πελοπόννησο, 43 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 39 στη Στερεά Ελλάδα, 39 στο Νότιο Αιγαίο, 37 στη Θεσσαλία, 29 στο Βόρειο Αιγαίο, 26 στη Δυτική Ελλάδα, 19 στην Ήπειρο, 17 στα Ιόνια Νησιά και 8 στη Δυτική Μακεδονία.
Από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί 46.141 παραβάσεις σε όλη τη χώρα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα.
Επίσης, για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κλπ), παρά την σχετική απαγόρευση, βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις και συνελήφθησαν 7 άτομα. Σημειώνεται, ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη, 12 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί σε όλη την Ελλάδα 482 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 463 άτομα. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr