Το ελληνικό «όπλο» κατά του κορονοϊού: Θεραπευτική μελέτη με πλάσμα αίματος
Τι δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος στo Open Tv για τη θεραπευτική μελέτη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Τους 121 έφτασαν οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα, μετά τις νέες απώλειες που κατέγραψαν οι γιατροί το τελευταίο 24ωρο. Ο καθηγητής παθολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open Tv για τη θεραπευτική μελέτη που σχεδιάζουν ήδη Έλληνες γιατροί με πλάσμα αίματος.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα δοθούν στον ασθενή που πάσχει σοβαρά από τον ιό έτοιμα αντισώματα, τα οποία θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της νόσου. Μάλιστα όπως ανέφερε ήδη τη Μεγάλη Δευτέρα ο Σωτήρης Τσιόδρας, «η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, το Σαββατοκύριακο συζήτησε πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς, για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, σαν πολυκεντρική μελέτη φάσεως ΙΙ», με συντονιστή τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μελέτη θα περιλαμβάνει συλλογή πλάσματος από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς με τη νέα νόσο. Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των εφτά συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτή τη βδομάδα με σκοπό να προχωρήσει άμεσα».
Ένα τέτοιο πρόγραμμα λειτουργεί με λίστα εθελοντών που ήταν θετικοί στον ιό, έχουν αναρρώσει, δεν έχουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Πάντως, διευκρινίστηκε ότι η έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η προοπτική εφαρμογής στην πατρίδα μας, με όλους τους κανόνες της επιστήμης, είναι σημαντική. Αλλά δεν μπορούμε ακόμα να πούμε για τα αποτελέσματά της ή για τη χρήση της σαν τελικού μέσου θεραπείας σε σοβαρά αρρώστους. Αν αποδειχθεί αποτελεσματική θα είναι ένα ακόμα θεραπευτικό όπλο στα χέρια των γιατρών.
Στο μεταξύ, με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί ζήτησαν τη σταδιακή επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων και μερικών τακτικών ιατρείων που αφορούν σε ασθενείς με ειδικές θεραπείες με σειρά προτεραιότητας. Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Κοντοζμάνης απάντησε σχετικά.
Το πρόβλημα, ωστόσο, εντοπίζεται στους ασθενείς που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ζωές, όπως λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Open TV:
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr