Ο σεισμός στη Ζάκυνθο έγινε αισθητός μέχρι τη Λιβύη
Η πυροσβεστική στη Σικελία, στην Καλαβρία και στην Απουλία δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ο σεισμός στη Ζάκυνθο εκτός από τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, την Αθήνα και την Πελοπόννησο, έγινε αισθητός και στη Μάλτα, στην Ιταλία, στην Αλβανία, ακόμη και στη Λιβύη.
Κατά την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Il Messaggero, η πυροσβεστική στη Σικελία, στην Καλαβρία και στην Απουλία δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική δόνηση από θορυβημένους πολίτες.
Αν και εκδόθηκε προειδοποίηση για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι, το Ευρωμεσογειακό Κέντρο ανέφερε μέσω Twitter ότι δεν αναμενόταν παρά μόνο μια μικρή άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, κατά περίπου 20 εκατοστά κατά τόπους.
Στο Γεωδυναμικό μετρούν και πάλι τα στοιχεία
Νέα δεδομένα για το μέγεθος του σεισμού που χτύπησε τη Ζάκυνθο και έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα δημιουργούν οι δηλώσεις του διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμου Παπαδόπουλου.Πλέον στο Γεωδυναμικό μετρούν και πάλι τα στοιχεία καθώς φαίνεται ότι ο σεισμός είναι μεγαλύτερος.
«Είναι μεγάλος, ισχυρός και επιφανειακός σεισμός. Έγινε αισθητός σε όλη τη δυτική Ελλάδα, μέχρι και στην Αθήνα, στα δυτικά Βαλκάνια ακόμα και στην Ιταλία και στη Λιβύη», είπε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος σχετικά με τον σεισμό που σημειώθηκε στο Ιόνιο πέλαγος, μιλώντας στον realfm.
«Ήταν μεγάλος σεισμός, εμείς τον υπολογίσαμε στα 6,4 Ρίχτερ αλλά είναι λίγο μεγαλύτερος, το 6,7 – 6,8 Ρίχτερ που έδωσαν οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι ίσως να είναι πιο σωστό. Τον επανυπολογίζουμε και θα το δούμε», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Με απόλυτη βεβαιότητα αναμένουμε να συνεχιστεί με ένταση η μετασεισμική δραστηριότητα, μετασεισμική ακολουθία. Ήδη καταγράφουμε δεκάδες μετασεισμούς, ο μεγαλύτερος είχε μέγεθος 5,5 Ρίχτερ. Ενδέχεται τα μεγέθη των μετασεισμών που θα ακολουθήσουν να μεγαλώσουν και άλλο, μπορεί να φτάσει το 6 – 6,2 Ρίχτερ... Ο μεγάλος κίνδυνος πέρασε».
Οι πρώτες πληροφορίες λένε για σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια, αφού το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού ήταν εκεί κοντά.
Όπως αναφέρει το imerazante.gr ο φύλακας που βρίσκεται στο νησί δεν μπορεί να πλησιάσει κοντά, διότι οι μετασεισμοί είναι μεγάλοι.
Το μοναστήρι είχε πληγεί και το 1998, και από τότε δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση για την αναστήλωσή του.
Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είχαν χτυπηθεί τον Αύγουστο του 1953 από μια ακολουθία ισχυρών και καταστροφικών σεισμών, με πάνω από 450 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, που είχε σχεδόν καταστρέψει τους οικισμούς του νησιού.
Δολοφονία στο Παλαιό Φάληρο: Το... τυχερό δελτίο που «έκαψε» τον 39χρονο - Χιλιάδες ευρώ βρέθηκαν πάνω του
Αγία Παρασκευή: Οι ισχυρισμοί του 22χρονου που σκότωσε με μηχανή ηλικιωμένο και τον σκύλο του
Φωτιά σε χιονοδρομικό κέντρο στην Τουρκία: Σοκαριστικά πλάνα από τις καταστροφές – Βίντεο από drone
«Θα έτρωγα ακόμα και τα νύχια του σκύλου μου»: Η Ναόμι Γουότς μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε να αποκτήσει παιδί
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr