Guardian για τον τουρισμό στην Ελλάδα: Οι νέοι κανόνες στην παραλία και στα ξενοδοχεία
Έπαινοι στην Ελλάδα από το βρετανικό μέσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Διθυραμβικά είναι τα δημοσιεύματα στα διεθνή Μέσα για τον τρόπο που η χώρα μας χειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού. Αυτή τη φορά το νέο θετικό άρθρο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από την Ελλάδα δημοσιεύτηκε στον βρετανικό Guardian. Το άρθρο αναφέρεται στην επόμενη μέρα του τουρισμού στη χώρα και έχει τίτλο: «Η Ελλάδα προετοιμάζει τους νέους κανόνες για τον τουρισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τον κορονοϊό».
«Γεμάτες πισίνες, παραλίες και λεωφορεία, όπως και θέσεις αεροπλάνων, μπαρ ξενοδοχείων και μπουλούκια σε τσεκ-ιν αεροδρομίων, μπορεί να αποτελέσουν παρελθόν καθώς η ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία προσπαθεί να φανταστεί ξανά τις διακοπές μετά την πανδημία» αναφέρει το άρθρο.
«Χρειάζονται νέοι κανόνες»
«Τα ταξίδια θα γίνονται μόνο κάτω από "ειδικούς νέους κανόνες"» λέει ο Χάρης Θεοχάρης, του οποίου τις δηλώσεις φιλοξενεί ο Guardian. «Αν σκεφτόμαστε να ταξιδέψουμε φέτος, αυτό θα πρέπει να γίνεται κάτω από νέους κανόνες. Πρέπει να εφαρμόσουμε νέους κανόνες για τα ξενοδοχεία, τις παραλίες, τις πισίνες, ακόμη και τους πρωινούς μπουφέδες στα ξενοδοχεία και για τα τουριστικά λεωφορεία» τονίζει ο υπουργός Τουρισμού.
Σήμερα οι υπουργοί Τουρισμού, στην Ε.Ε., θα συζητήσουν για το νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα πρέπει να εφαρμοστεί, ώστε να επανεκκινήσει ο κλάδος, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας.
Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν -εκτός από την μέτρηση της θερμοκρασίας των ταξιδιωτών- και τα «πιστοποιητικά κορονοϊού» που έχουν πέσει στο τραπέζι ως ένα μέτρο προφύλαξης. Ακόμη θα συζητηθεί να γίνονται και εξετάσεις αίματος πριν οι πολίτες ταξιδέψουν με προορισμό άλλη χώρα.
«Θα πιέσουμε για μία κοινή συμφωνία στην ΕΕ. Χρειαζόμαστε νέους κανόνες για να μπορέσουμε να επιτρέψουμε την μετακίνηση ανθρώπων από μία χώρα σε άλλη, από την στεριά, την θάλασσα ή τον αέρα. Προσωρινούς κανόνες που θα έχουν μία λογική οικονομίας. Για παράδειγμα πτήσεις με 10 ανθρώπους στα αεροπλάνα, μοιάζει ως ένα καλό μέτρο από τη στιγμή που δεν διεξάγονται πτήσεις», σχολίασε ο κ. Θεοχάρης.
Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος που απασχολεί 75 εκ. ανθρώπους, όπως αναφέρει ο Guardian, που επισημαίνει ότι το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας εξαρτάται από αυτόν τον κλάδο.
Κάνοντας αναφορά στην ζημιά που έχει υποστεί ο τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα από την κρίση του κορονοϊού συγκρίνει τους θανάτους και τα κρούσματα στη χώρα μας με άλλους δημοφιλείς γειτονικούς τουριστικούς προορισμούς όπως η Ιταλία και η Τουρκία.
«Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν με την πανδημία»
«Το 2019 η Ελλάδα κατέγραψε 33 εκατομμύρια αφίξεις, περισσότερο από το τριπλάσιο του πληθυσμού της και διπλάσιο του αριθμού που είχε πριν από μία δεκαετία. Η έκρηξη απέφερε 18,2 δισ. λίρες στα ταμεία της» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
«Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα, η οποία είναι έτοιμη να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα, εφάρμοσε από πολύ νωρίς αυστηρούς κανόνες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού» σημειώνει το άρθρο, και αναφέρει ότι αναμένεται διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Τρίτη.
«Με 2.517 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου και αριθμό θανάτων 134 (σ.σ οι θάνατοι ανήλθαν σε 136 μετά τους δύο νεκρούς σήμερα Δευτέρα) η Ελλάδα έχει δώσει πολύ καλύτερα τη μάχη κατά του Covid-19 από ό, τι αναμενόταν».
Ελπίδες για άνοιγμα της τουριστικής σεζόν τον Ιούλιο
Ο Χάρης Θεοχάρης αναγνωρίζει ότι το μέλλον είναι γεμάτο αβεβαιότητα. Ήδη υπάρχουν φόβοι για ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού μέσα στο 2020 και πολλά θα εξαρτηθούν από την ανακάλυψη του εμβολίου.
Αλλά αν ο ζεστός καιρός φέρει ύφεση του ιού, όπως ελπίζουν οι επιδημιολόγοι, η Ελλάδα μπορεί να είναι «ανοιχτή» για τους τουρίστες από τον Ιούλιο - αργότερα από ό,τι συνήθως αλλά εγκαίρως για την περίοδο αιχμής της σεζόν, που αποφέρει και τα μεγαλύτερα έσοδα, τονίζει ο υπουργός.
«Όταν χαλαρώσουν τα μέρτα, ένας καλός μήνας θα χρειαστεί ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος για να επανεκκινήσει ο τουρισμός. Τουριστικά πρακτορεία περιμένουν και ελπίζουν να βγάλουμε κανόνες που θα επιτρέψουν τους επισκέπτες. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία, μία προσοχή και να σκεφτούμε καλά πως θα πράξουμε ώστε να βγάλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Θεοχάρης.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr