Δυτική Μακεδονία: Τηλεθέρμανση με φυσικό αέριο
Η απολιγνιτοποίηση φέρνει λουκέτο όχι μόνο στους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς της ΔΕΗ αλλά και στο σύστημα τηλεθέρμανσης που μέχρι τώρα βασιζόταν στο θερμικό φορτίο που παρήγαγαν – Τη λύση του φυσικού αερίου προκρίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να μην παγώσουν 40.000 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το φυσικό αέριο θα είναι πλέον το βασικό καύσιμο για όλα τα εν λειτουργία δίκτυα τηλεθέρμανσης που σήμερα εξαρτώνται από τις υπό απόσυρση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ενώ στις πόλεις της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης θα αναπτυχθούν νέα δίκτυα φυσικού αερίου για θέρμανση και οικιακή χρήση.
Τον σχεδιασμό για την συνέχιση της λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων μετά την κατάργηση της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με βάση τις κατευθύνσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής για αδιάλειπτη λειτουργία των υφιστάμενων δικτύων κατά το μεταβατικό διάστημα και τη μη πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών από το κλείσιμο των ΑΗΣ της ΔΕΗ στην περιοχή.
Για τα έργα τηλεθερμάνσεων που ήδη λειτουργούν (Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Αμύνταιο) καθώς και για το συμπληρωματικό έργο των Εργατικών Πολυκατοικιών Πτολεμαΐδας, θα διασφαλισθεί από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) η παροχή του απαιτούμενου θερμικού φορτίου με φυσικό αέριο σε αντικατάσταση του φορτίου που σήμερα παρέχεται από τους θερμικούς σταθμούς της ΔΕΗ. Παράλληλα για την λειτουργικότητα του ανωτέρω συστήματος θα υλοποιηθούν και έργα προσαρμογής (νέα λεβητοστάσια, συμπληρωματικά δίκτυα κλπ). Οι δαπάνες όλων των ανωτέρω παρεμβάσεων θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ).
Όλα τα υπόλοιπα νέα έργα τηλεθέρμανσης σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του γενικότερου προγραμματισμού και ανασχεδιασμού βασισμένου στις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει.
-Το έργο της «Τηλεθέρμανσης Φλώρινας», που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, ανασχεδιάζεται με δεδομένο ότι ο Θερμοηλεκτρικός Σταθμός της Μελίτης πρόκειται να αποσυρθεί και οι εργασίες του δικτύου εντός της πόλης της Φλώρινας δεν έχουν ξεκινήσει. Για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης αλλά και οικιακής χρήσης όλων των κατοίκων της πόλης της Φλώρινας, η ΔΕΔΑ θα κατασκευάσει τα αναγκαία δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.
-Αντίστοιχα, η κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και οικιακής χρήσης στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας θα γίνει με την παροχή φυσικού αερίου, με την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στην πόλη. Όσον αφορά στην παροχή θερμότητας στο υφιστάμενο δίκτυο Τηλεθέρμανσης κατά το μεταβατικό διάστημα μέχρι τη λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου, θα εξασφαλισθεί η αδιάλειπτη τροφοδοσία του δικτύου και η ομαλή μετάβαση στο φυσικό αέριο, χωρίς καμία επιβάρυνση των καταναλωτών με κόστος -μετατροπής του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης σε σύστημα φυσικού αερίου Οι δαπάνες όλων των απαιτούμενων παρεμβάσεων θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
«Η απρόσκοπτη και βιώσιμη θέρμανση των λιγνιτικών περιοχών κατά τη μεταβατική περίοδο αποτελεί κεντρικό άξονα του προγράμματος της απολιγνιτοποίησης, όπως έχουμε δεσμευθεί ενώπιον των τοπικών κοινωνιών. Με συστηματική δουλειά και με βάση το σχέδιο που ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και του Υπουργείου Ανάπτυξης τον Φεβρουάριο στην Πτολεμαΐδα και τον Ιανουάριο στη Μεγαλόπολη, η Συντονιστική Επιτροπή προωθεί την υλοποίηση όλων των 12 μέτρων άμεσης δράσης» τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.
Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Κωστής Μουσουρούλης επισήμανε πως «με γνώμονα το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αυτοδιοικήσεις, αντιμετωπίσαμε τα σύνθετα ζητήματα προγραμματισμού των αναγκαίων επενδύσεων αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης υφιστάμενων και νέων καταναλωτών στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας».
Ο ρόλος του λιγνίτη
Όλα τα προηγούμενα χρόνια την τηλεθέρμανση στη δυτική Μακεδονία, (δηλαδή τη θέρμανση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων με θερμικό φορτίο από το λιγνίτη) υποστήριζαν οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ στην περιοχή. Η απολιγνιτοποίηση που ξεκίνησε όμως στην περιοχή θα άφηνε ξεκρέμαστα περίπου 40.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το πρόβλημα άρχισε να φαίνεται έντονα από το φετινό χειμώνα. Οι μονάδες της ΔΕΗ που παρήγαγαν μικρό θερμικό φορτίο δεν έμπαιναν στο σύστημα της τηλεθέρμανσης κι έτσι όλη η περιοχή έμενε για μέρες χωρίς θέρμανση.
Το κενό αυτό αναπλήρωσαν στο μέτρο του δυνατού, οι δημοτικές επιχειρήσεις που είχαν αναλάβει αυτό το έργο ξοδεύοντας όμως μεγάλα ποσά για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στην Κοζάνη ο δήμος αναγκάστηκε να ξοδέψει από την αρχή της χειμερινής περιόδου έως το τέλος Μαρτίου, 1.300.000 ευρώ για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.
Πάντως το πρόβλημα που θα δημιουργούρνταν στην περιοχή ήταν γνωστό από το 2018. Σε παρέμβασή της η τότε διοίκηση του ΤΕΕ στη δυτική Μακεδονία είχε ζητήσει την προµήθεια και εγκατάσταση εφεδρικών λεβήτων διπλού καυσίµου (αερίου CNG - πετρελαίου), προκειµένου να επιτευχθεί εξοικονόµηση ενέργειας, ποιοτική παροχή ενέργειας και ασφάλεια εφοδιασµού.
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρώτα αποτελέσματα στο 20% της ενσωμάτωσης – Προβάδισμα Φάμελλου, δεύτερος ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr