Oι υπερμαραθωνοδρόμοι του Ολύμπου «νικούν» τον κορονοϊό (pics)
Με πολλαπλές εκκινήσεις, χωρίς τελετή απονομής και δίχως τεχνική ενημέρωση, θα διεξαχθεί στις 3 Ιουλίου 2020, ο δυσκολότερος αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα, ο Salewa Olympus Mythical Trail. Ο διευθυντής του αγώνα, Λάζαρος Ρήγος, μιλάει στο ethnos.gr για τις αλλαγές της διοργάνωσης, λόγω κορονοϊού.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Έχει χαρακτηριστεί ως ο δυσκολότερος αγώνας ορεινού τρεξίματος στα ελληνικά βουνά και δεδομένου ότι γίνεται στον Όλυμπο συγκεντρώνει κάθε χρόνο αθλητές από όλο τον κόσμο. Για φέτος υπάρχουν συμμετοχές από τη Χαβάη, την Ατλάντα, την Αριζόνα, το Όρεγκον, την Αυστραλία, καθώς και από όλη την Ευρώπη, χωρίς ωστόσο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού να είναι γνωστό αν θα καταφέρουν οι αθλητές να έρθουν. Η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή 30 Απριλίου, ότι ο Salewa Olympus Mythical Trail θα διεξαχθεί κανονικά στις 3 Ιουλίου 2020, εφόσον δεν υπάρξει επιδείνωση στο θέμα του κορονοϊού.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αγώνα περιλαμβάνουν 106 χιλιόμετρα μονοπατιών με υψομετρική διαφορά τα 6.840 μέτρα. Η εκκίνηση γίνεται από το Λιτόχωρο, οι αθλητές φτάνουν στη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του βουνού των θεών, το Σκολιό στα 2.911 μέτρα, δίπλα στον Μύτικα (2.918 μέτρα) και ακλουθώντας μια κυκλική διαδρομή επιστρέφουν στο Λιτόχωρο για τον τερματισμό. Ο αγώνας είναι χωρίς διακοπή και το όριο τερματισμού είναι οι 30 ώρες.
"Η διοργάνωση προσαρμόζει την υλοποίηση του γεγονότος στις νέες απαιτήσεις που αφορούν στην προστασία των ίδιων των συμμετεχόντων και του κοινωνικού συνόλου από τη διασπορά του κορωνοϊού. Σε κάθε περίπτωση και εφόσον η υγειονομική κρίση επιδεινωθεί και επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα στην κοινωνική ζωή και τις μετακινήσεις πολιτών, ο αγώνας αναγκαστικά θα ματαιωθεί και ανάλογα με τα κόστη που θα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, οι αθλητές θα λάβουν πίσω μέρος ή και ολόκληρο το ποσό συμμετοχής που θα έχουν καταβάλει", λέει στο ethnos.gr, ο διευθυντής του αγώνα, Λάζαρος Ρήγος και εξηγεί τις αλλαγές που θα υπάρξουν.
Μια από τις πιο σημαντικές είναι η αλλαγή της εκκίνησης. Αντί της μίας και συνολικής εκκίνησης των αθλητών, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 3 προς Σάββατο 4 Ιουλίου, θα δοθούν «Πολλαπλές Ομαδικές Εκκινήσεις» (ΠΟΕ) των έξι αθλητών κάθε φορά, με χρονικό άνοιγμα δύο λεπτών μεταξύ τους και με διαδοχική αναχώρηση δευτερολέπτων ενός εκάστου της εξάδας, για την αποφυγή συγχρωτισμού. Με δεδομένο ότι το ανώτατο όριο συμμετοχών έχει καθοριστεί στους 200 αθλητές, η διαδικασία των ΠΟΕ θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε 60 λεπτά! Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 23:30 της Παρασκευής 3/7 και θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στις 00:30 του Σαββάτου 4/7.
Η σειρά με την οποία θα πάρουν εκκίνηση οι αθλητές δεν θα είναι τυχαία (random) καθώς με έναν τέτοιο τρόπο και πάλι θα δημιουργηθεί συνωστισμός στο χώρο της εκκίνησης. Ο κάθε αθλητής θα γνωρίζει εκ των προτέρων την ώρα της δικής του εκκίνησης. Η σειρά θα καθοριστεί με βάση την βαθμολογία ITRA των αθλητών και θα έχει φθίνουσα σειρά δυναμικότητας, ώστε με αυτόν τον τρόπο να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι προσπεράσεις αθλητών κατά μήκος της διαδρομής στη διάρκεια του αγώνα. Η χρονομέτρηση των αθλητών θα γίνει με ηλεκτρονικά chips, συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα ακρίβειας των επιδόσεών τους. Επιπλέον, καταργείται η δια ζώσης συνολική τεχνική ενημέρωση, δηλαδή η συγκέντρωση των αθλητών και η λήψη οδηγιών, όπως και η τελετή απονομών, ενώ στο βαθμό που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, οι γραμματειακές ανάγκες θα καλυφθούν σε ανοικτό χώρο, με τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.
Ο Olympus Mythical Trail, είναι από τους πιο γνωστούς αγώνες μεταξύ των αθλητών ορεινού τρεξίματος. Eίναι χαρακτηριστικό πως στην περσινή, 8η διοργάνωση συμμετείχαν 146 αθλητές, από τους οποίους οι 27 ξένοι, από 20 διαφορετικές χώρες. Στον τερματισμό έφτασαν 91, ανάμεσά τους και 10 γυναίκες. Ο αγώνας έχει σκληρά χαρακτηριστικά: μεγάλη ανάβαση συνολικά, μεγάλο ποσοστό μονοπατιών, μεγάλο μέσο υψόμετρο, σκληρό τερέν, παρατεταμένη έκθεση των αθλητών σε αλπικό περιβάλλον και υψόμετρο, απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, μεγάλη διάρκεια κίνησης σε συνθήκες σκότους, ανομοιογενώς κατανεμημένες ανηφόρες στη διαδρομή.
Ο αστάθμητος παράγοντας είναι ο καιρός. Το 2013 ένα τεράστιο σύννεφο κάλυψε τον Όλυμπο για 24 ώρες, ακριβώς την ημέρα του αγώνα και πολλοί αθλητές χάθηκαν, λόγω της περιορισμένης ορατότητας που δεν τους επέτρεπε να δουν τις σημάνσεις. Αντίθετα το 2017 είχε τέτοιον καύσωνα που κάποιοι περιέγραψαν ότι ένιωθαν το βράδυ να τους ακολουθεί ένας γίγαντας και να φυσά κατά πάνω τους καυτό αέρα. Πριν από 4 χρόνια ένας γνωστός Έλληνας αθλητής ορεινού τρεξίματος, ένιωσε έντονη εξάντληση κάπου στο μέσον της διαδρομής και στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, σταμάτησε. Ξάπλωσε να ξεκουραστεί και λίγη ώρα αργότερα πέρασε ένας άλλος, επίσης γνωστός Έλληνας αθλητής του ορεινού τρεξίματος. Σταμάτησε και τον πήρε κυριολεκτικά από το χέρι. Οι δύο αθλητές τερμάτισαν μαζί πιασμένοι χέρι-χέρι.
"Ο αγώνας αυτός φέρνει τους αθλητές στα όριά τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που στο τέλος ξεσπούν σε κλάματα και αποφορτίζουν με τον τρόπο αυτό τα συναισθήματά τους", ανέφερε ο κ. Ρήγος. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η καθιέρωση ενός κορυφαίου αγώνα ultra trail αναφοράς, με ψηλό επίπεδο δυσκολίας και με έντονο τον ορειβατικό χαρακτήρα, αντάξιο για ένα βουνό-σύμβολο για την παγκόσμια κοινότητα.
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr