Ο κορονοϊός οδήγησε σε ψηφιακό άλμα τους δήμους Αττικής
Η επόμενη ημέρα θα βρει τους δήμους της Αττικής πολύ πιο οργανωμένους ως προς τη διαδικτυακή δράση τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε μια εποχή που οι πολίτες έπρεπε να παραμείνουν στο σπίτι τους, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού, οι δήμοι εκ των πραγμάτων οδηγήθηκαν στο να αναπτύξουν τις ψηφιακές δυνατότητές τους. Ακόμη και εκείνοι οι δήμοι της Αττικής, που ήδη είχαν κάνει κάποια βήματα, αξιοποίησαν ακόμη περισσότερο την ηλεκτρονική επικοινωνία και συναλλαγή με τους δημότες τους, ενώ παράλληλα δημιούργησαν και δράσεις πολιτιστικές, κοινωνικές, καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές, προκειμένου να βοηθήσουν στο να γίνει πιο εύκολη και πιο ευχάριστη η παραμονή στο σπίτι, τόσο για τους μεγάλους όσο και για τους μικρούς.
Πλέον, η επόμενη ημέρα θα βρει τους δήμους της Αττικής πολύ πιο οργανωμένους ως προς τη διαδικτυακή δράση τους και τους περισσότερους πολίτες και ειδικά αυτούς των μεγαλύτερων ηλικιών, πολύ πιο εξοικειωμένους με τη χρήση του ίντερνετ για καθημερινές τους υποχρεώσεις. Ο κορονοϊός αργά ή γρήγορα θα νικηθεί και θα φύγει, ωστόσο είναι προφανές πως η ψηφιακή ανάπτυξη των δήμων ήρθε για να μείνει.
Αιτήσεις-Δηλώσεις
Η αρχή έγινε με τις αιτήσεις και τις δηλώσεις, καθώς από την πρώτη στιγμή και για την αποφυγή συνωστισμού στις δημοτικές υπηρεσίες, όλοι οι δήμοι δημιούργησαν τη δυνατότητα οποιαδήποτε αίτηση ή δήλωση να μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά. Σχεδόν αμέσως προχώρησαν και στην έκδοση και παράδοση πιστοποιητικών μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας. Μάλιστα, η ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων συνέβη σε μια χρονική στιγμή, όπου υπήρχε και η υποχρέωση υποβολής δήλωσης των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων.
Συναλλαγές και πληρωμές
Το αμέσως επόμενο βήμα, πάλι για την αποφυγή συνωστισμού, ήταν να ανοίξει πλατφόρμα για ηλεκτρονικές συναλλαγές και πληρωμές σε όσους δήμους δεν είχαν ακόμη αναπτύξει αυτή τη δυνατότητα. Θεωρείται σίγουρο πως ένα μεγάλο μέρος των δημοτών, θα ακολουθεί πλέον αυτή την οδό πληρωμών και μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.
Παροχή βοήθειας
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκ των πραγμάτων βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πανδημίας και ένα από τα φορτία που ανέλαβαν να σηκώσουν οι δήμοι, ήταν αυτό της βοήθειας στο σπίτι, για άτομα ευπαθών ομάδων, ηλικιωμένους, ΑμεΑ και γενικότερα για όσους δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους εκτός σπιτιού, είτε για οικονομικούς λόγους είτε για λόγους υγείας. Και εδώ η ψηφιακή τεχνολογία βοήθησε τα μέγιστα, ως προς την καταγραφή και οργάνωση όλων αυτών των περιπτώσεων, ώστε να γίνει απρόσκοπτα και χωρίς παραβλέψεις η διανομή τροφίμων και φαρμάκων σε κάθε σπίτι που το είχε ανάγκη.
Ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη
Παράλληλα υπήρξε ειδική μέριμνα των δήμων για τα μοναχικά άτομα και γενικότερα για όσους αισθάνονταν πίεση λόγω του εγκλεισμού. Και εδώ η ψηφιακή τεχνολογία ήταν ο καθοριστικός παράγοντας, που βοήθησε ώστε να προσφερθεί ψυχολογική υποστήριξη σε αυτούς τους ανθρώπους, καθώς ψυχίατροι, ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που συνεργάζονται με τους δήμους, προθυμοποιήθηκαν να επικοινωνούν διαδικτυακά με όσους το επιθυμούσαν, είτε για να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες, είτε για να αποφορτίσουν μια πιεσμένη ψυχολογική στιγμή. Άλλωστε και η ιατρική παρακολούθηση γενικότερα, εντάχθηκε μέσα σε αυτό το πλαίσιο.
Τάμπλετ και κάρτες σύνδεσης
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση οδήγησε τους περισσότερους δήμους της Αττικής στην ενίσχυση όσων μαθητών δεν είχαν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν. Ζήτησαν από τους διευθυντές των σχολείων να κάνουν μια εμπιστευτική καταγραφή αυτών των περιπτώσεων και στη συνέχεια πολλοί δήμοι προχώρησαν στην παράδοση τάμπλετ και καρτών σύνδεσης στο ίντερνετ, ώστε και αυτά τα παιδιά να αποκτήσουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων τους από το σπίτι.
Δράσεις
Εκεί όμως που το πράγμα «απογειώθηκε» ήταν στις διαδικτυακές δράσεις που δημιούργησαν οι δήμοι, ώστε να γίνει πιο εύκολη και πιο ευχάριστη η παραμονή στο σπίτι. Εδώ λειτούργησε και η έμπνευση. Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας τους στο ίντερνετ προσέφεραν πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, για μικρούς και μεγάλους, εγκαινίασαν καλλιτεχνικούς και δημιουργικούς διαγωνισμούς για τα παιδιά, κάποιοι άλλοι δήμοι συνεργάστηκαν με καλλιτέχνες δημότες τους για την ανάγνωση παραμυθιών, προσέφεραν διαδικτυακή περιήγηση σε μουσεία και μνημεία, ακόμη και δράσεις με μαθήματα Ωδείου, αλλά και χορού, υπήρξαν σε κάποιους δήμους.
Τηλεδιασκέψεις
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκμεταλλεύθηκε την ψηφιακή τεχνολογία και για τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, αφού σε αρκετές περιπτώσεις αυτές έγιναν για πρώτη φορά, όχι με φυσική παρουσία των δημοτικών συμβούλων, αλλά με τηλεδιάσκεψη. Το ξεκίνησε η Περιφέρεια Αττικής στην επικοινωνία της με τους δημάρχους και στη συνέχεια το εφάρμοσαν κάποιοι δήμοι σε τοπικό επίπεδο.
Web TV
Τέλος, πολλοί δήμοι αξιοποίησαν τη δυνατότητα της Web TV, ενώ άλλοι δημιούργησαν μια ειδική πλατφόρμα, για να «παίξει» αυτό το ρόλο.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr