Τουρισμός: Σχέδιο να ανοίξουν τα σύνορα την 1η Ιουλίου - Στις 15 Μαΐου η απόφαση
Το σχέδιο της κυβέρνησης θα τεθεί σε εφαρμογή εφόσον επιτραπεί από τα στοιχεία και το πώς θα έχει διαμορφωθεί η καμπύλη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε αναμονή για τα στοιχεία μετά... καραντίνας και το πρώτο κύμα άρσης μέτρων βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου σε βάθος χρόνου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα ελευθέρωσης της αγοράς, με στόχο να ελευθερωθεί τόσο η εστίαση όσο και ο τουρισμός.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης στο ραδιόφωνο του ALPHA, η έκβαση της μάχης που δίνει η χώρας μας με τον κορονοϊό έχει κριθεί τόσο στην τήρηση των αυστηρών μέτρω που επιβλήθηκαν από τους πολίτες όσο και στο οργανωτικό μοντέλο του κράτους.
«Έπαιξε ρόλο το πώς λειτούργησε το οργανωτικό μοντέλο του κράτους. Τείνουμε να το υποβαθμίσουμε, επειδή υπήρξε συστράτευση και πειθώς. Έχει τεράστια σημασία να υπάρχει οργανωτική δομή. Είχαμε φροντίσει εγκαίρως και είχαμε μάλιστα δεχτεί χλέβει. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αποφάσεις είναι υποχρεωτικό να λαμβάνονται από πάνω προς τα κάτω. Απαιτούνται συνεργασίες όλων των υπουργών. Έχει εκδοθεί τεράστιος όγκος αποφάσεων, τουλάχιστον 300 μόνο για τον κορονοϊό. Η διακίνηση και ο συντονισμός είναι τεράστια δουλειά».
Αναφορικά με τα νησιά που δεν έχουν κρούσματα και για το αν έπρεπε να υπάρξει εκεί πιο ευρεία χαλάρωση μέτρων ο ίδιος τόνισε πως: «Πρέπει να έχουμε μια πολύ συντονισμένη πολιτική και αυτό σε πολλά επίπεδα, ιδίως εκεί που είναι αυξημένα τα φαινόμενα. Έχουμε μια αυστηρή ματιά σε Καστοριά και Ξάνθη για παράδειγμα. Εκεί είναι η τοπική προσοχή μας. Από την άλλη έχετε δίκιο για τις περιοχές που δεν έχουν κρούσμα όμως υπάρχουν παράμετροι. Η πρώτη είναι η φυσική παράμετρος. Από Δευτέρα δάσκαλοι θα πρέπει να ταξιδέψουν στα νησιά για τα σχολεία. Το δεύτερο είναι το παιδαγωγικό υπόδειγμα. Αν αφήσουμε τη δυνατότητα του ανοιχτού καφέ το παιδαγωγικό υπόδειγμα είναι αρνητικό. Χθες είχαμε αρνητικές εικόνες σε περιοχές της χώρας, όπου νέοι πληθυσμοί έπιναν ποτό έξω από το μαγαζί ή και σε πλατείες. Αυτό θα πρέπει να το κρατήσουμε με κάθε μέσω. Αυτό που καταφέραμε είναι να στηριχθούμε στην πειθώ και όχι στον καταναγκασμό. Η ελληνική κοινωνία συστρατεύθηκε γιατί πείστηκε. Έχουμε τη δημοκρατία μας σε δημοκρατία της πειθούς. Μου λένε για τη λογοδοσία της Βουλής που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι σκέφτηκαν ότι πάμε σε εκλογές. Η λογοδοσία μας είναι αυτό που γίνεται κάθε απόγευμα στις έξι, μέσω του κ. Τσιόδρα και του κ. Χαρδαλιά. Σήμερα που μιλάμε ο κόσμος μετακινείται για τρεις λόγους. Για υγειονομικούς λόγους, για εργασία και για τροφοδοσία. Δεν αποκλείεται η επιμόλυνση των πληθυσμών. Καμία περιοχή δεν μπορεί να παραμείνει σε ασυλία. Όλες οι περιφερειακές ενότητες έχουν πληγεί εκτός από τρεις, όπως είναι η Ευρυτανία».
Αποφάσεις για τον τουρισμό
Αναφορικά με το τι θα γίνει με τον τουρισμό ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η 18η Μαΐου θα είναι καθοριστική για το άνοιγμα των εποχιακών ξενοδοχείων και πως αν η καμπύλη είναι στο σημείο που πρέπει τότε 1η Ιουλίου θα γίνει το άνοιγμα του εξωτερικού τουρισμού.
Ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε για τον τουρισμό ότι: «Επαναξιολογούμε την κίνηση προς τα νησιά για τις 18 Μαΐου και αν όλα πάνε καλά και έχουμε την επιδημιολογική καμπύλη που θέλουμε, 1η Ιουλίου θα ανοίξουμε τον εξωτερικό τουρισμό, με τα εποχιακά ξενοδοχεία. Μέχρι τις 15 Μαΐου θα έχουμε ένα πλήρες σχέδιο για τον τουρισμό σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για όσους προσέρχονται σε τουριστικούς προορισμούς, την ενίσχυση των υγειονομικών δομών και τα πρωτόκολλα σε περίπτωση κρούσματος. Περιμένουμε από το μερικό άνοιγμα για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Κρίσιμη περίοδος 15-20 Μαΐου. Ανεξάρτητα αν υπάρξει επιβράδυνση ή ελάφρυνση, εμείς τα κλαδικά σχέδια πρέπει να τα έχουμε έτοιμα».
«Έχουμε περισσότερα σενάρια για το πώς θα κινηθεί η οικονομία. Ναι θα υπάρξει κίνηση κεφαλαίων από τις τράπεζες για τη διευκόλυνση της αγοράς. Η εκτίμηση που έχω είναι ότι θα διοχετευθεί μέσα από τα προγράμματα που έχουμε και από τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου και από την επιδότηση του επιτοκίου και από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει ταμειακή ρευστότητα από τις τράπεζες πάνω από 15 δις ευρώ», είπε ο ίδιος αναφορικά με την οικονομία.
Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr