Euronews: Πώς η Ελλάδα κέρδισε το πρώτο στοίχημα κατά του κορονοϊού
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς απέδωσε την επιτυχία της Ελλάδος στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στη λήψη των μέτρων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μια υμνητική παρουσίαση για την επιτυχία της Ελλάδας και του μηχανισμού της, στην πρώτη φάση της μάχης κατά του κορονοϊού, κάνει από από το πρωί της Τετάρτης τον γύρο της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, μέσα από εκτενές ρεπορτάζ/αυτοψία του ευρωπαϊκού καναλιού Euronews στις εγκαταστάσεις του κέντρου επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και συνέντευξη 8 λεπτών «ενός από τους πρωταγωνιστές στη μάχη κατά της επιδημίας», όπως τον χαρακτηρίζει, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.
Το ρεπορτάζ προσεγγίζει με θετικό τρόπο τους χειρισμούς της Ελλάδας απέναντι στον κορονοϊό, παρουσιάζοντας και δηλώσεις πολιτών άλλης ευρωπαϊκής χώρας, που εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα ότι «μπορεί να σταματήσει τον κορονοϊό», ενώ αναζητά τη «συνταγή αυτής της επιτυχίας» μέσα από την συνέντευξη με τον Νίκο Χαρδαλιά.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, ο κ. Χαρδαλιάς, απέδωσε την επιτυχία της Ελλάδος στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την άμεση λήψη των περιοριστικών μέτρων και ύστερα στις δομές υγείας, που όπως είπε διπλασίασαν τις ΜΕΘ, αλλά κυρίως στον επιχειρησιακό μηχανισμό ιχνηλάτησης και τη διασφάλιση της καραντίνας.
«Είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα της ιχνηλάτησης. Νομίζω είναι από τα ζητήματα που έκανε τη διαφορά στη χώρα μας. Διότι από το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε μια διαδικασία ώστε για κάθε κρούσμα να μπορούμε να έχουμε σε πρώτο χρόνο όλες τις high και low risk επαφές του. Στεγανοποιήσαμε όλους τους διαφορετικούς κύκλους διασποράς του ιού σε κάθε περιοχή. Έτσι ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο οι κύκλοι αυτοί να εξαπλώνονται. Κι όταν κάποιος κύκλος βρεθεί σε θέση να τέμνει κάποιον άλλο δημιουργείται ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας», υπογραμμίζει στο Euronews ο κ. Χαρδαλιάς.
Αναφέρει επίσης ότι δύο ήταν τα βασικά εργαλεία που συνέβαλαν σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα, ήταν η παρακολούθηση της πορείας της υγεία του πληθυσμού, μέσω μιας πλατφόρμας, σε επίπεδο δήμων και περιφέρειας, ο εντοπισμός όσων έπρεπε να τεθούν σε απομόνωση 14 ημερών και ο έλεγχος, από την αστυνομία κυρίως, ώστε να μείνουν στο σπίτι τους. Όπως είπε περίπου 28.000 κάτοικοι της Ελλάδας ή επισκέπτες τέθηκαν σε απομόνωση 14 ημερών με επιτυχία.
Ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνει την ανάγκη στενής συνεργασίας όλων των χωρών και της Ευρώπης ειδικότερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην επόμενη φάση και τονίζει ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και το δεύτερο κύμα της νόσου που μπορεί να έλθει από το φθινόπωρο».
Για το πότε υπολογίζει να ανοίξουν και τα άλλα αεροδρόμια της Ελλάδας, πλην του "Ελευθέριος Βενιζέλος" που είναι το μόνο λειτουργεί αυτή τη στιγμή, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο, και πιθανόν να έχουμε μια εικόνα σε λίγες εβδομάδες.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr