Κορονοϊός και παιδιά: Έξαρση άγχους, χρήσης διαδικτύου και διαταραχές ύπνου
«Έχουν αυξηθεί το άγχος και οι φοβίες στα παιδιά» σύμφωνα με τον παιδοψυχίατρο Γιώργο Φρέρη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Κατακόρυφη αύξηση της χρήσης του διαδικτύου, αυξημένο άγχος, φοβίες αλλά και διαταραχές ύπνου και συμπεριφοράς. Αυτές είναι οι κυριότερες παρατηρήσεις του παιδοψυχιάτρου, Γιώργου Φρέρη, όσον αφορά στις επιπτώσεις που έχει η «καραντίνα», λόγω κορονοϊού, στα παιδιά.
Ο κ. Φρέρης είναι ένας από τους γιατρούς του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Δήμου Αθηναίων, το οποίο υπάγεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και υποστηρίζει ψυχολογικά πολίτες του 4ου, 5ου και 6ου διαμερισμάτων (Αθήνα και Γαλάτσι).
«Έχουν αυξηθεί το άγχος και οι φοβίες στα παιδιά. Παρατηρείται έξαρση στα νεύρα αλλά και στις συγκρούσεις με τους γονείς. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στα υπερκινητικά παιδιά και στα παιδιά που αντιμετώπιζαν από πριν προβλήματα. Κόπηκαν οι δραστηριότητές τους, με αποτέλεσμα το κλείσιμο στο σπίτι να δημιουργεί εντάσεις. Η αύξηση της χρήσης του διαδικτύου είναι τρομακτική. Υπάρχουν γονείς που διαμαρτύρονται ότι τα παιδιά τους έχουν κάνει τη νύχτα μέρα. Δεν μπορούν, ωστόσο, να παρέμβουν πολύ σαν γονείς, όπως θα έκαναν προ καραντίνας, γιατί δεν έχουν κάτι να αντιπροτείνουν. Η υπέρμετρη χρήση του διαδικτύου δημιουργεί εθισμό, σωματικά προβλήματα αλλά και διαταραχές ακόμα και σε νευρολογικό επίπεδο. Έχουν παρατηρηθεί, επίσης, διαταραχές ύπνου και συμπεριφοράς. Παιδιά παθιάζονται με τα παιχνίδια, κοιμούνται τα ξημερώματα και ξυπνάνε πολύ αργά την επόμενη ημέρα», εξηγεί στο ethnos.gr ο παιδοψυχίατρος.
Χαρακτηριστικό του άγχους είναι παράδειγμα εφήβου, ο οποίος πάσχει από υποχονδριακή διαταραχή. Πιστεύει ότι έχει κολλήσει κορονοιό, ενώ η ιδέα δεν του φεύγει από το μυαλό παρά το γεγονός ότι όλες οι εξετάσεις του αποδεικνύουν ότι δεν έχει κολλήσει τον ιό. Ο έφηβος πιστεύει ότι ο ιός θα κατέβει στους πνεύμονές του και θα τον σκοτώσει. Οι κλήσεις των πολιτών στην τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.
«Αρχικά κάνουμε τηλεφωνική παρακολούθηση των ανθρώπων που ζητάνε ψυχολογική υποστήριξη. Οι κλήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η υπερπληροφόρηση γύρω από τον ιό, η οποία φούντωσε τα άγχη και τις φοβίες», εξηγεί ο κ. Φρέρης.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr