Θεσσαλονίκη: Οι πολίτες αλλάζουν πάρκα και πλατείες στον δήμο Νεάπολης-Συκεών
Δέκα ανοιχτοί χώροι στον δήμο Νεάπολης-Συκεών της Θεσσαλονίκης, αλλάζουν όψη. Τις ιδέες τους για το νέο πρόσωπο καταθέτουν μικροί και μεγάλοι, μέσα από ανοιχτή διαδικασία.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Μια μεγάλη κόκκινη πινέζα γίνεται κάθισμα σε ένα πάρκο, όπως και ένα τεράστιο πλαστικό κόκκινο καπάκι αναψυκτικού. Ένα μεγάλο ρομπότ Lego υποδέχεται τα παιδιά σε μια πλατεία όπου πολύχρωμες κορδέλες συνθέτουν ένα ιδιαίτερο, αλλά τόσο ενδιαφέρον γαϊτανάκι. Οι ανοιχτοί δημόσιοι χώροι μπορούν να αλλάξουν όψη, να γίνουν πιο ελκυστικοί και πιο σύγχρονοι, αρκεί να βάλουμε όλοι το χεράκι μας. Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη καλεί επίδοξους αρχιτέκτονες να αναλάβουν δράση διαδικτυακά και μα αναδιαμορφώσουν δέκα επιλεγμένους δημόσιους χώρους. Βάζει έτσι τους πολίτες συμμέτοχους στη δεύτερη φάση της υλοποίησης του καινοτόμου ευρωπαϊκού προγράμματος Designscapes, μέσω του οποίου οι γειτονιές και τα πάρκα γίνονται πλέον υπόθεση των περίοικων και των χρηστών τους, όχι μόνο σε επίπεδο χρήσης, αλλά και σχεδιασμού, αναδιαμόρφωσης και διαδραστικής εκμετάλλευσής τους.
Πολύχρωμα καπάκια από στυλό και μπουκάλια, συνδετήρες διαφόρων μεγεθών, πινέζες διαφορετικών χρωμάτων και μεγεθών, παζλ, τουβλάκια lego, κουτάκια αναψυκτικών και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, μπορούν να μετατραπούν σε κατασκευαστικά υλικά και με εργαλείο την φαντασία των αρχιτεκτόνων-κατασκευαστών θα αναμορφώσουν πάρκα, πλατείες και δημόσιους χώρους. Οι χώροι που επιλέχθηκαν είναι το Πάρκο Μεσολογγίου, το παρκάκι της πλατείας Δημαρχείου Νεάπολης-Συκεών, η πλατεία Βάρνας, το πάρκο Αγίων Θεοδώρων, η Πολιτιστική Γειτονιά (Πάρκο Ελπίδος-Τομέας Τειχών), το πάρκο Ειρήνης (Α. Παπανστασίου), το πάρκο Δαβάκη με Μεσολογγίου (απέναντι από τον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου), το πάρκο Σουλίνη, το Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία) και ο κοινόχρηστος χώρος επί των οδών Ελ. Βενιζέλου και Μπελογιάννη.
Όπως εξήγησε στο ethnos.gr, η αρχιτέκτονας, Εύη Παπαλιούρα που μαζί με την πολιτικό μηχανικό Ευγενία Τάκα, ως μέλη της δημιουργικής ομάδας Sixpackstudio, υλοποιούν το πρόγραμμα, «τα εργαστήρια θα γινόταν επί τόπους σε κάποιους χώρους, με την ταυτόχρονη παρουσία των πολιτών, αλλά λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, ο σχεδιασμός άλλαξε». Έτσι οι συμμετέχοντες μπορούν να στείλουν τα αρχιτεκτονικά τους σχέδια ηλεκτρονικά στην διεύθυνση: studiosixpack6@gmail.com. Οι προτάσεις θα είναι κολάζ, κατασκευές (τουβλάκια, χαρτόνι, πλαστελίνη, κ.ά.) με φωτογραφία, μια ελεύθερη ζωγραφιά ή ακόμη και μια φανταστική ή πραγματική ιστορία. Οι συμμετέχοντες μπορούν να επικοινωνήσουν με ηλικιωμένους που ζουν χρόνια στον δήμο και να τους ζητήσουν να διηγηθούν μια ιστορία από τα παλιότερα χρόνια, που να διαδραματίστηκε στον χώρο, τον οποίο επέλεξαν.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr