Απεργία Αλβανών εργατών γης στην Ημαθία - Εφτασαν οι πρώτοι 75 μετακλητοί
Εργάτες γης που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, ζητούν αύξηση μεροκάματου από 25 σε 30 ευρώ. Μετακλητοί από την Αλβανία άρχισαν να φτάνουν στα χωράφια μετά το κατ΄ εξαίρεση άνοιγμα των συνόρων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αλβανοί εργάτες γης, που ζουν μόνιμα στην Ημαθία, κήρυξαν απεργία από τις αγροτικές εργασίες, ζητώντας αύξηση του μεροκάματου από τα 25 στα 30 ευρώ. Την ίδια ώρα, οι πρώτοι 75 μετακλητοί εργάτες γης από την Αλβανία έφταναν με τρία λεωφορεία στην περιοχή, στο πλαίσιο του σχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το κατ΄ εξαίρεση άνοιγμα των συνόρων με τη γειτονική χώρα και την εισαγωγή εργατικών χεριών, με ειδική πρόβλεψη μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης κορονοϊού. Παράλληλα, Έλληνες νέοι άνεργοι άρχισαν να πιάνουν δουλειά στους οπωρώνες Ημαθίας και Πέλλας, μετά την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία που διατηρεί το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ για όσους απασχοληθούν σε εποχικές αγροτικές εργασίες.
Η απεργία των Αλβανών εργατών γης
Στην Αγία Μαρίνα της Βέροιας, 70 οικογένειες Αλβανών εργατών που ζουν μόνιμα στο χωριό, κήρυξαν απεργία από τις αγροτικές εργασίες και συγκεντρώνονται καθημερινά στην πλατεία, ζητώντας αύξηση στο μεροκάματο. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν κι άλλοι αλβανικής καταγωγής εργάτες γης σε άλλα χωριά του νομού. «Ζητάμε μεροκάματο 30 ευρώ και νόμιμη εργασία με εργόσημο», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατών Γης Ημαθίας, και σύμβουλος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, Δημήτρης Μανόκου. Στο νομό ζουν μόνιμα 10.000 πολίτες αλβανικής καταγωγής, η πλειονότητα των οποίων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Κάθε καλοκαίρι γίνεται πρόσκληση σε επιπλέον 7.000 εργάτες γης από την Αλβανία, για τις αυξημένες ανάγκες συγκομιδής των ροδάκινων και άλλων πυρηνόκαρπων από τους οπωρώνες. Φέτος, λόγω κλειστών συνόρων στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία, υπάρχει μεγάλη δυσκολία και παρατηρείται έλλειψη εργατικών χεριών, με τους συνεταιρισμούς να μιλούν για κίνδυνο απώλειας μεγάλου μέρους της παραγωγής.
«Πέρυσι πήραμε μεροκάματα από 22 ως 27 ευρώ, από τα οποία τα 2 ευρώ πάνε στο εργόσημο. Οι παράνομοι παίρνουν 25 ευρώ ‘μαύρα’ στο χέρι. Ζητάμε να αυξηθεί στα 30», είπε ο κ.Μανόκου. Η απεργία διακόπηκε για δύο μέρες, καθώς ορισμένοι εργοδότες δέχτηκαν το αίτημα. «Αυτοί είναι κυρίως Αλβανοί. Όσοι δίνουν 30 παίρνουν εργάτες και κάνουν τις δουλειές. Θα συνεχίσουμε την απεργία, μέχρι να δεχτούν όλοι», ανέφερε και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και να προβούν σε κλείσιμο δρόμου.
Παραγωγοί: «Μακάρι να μπορούσαμε»
«Είμαστε απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ, ενώ δίνουμε την παραγωγή σε πολύ χαμηλές τιμές. Μακάρι να ήμασταν καλύτερα και να μπορούσαμε να τους δίναμε μεγαλύτερα μεροκάματα», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης.
Ο ίδιος είδε με ικανοποίηση την Πέμπτη να φτάνουν στην Κουλούρα τα δύο από τα τρία πρώτα λεωφορεία με μετακλητούς εργάτες γης από την Αλβανία, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, για την κατ΄ εξαίρεση πρόσκληση εργατών.
«Ήρθαν οι πρώτοι 50 που προσκλήθηκαν από τους συνεταιρισμούς. Έκαναν το τεστ και αν είναι καθαροί θα μπορούν να δουλέψουν άμεσα στα χωράφια. Πιστεύω πως θα έρθουν και θα δουλέψουν, νόμιμα και με εργόσημο, όπως ζητάμε τόσα χρόνια», ανέφερε. Η απασχόληση ενός εργάτη γης κοστίζει 25 ευρώ την ημέρα, από τα οποία τα 23 πληρώνει ο παραγωγός και τα 2 ο ίδιος, για το εργόσημο.
Στους οπωρώνες της Ημαθίας και της Πέλλας, που αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής και διακίνησης ροδάκινου σε παγκόσμιο επίπεδο, άρχισαν να πιάνουν δουλειά, παράλληλα, και Έλληνες άνεργοι νέοι, οι οποίοι με ειδική πρόβλεψη μπορούν να απασχοληθούν σε εποχικές εργασίες στα χωράφια χωρίς να χάσουν το επίδομα ανεργίας. «Αυτό έπρεπε να γίνει από χρόνια. Με χαρά βλέπουμε να δουλεύουν και τα παιδιά μας», είπε ο κ.Χαλκίδης.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr